CATEGORIES
30.5.2021

LIHAPULLAT AHVENANMAAN TYYLIIN

Food

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ FOOD MARKET HERKKU

Yksi parhaista asioista Suomeen paluussa on ollut ehdottomasti ruokakaupat ja ruoan laittaminen täällä. Se on itseasiassa ihan häkellyttävää, miten suppea valikoima Sveitsin ruokakaupoissa on. Täällä kotosalla saa kyllä aina olla huuli pyöreänä valinnanvaran laajuudesta mitä tulee oikeastaan ihan kaikkeen! Miten esim. juusto- ja suklaahyllytkin voivat olla täällä niin hiton paljon parempia kuin Sveitsissä?

Olin aivan taivaassa, kun pääsin taas Food Market Herkkuun hypistelemään kaikkea. Ei ole kyllä mitään mitä täältä ei saisi. Hyvä ettei tullut tippa linssiin kun olin taas niin onnellinen omassa pienessä ruokakuplassani. Tosin nyt siihen kuplaan on tullut pieni vauva bonus, joka... hieman hankaloittaa välillä ruoanlaittoa. Rakastan kuitenkin hyvää, monipuolista ja tuoretta ruokaa, joten yritän kaikkeni, että saisin pidettyä edes jonkinlaiset ruokarutiinit kotona yllä.
Food Market Herkussa inspiroituu kyllä aina ihan kaikesta ja nyt kesän ajan siellä on teemana Ahvenamaan saaristolaishenkinen makumaailma! Korokkeelle pääseekin nyt paljon ahvenanmaalaisia pieniä- ja keskikokoisia tuottajia, joiden tuotteissa korostuu käsityö ja maanläheisyys. Monet näistä tuotteista ovat saatavilla nyt ekaa kertaa täällä mantereella, joten kannattaa ottaa tilaisuudesta kiinni!

Bongaa ainakin Snäckö Fruktin käsin poimituista omenoista valmistetut hillot ja mehut sekä käsityönä valmistetut Karamellerietin makeiset. Omaan ostoskoriini lähti myös Ahvenamaan kartanojuustoa sekä limppuleipää. Pääsispä näitä nauttimaan aurinkoisen saaristoaamupalan merkeissä.
Ahvenanmaa teeman mukaisesti huippukokki Michael "Micke" Björklund on myös kehitellyt Food Market Herkkua varten muutaman perinteisen reseptin, jotka löytyvät kaikki Food Market Herkun nettisivuilta.Kaikissa resepteissä korostuu perinteinen ahvenanmaalainen ruokakulttuuri ja puhtaat maut. Sieltä löytyy mm. ohjeet Micken lihapulliin, paistettuun siikaan sekä perinteiseen pannukakkuun!

Itse päätin lähteä testaamaan Micken lihapullia gini-puolukoilla, koska täydellisten lihapullien masterointi puuttuu vielä omasta repertuaarista ja kyllähän äidin pitää nyt lihapullat osata taikoa, vai mitä?
Micken lihapullat perunapyreellä ja gini-puolukoilla -reseptin löydät kokonaisuudessaan täältä, mutta se on juuri niin kotikutoinen kuin miltä se kuulostaa. Kunnon voita, kermaa, maitoa, jauhoisia perunoita ja tuoretiskiltä Herkun jauhelihaa! Tämän klassisemmaksi ei voi kyllä mennä.

Kivan twistin annokseen tekee gini-marinoidut puolukat (puolukoita, sokeria ja giniä), joita olisin ehdottomasti halunnut testata, mutta vauva heräsi hieman aikasin päivaunilta, joten ginin hakureissu jäi nyt seuraavaan kertaan. Oikaisin muutenkin vähän kulmia reseptissä ja unohdin mm. kokonaan valmistaa siihen porkkanat sivuun :D Onneksi ruoanlaiton ei tarvitse olla niin vakavaa ja ei varsinkaan vauva-arjen pyörteissä. Tämäkin oli jo saavutus!

Tarjoilin lihapullat ja muussin ihan klassisten puolukoiden sekä kurkkusalaatin kera. Sivuun vielä Herkusta napattua Ahvenanmaan limppuleipää ja kartanojuustoa. Täydellinen kotiateria.

Jälkkärinä toimi tällä kertaa Karamellerietin käsityönä valmistetut makeiset, mutta aion myös laittaa testiin Micken Ahvenanmaan pannukakun nyt kesän aikana! Senkin reseptin löydät Food Market Herkun sivuilta tästä.

