CATEGORIES
19.9.2018

MAAILMAN HELPOIMMAT KAURASÄMPYLÄT

Food

Näin yksi aamu Instagram storysta miten Didem teki jotain pikasämpylöitä ja itsellenikin iski ihan hirveä himo uunituoreisiin sämpylöihin. Olin keittänyt aamulla vähän liikaa kaurapuuroa, joten päätin hyödyntää sen jämät ja tehdä kaurasämpylöitä. Kaapissa oli kaurahiutaleiden lisäksi onneksi gluteenittomia vehnäjauhoja, joten googlasin nopeasti helpon kaurasämpyläohjeen, johon ei tarvittaisi hiivaa (koska sitä ei kotona ollut) ja löysin tämän reseptin, jota lähdin testaamaan!

Sämpylät oli lopulta niin helppo tehdä, että päätin jakaa reseptin myös täällä. Et tosiaan tarvitse näihin sämpylöihin mitään muuta, kuin kaurahiutaleita, vehnäjauhoja, leivinjauhetta, suolaa sekä vettä.

Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Sekoita kuivat aineet aluksi keskenään, jonka jälkeen lisää sekaan kylmä vesi. Sekoita massa tasaiseksi ja pyörittele taikina leivinpaperin päälle pellille (tulee n.9-12 sämpylää). Kädet voi kastella aina pyörittelyn välissä, niin taikina ei tartu käsiin. Paista uunissa n.30 minuuttia ja nauti! 

Näihin voisi hyvin lisätä sekaan myös esim. porkkanaraastetta tai siemeniä, mutta tällä kertaa mentiin todella klassisella (muuta ei kaapissa ollut) tyylillä. Oikein hyvä näinkin. ♥

21.6.2018

VEGAANINEN KAHVIJÄÄTELÖ

Food

*Kaupallinen yhteistyö:Löfbergs Lila
Olen nyt pitkin aikuisikää tehnyt koko ajan enemmän ja enemmän pieniä parempia valintoja oman hyvinvointini ja elämäni kannalta. Näitä juttuja on ollut mm. maitotuotteiden vähempi käyttö, aikaisemmin nukkumaan meneminen, oman ajan ottaminen, liiallisen sokerin välttäminen ja muita tälläisiä perus wellbeing juttuja. Myös liiallinen kahvinjuonti on itselleni ollut sellainen tietynlainen pahe, josta olen pyrkinyt pääsemään eroon ja hyvin siinä olenkin onnistunut viime vuosien aikana. Nyt kahvihetket ovat itselleni enää satunnaisia luksushetkiä.

Rakastan palavasti kahvin tuoksua ja makua, mutta olen huomannut ettei se sovi enää keholleni jokapäiväisenä valintana. Haistelenkin usein ystävieni kahvikuppeja ihan friikkinä kaupungilla, jos oma kahvikiintiö on tullut jo täyteen. Löfbergsin tummapaahtoisten kahvien ideologia sopii omiin kulutustottumuksiin tällä hetkellä siksi todella hyvin, koska siellä liputetaan laadun eikä määrän puolesta. Jos juon kahvia, niin sen on sitten parasta olla hyvää kahvia. Sen verran harvinainen herkku itselleni juuri nyt.
Tätä herkkuhetkeä lähdinkin nyt jalostamaan vähän kesäisempään muotoon, nimittäin kahvijäätelöön! Minulla on aina ollut jäätelöiden suhteen jotenkin sellainen "aikuinen" maku ja valitsenkin aina ulkomailla jäätelökiskasta joko kahvi-,pistaasi-, tai esimerkiksi suolakaramelli vaihtoehdon. Varsinkin cappuccino gelato mm. Nizzassa viime kuussa oli ihan uskomatonta. Ehkä siitä sitten sainkin idean tähän viileään kahvijäätelöön.

Koska olen nyt ollut vähän vege/vegaanipäissäni, niin päätin lähteä testailemaan kahvijäätelön tekemistä täysin maidottomana ja sokerittomana, vaikka ei minulla mitään ehdotonta NO MILK/ NO SUGAR -politiikka edes ole. Ajattelin vaan, että olisi ihana keksiä jäätelöresepti, jota voisi nauttia vähän useamminkin kesällä hyvällä omallatunnolla ja sellainen tästä tosiaan tulikin! Ihan sairaan hyvää, vaikka itse tässä sanonkin.

Tähän reseptiin et tosiaan tarvitse mitään muuta, kuin pakastettuja banaanipaloja (tämä tärkeä seikka koostumuksen kannalta), kahvijääpaloja, vähän vaniljauutetta sekä taateleita ja hunajaa tuomaan makeutta. Hunajan voi myös jättää kokonaan pois, jos ei tykkää kovin makeasta. Taatelit hoitavat sen puolen jo itsessään todella hyvin. Kahvijääpalat kannattaa tehdä valmiiksi vaikka edellisenä iltana ja niitä varten keitin itse yhden todella vahvan kupin Löfbergsin tummapaahteista Crescendo kahvia (paahtoaste 5) ja valutin jääpalamuottiin. Kahvi saa olla kunnolla vahvaa, jotta maku potkaisee banaanien ylitse, joten saat keittää tätä varten vähän tujumman satsin.

Kun kahvijääpalat ovat jäätyneet, niin kaikki ainesosat vaan blenderiin (itselläni Vitamix toimii tähän ainakin loistavasti) ja kevyellä teholla aluksi pyöritystä, seosta koko ajan vähän sauvalla painellen. Seoksen on tarkoitus pyöriä alkuun vähän huonosti, jotta koostumus jäisi paksuksi. Älä siis heti heitä nestettä sekaan. Kahvijääpalojen hajottua nestettä tulee seokseen koko ajan enemmän ja enemmän. Jos seos ei kuitenkaan yhtään lähde pyörimään niin heitä sekaan esimerkiksi liraus mantelimaitoa. Toinen vaihtoehto on unohtaa kokonaan kahvijääpalat ja heittää muiden ainesosien sekaan vaan puolikas kuppi kylmää vahvaa kahvia. Silloin koostumus ei kuitenkaan ole ihan niin jäätelömäinen. 

Toivottavasti joku muukin tykkää tästä reseptistä!

Lisää Löfbergsin kahvimaailmasta pääset lukemaan tästä.