CATEGORIES
30.5.2021

LIHAPULLAT AHVENANMAAN TYYLIIN

Food

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ FOOD MARKET HERKKU

Yksi parhaista asioista Suomeen paluussa on ollut ehdottomasti ruokakaupat ja ruoan laittaminen täällä. Se on itseasiassa ihan häkellyttävää, miten suppea valikoima Sveitsin ruokakaupoissa on. Täällä kotosalla saa kyllä aina olla huuli pyöreänä valinnanvaran laajuudesta mitä tulee oikeastaan ihan kaikkeen! Miten esim. juusto- ja suklaahyllytkin voivat olla täällä niin hiton paljon parempia kuin Sveitsissä?

Olin aivan taivaassa, kun pääsin taas Food Market Herkkuun hypistelemään kaikkea. Ei ole kyllä mitään mitä täältä ei saisi. Hyvä ettei tullut tippa linssiin kun olin taas niin onnellinen omassa pienessä ruokakuplassani. Tosin nyt siihen kuplaan on tullut pieni vauva bonus, joka... hieman hankaloittaa välillä ruoanlaittoa. Rakastan kuitenkin hyvää, monipuolista ja tuoretta ruokaa, joten yritän kaikkeni, että saisin pidettyä edes jonkinlaiset ruokarutiinit kotona yllä.
Food Market Herkussa inspiroituu kyllä aina ihan kaikesta ja nyt kesän ajan siellä on teemana Ahvenamaan saaristolaishenkinen makumaailma! Korokkeelle pääseekin nyt paljon ahvenanmaalaisia pieniä- ja keskikokoisia tuottajia, joiden tuotteissa korostuu käsityö ja maanläheisyys. Monet näistä tuotteista ovat saatavilla nyt ekaa kertaa täällä mantereella, joten kannattaa ottaa tilaisuudesta kiinni!

Bongaa ainakin Snäckö Fruktin käsin poimituista omenoista valmistetut hillot ja mehut sekä käsityönä valmistetut Karamellerietin makeiset. Omaan ostoskoriini lähti myös Ahvenamaan kartanojuustoa sekä limppuleipää. Pääsispä näitä nauttimaan aurinkoisen saaristoaamupalan merkeissä.
Ahvenanmaa teeman mukaisesti huippukokki Michael "Micke" Björklund on myös kehitellyt Food Market Herkkua varten muutaman perinteisen reseptin, jotka löytyvät kaikki Food Market Herkun nettisivuilta.Kaikissa resepteissä korostuu perinteinen ahvenanmaalainen ruokakulttuuri ja puhtaat maut. Sieltä löytyy mm. ohjeet Micken lihapulliin, paistettuun siikaan sekä perinteiseen pannukakkuun!

Itse päätin lähteä testaamaan Micken lihapullia gini-puolukoilla, koska täydellisten lihapullien masterointi puuttuu vielä omasta repertuaarista ja kyllähän äidin pitää nyt lihapullat osata taikoa, vai mitä?
Micken lihapullat perunapyreellä ja gini-puolukoilla -reseptin löydät kokonaisuudessaan täältä, mutta se on juuri niin kotikutoinen kuin miltä se kuulostaa. Kunnon voita, kermaa, maitoa, jauhoisia perunoita ja tuoretiskiltä Herkun jauhelihaa! Tämän klassisemmaksi ei voi kyllä mennä.

Kivan twistin annokseen tekee gini-marinoidut puolukat (puolukoita, sokeria ja giniä), joita olisin ehdottomasti halunnut testata, mutta vauva heräsi hieman aikasin päivaunilta, joten ginin hakureissu jäi nyt seuraavaan kertaan. Oikaisin muutenkin vähän kulmia reseptissä ja unohdin mm. kokonaan valmistaa siihen porkkanat sivuun :D Onneksi ruoanlaiton ei tarvitse olla niin vakavaa ja ei varsinkaan vauva-arjen pyörteissä. Tämäkin oli jo saavutus!

Tarjoilin lihapullat ja muussin ihan klassisten puolukoiden sekä kurkkusalaatin kera. Sivuun vielä Herkusta napattua Ahvenanmaan limppuleipää ja kartanojuustoa. Täydellinen kotiateria.

Jälkkärinä toimi tällä kertaa Karamellerietin käsityönä valmistetut makeiset, mutta aion myös laittaa testiin Micken Ahvenanmaan pannukakun nyt kesän aikana! Senkin reseptin löydät Food Market Herkun sivuilta tästä.

18.10.2020

KAUKANA, MUTTA LÄHELLÄ.

Wellbeing

Kaupallinen yhteistyö SENSODYNE

Ulkomailla asuminen ja uuteen paikkaan totutteleminen on aina oma prosessinsa ja siinä on ehdottomasti omat hyvät sekä huonot puolensa. Ihmisenä (ja jousimiehenä) rakastan seikkailuja ja uusia kokemuksia, josta koen olleen todella paljon hyötyä siinä, että on hypännyt ns. tuntemattomaan. Sveitsissä on ollut ihana nähdä jatkuvasti uusia paikkoja, tutustua uusiin ihmisiin ja luoda sellaisia muistoja, jotka eivät olisi Suomessa mahdollisia. Se kaikki ruokkii sieluani jotenkin todella paljon, mutta samaan aikaan oma hyvinvointi kaipaa myös tasapainoa. Jotain tuttua ja turvallista kaiken tämän uuden ympärillä.