15.10.2020

3 X KASVISRUOKA

Food

Kaupallinen yhteistyö APETINA

Viimeisen kolmen viikon ajan olen kokkaillut kotona meheviä ja juustoisia kasvisruokia yhteistyössä Apetinan kanssa eri teemoilla ja tässä nyt kootusti vielä kaikki tehdyt reseptit! Viikkojen teemoina toimivat; tutuin kasvis, satokauden kasvis sekä vihatuin kasvis. Teemoihin valittu kasvis määräytyi aina teidän ääntenne ja kasviskokemustenne perusteella Instagram story äänestyksissä.

Tätä oli kyllä niin hauska toteuttaa ja oli myös hauska kuulla mikä kasvis on jonkun toisen lemppari, mutta samalla jonkun toisen suuri inhokki. Tutuimpia kasviksia ihmisten keittiöissä olivat selvästi tomaatti, peruna, paprika sekä kurkku. Satokauden lemppareista eniten ääniä keräsi sienet, kurpitsa sekä lehtikaali ja vihatuimpien kasvisten kuninkaallisiksi nousi selvästi lanttu, selleri sekä munakoiso. Lanttua ei valitettavasti ole Sveitsissä kovin helposti saatavilla, joten vihatuimman kasviksen reseptin rakensin munakoisosta, tutuimman kasvisreseptin tomaateista ja satokauden lempparin kurpitsasta.
JUUSTOINEN TOMAATTI-PINAATTIPASTA

Tomaatti oli selvästi yksi ihmisten eniten käytetyistä kasviksista kotona ja itsekin käytän erityisesti kirsikkatomaatteja lähes joka päiväisessä ruoanlaitossa, kuten salaateissa, pastoissa ja uuniruoissa. Tämä juustoinen pasta on saanut inspiraationsa legendaarisesta uunifetapastasta, mutta se tehdään nopeasti vaan pannulla kasaan ison pinaatti kourallisen kera. Kastike muodostuu annoksessa täysin Apetina Original -juustosta sekä mausteista.

Ainesosat 2 pax

200g mitä tahansa pastaa (ekstra proteiinia saat esim. kikherne- tai papupastasta)

1/2 pakettia kirsikkatomaatteja

Iso kourallinen baby pinaattia

2 valkosipulinkynttä

1-2 tl sambal oelek chilitahnaa / tai vaihtoehtoisesti tomaattipyrettä ja chilihiutaleita

1 paketti Apetina Original -juustoa

Oliiviöljyä

Suolaa & Pippuria
Ohje:

Suolaa pastavesi kunnolla ja laita pasta kiehumaan valitun pastan ohjeiden mukaisesti. Pese ja puolita kirsikkatomaatit. Hienonna valkosipulin kynnet pieneksi murskaksi sekä huuhtele pinaatin lehdet.

Lämmitä oliiviöljy pannulla ja lisää pilkottu valkosipuli sekä sambal oelek chilitahna (tai vaihtoehtoisesti tomaattipyre pannulle) ja sekoita kunnes tahna sekoittuu hyvin öljyn joukkoon. Lisää tomaatit ja kypsennä kunnes ne saavat vähän pehmeyttä.

Murusta Apetina-juusto pannulle tomaattien sekaan ja anna sen sulaa kastikkeeksi. Jos kastike tuntuu liian paksulta niin lisää siihen VÄHÄN pastan keitinvettä mukaan. Lisää kastikkeeseen myös tuore pinaatti ja anna sen pehmeytyä. Mausta kastike suolalla (ei pakollinen jos lisäsit suolaista keitinvettä kastikkeeseen), pippurilla sekä chilihiutaleilla jos käytit chilitahnan sijasta tomaattipyrettä.

Lisää keitetty ja valutettu pasta kastikkeen joukkoon ja kääntele varovaisesti! Voit murustaa valmiin pastan päälle vielä hieman Apetina-juustoa halutessa tai käyttää vaikka tuoretta basilikaa koristeluun.
RUOKAISA JA SYKSYINEN KURPITSASALAATTI

Satokauden lemppariksi nousi selvästi sienet sekä kurpitsa, mutta koska itse en valitettavasti ole lainkaan sieni-ihminen, niin kurpitsalla mentiin. Monille kurpitsa saattaa olla aika vieras kasvis keittiössä, mutta parhaana vinkkinä sanoisin, että käytä sitä kuten bataattia! Aivan ihana erilaisissa keitoissa, piirakoissa, padoissa sekä vaikka curreissa. Se on myös super maukas paahdettuna ja teinkin tällä kertaa paahdetusta kurpitsasta syksyisen salaatin granaattiomena vinegretella. Makea kurpitsa, suolainen Apetina-juusto, kirpeä granaattiomena ja vehreä pinaatti tuovat mielestäni täydellisen maku ja väri-paletin tähän annokseen. Lisää runsautta annos saa vielä couscousista sekä pinjansiemenistä.