Olen huomannut, että arjen rutiineista on tullut mm. todella tärkeä osa hyvän elämän rakentamista täällä. Se, että pystyn tekemään omia töitä ulkomailta käsin on ollut yksi isoimpia etuja ja se pitääkin oman pääkopan hyvin kasassa. Vaikka asummekin täällä mieheni töiden vuoksi, niin on ollut minulle todella tärkeää, että pystyn jatkamaan ja kehittämään myös omaa uraani täältä käsin. Tarvitsen elämääni tavoitteellisuutta ja se on iso osa hyvinvointiani. Omat työrutiinit ja mielen pitäminen virkeänä sen myötä on ihan yhtä tärkeää hyvinvointini kannalta, kuin vaikka terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikkunta ja hyvät yöunet. Kaikista näistä palasista muodostuu se kokonaisuus, joka saa minut pysymään tasapainossa ja voimaan hyvin.
Näiden hyvinvoinnin peruspilareiden lisäksi olen huomannut, että yksi asia elämässäni on nostanut kuitenkin erityisesti merkityksellisyyttä täällä ollessani ja se on yhteys läheisiini. Kun asuu kaukana ulkomailla erossa omasta perheestä ja ystävistä, niin huomaa miten iso vaikutus sillä on omaan hyvinvointiin. Se, että ei pääse fyysisesti halaamaan ja näkemään omia rakkaita on välillä todella raastavaa. Erityisesti nyt, kun maailmantilanne hankaloittaa välimatkaa entisestään. Onkin minulle siksi ihan älyttömän tärkeää pitää yhteyttä läheisiini vaikka juuri videopuheluiden ja ihan arkisten viestien muodossa. Nämä puhelut lataavat aina omaa sydäntäni ja antavat voimaa arkeen täällä. Tätä nyt kirjoittaessa iski itseasiassa ihan kauhea itkupuuska. Ei hitto miten paljon ikävöinkään välillä omaa perhettäni ja ystäviäni. Olen maailman onnekkain ihminen, että minulla on niin paljon rakkautta elämässäni ja tiedän, ettei se katoa minnekään, vaikka täällä maailmalla ollaankin.

Ikävää korostaa varmasti välillä myös se, että elän tällä hetkellä ulkomailla asumisen lisäksi muutenkin niin erityistä aika elämässäni, kun minusta tulee äiti. Kaikki on senkin suhteen niin uutta ja jännittävää, että huomaan kaipaavani läheisteni läsnäoloa ehkä entistä enemmän. He tuovat minulle mieheni lisäksi turvaa ja tasapainoa tämän kaiken uuden keskellä ja vaikka en pystyisikään jakamaan tiettyjä asioita ja kokemuksia heidän kanssaan nyt niin pelkkä tunne siitä, että he ovat lähellä on maailman isoin asia. Kaukana, mutta lähellä.
Äidiksi tuleminen on herättänyt minussa myös ihan uudella tavalla ekaa kertaa huolta terveydestä. Omasta, mieheni, tulevan lapsemme sekä myös kaikkien läheistemme terveydestä. Sitä miettii nyt paljon herkemmin kaikkia terveyteen liittyviä asioita ja miten äärimmäisen onnekkaita saamme olla, että raskaus on edennyt tähän saakka mutkitta ja olemme molemmat mieheni kanssa terveitä sekä myös molempien ydinperheet voivat Suomessa hyvin. Sairaus on kuitenkin asia, joka on lähiaikoina koskettanut sukuamme muutamaankin otteeseen todella läheltä ja sen olemassa olo on äärimmäisen pelottava asia. Erityisesti nyt perhettä perustaessa.

Siksi onkin minulle erityisen tärkeää huolehtia omasta sekä perheeni hyvinvoinnista ja tukea tahoja, jotka myös edesauttavat siinä. Sensodyne on minulle jo pitkäaikainen yhteistyökumppani ja heidän hammastahnojensa avulla tuleekin huolehdittua ainakin yhdestä tärkeästä hyvinvoinnin alueesta, nimittäin suun kokonaisvaltaisesta terveydestä. Tiesitkö muuten, että jo lasta suunnitellessa tai viimeistään heti raskauden alussa on hyvä käydä hammaslääkärissä tarkistuksessa suussa mahdollisesti piilevien bakteerien ja tulehdusten takia? Itse kävin sattumalta hammastarkatuksessa juuri ennen positiivisen testin tekemistä ja suun tilanne oli onneksi loistavassa kunnossa. Tästä ehkä kiitos myös Sensodynelle. Ei reikiä, ei vihlomista ja tervein paperein ulos.

Sensodyne toimii tänä vuonna myös yhdessä Syöpäsäätiön Roosa Nauha -keräyksen kanssa ja lahjoittaa jokaisesta myydystä Sensodyne hammastahnasta 0,20€ syöpätutkimusten yhteiskeräyspottiin. Tästä syksystä alkaen keräys tukee rintasyöpätutkimuksen lisäksi myös muiden syöpien tutkimista, joka on minusta ihan valtavan hieno asia. Suun terveydestä huolehtimisen lisäksi käythän säännöllisesti myös perinteisessä terveystarkastuksessa olit sitten raskaana tai et. Naisille säännölliset papa-kokeet ja rintojen tutkiminen on yksi isoimmista tekijöistä syövän havaitsemiseen tarpeeksi ajoissa ja se on hyvä muistaa elämän jokaisessa vaiheessa. 

Pidetään siis huolta itsestämme sekä läheisistämme ja pyritään voimaan kokonaisvaltaisesti hyvin. Tarkoitti se sinulle tällä hetkellä sitten mitä tahansa. Minulle se tarkoittaa tasapainoista ja tervettä elämää yhdessä oman pienen perheeni kanssa ja yhteyttä omiin läheisiini olimme sitten missä tahansa päin maailmaa. Nämä ovat kuitenkin niitä kaikista tärkeimpiä asioita.