Ainesosat 2pax

500g kurpitsaa (puolikas pienestä kurpitsasta)

200g pinaattia

2dl couscous hiutaleita

50g pinjansiemeniä

1/2 granaattiomenan siemenet

1/2 paketti Apetina Original tai Crumble -juustoa

1 kasvisliemikuutio

1-2 rkl oliiviöljyä

1tl hunajaa

suolaa

kurkumaa



Vinegrette:

1/2 granaattiomenan siemeniä

0,5dl oliiviöljyä

1rkl omenaviinietikkaa

1/2tl hunajaa

1/4tl suolaa
Ohje:

Puolita pieni kurpitsa, kuori puolikas ja poista sen siemenet lusikalla sekä pilko kurpitsan liha kuutioiksi. Lisää kuutiot uunipellille leivinpaperin päälle ja lisää sekaan oliiviöljyä, pieni määrä hunajaa, suolaa sekä vähän kurkumaa/muita mausteita halutessa. Sekoita kunnolla ja paahda kuutioita 200c uunin keskiosassa n. 35min.

Kurpitsan paahtuessa uunissa, keitä couscous pakkauksen ohjeiden mukaisesti (lisään itse keitinveteen aina kasvisliemikuution tuomaan makua), paahda pinjansiemenet nopeasti pannulla, pilko pinaatti suikaleiksi sekä pura granaattiomenan siemenet kulhoon. Kurpitsakuutioiden paahduttua kypsäksi kasaa salaatti ja murusta sen päälle vielä runsaasti Apetina Original tai Crumble -juustoa.

Salaattikastikkeeksi toimii myös perinteinen balsamico, mutta kerran kun granaattiomena oli jo purettu niin tein tähän vielä nopean granaattiomena vinegretten. Lisää vaan 1/2 granaattiomenan siemenet, oliiviöljy, omenaviinietikka, suola sekä hunaja blenderiin ja sekoita tasaiseksi.

Vinkki! Voit myös skipata pinjansiemenet kokonaan ja paahtaa kurpitsan omat siemenet salaatin sekaan! Otin ne itse talteen kurpitsakeittoa varten, jonka tein kurpitsan toisesta puolikkaasta.
MUNAKOISO-JUUSTORULLAT TOMAATTIKASTIKKEESSA

Ihmisten inhokkikasvikset olivat ylivoimaisesti lanttu, selleri sekä munakoiso. Selleriä menee täällä päivittäin smootheissa, mutta munakoiso sen sijaan jakaa mielipiteitä myös omassa makumaailmassa! Närpin sen aina pois mm. thai-curreista, mutta olen oppinut syömään sitä erilaisten uuniruokien muodossa. Avain hyvään munakoisoruokaan on omasta mielestäni pizzamaiset maut ja ainesosat. Eli tomaattia, basilikaa, juustoa, juustoa ja lisää juustoa. Mikä ruoka ei parantuisi juustolisän myötä! Myös huolellinen kypsytys takaa sen, että munakoiso oikein sulaa suuhun.

Ainesosat 2pax

1 munakoiso

1 paketti Apetina Original tai Crumble -juustoa

250g ricottaa

Kourallinen raastettua parmesania tai mozzarellaa

Kourallinen pinaattia

Kourallinen basilikaa

5dl pasta/tomaattikastiketta

1/2 tl raastettua sitruunan kuorta

1 raastettu valkosipulin kynsi

Suolaa & Pippuria

Oliiviöljyä

Riisiä/Qvinoaa/Couscousia sivuun

Ohje:

Viipaloi munakoiso pystysuunnassa mahdollisimman ohuiksi tasapaksuksi siivuiksi. Aseta siivut uunipellille ja ripottele päälle suolaa, pippuria sekä oliiviöljyä. Paista siivuja 175c lämpöisessä uunissa 15min. 

Valmista sillä välin rullien täyte. Sekoita kulhossa murustettu Apetina-juusto, ricotta, pilkottu pinaatti, pilkottu basilika, sitruunankuori, valkosipuli, sekä vähän suolaa ja pippuria. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa esim. suolaa, valkosipulia tai sitruunaa. 

Anna munakoisojen jäähtyä hieman, sivele niiden päälle n. 1-2rkl juustotäytettä ja rullaille ne vierekkäin uunivuokaan, jonka pohjalla on 1/4 pastakastikkeesta. Tämän jälkeen kaada loput pastakastikkeet rullien päälle ja ripottele päälle vielä reilusti parmesaania tai mozzarellaa. Paista vuokaa 200c uunissa n.25min. kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin ruskean pinnan. Tarjoile riisin, qvinoan tai vaikka couscousin kanssa.

Vinkki! Halusin tehdä tästä helpon arkireseptin ja siksi käytin tässä valmista pastakastiketta, mutta jos annoksen nauttii vaikka viikonloppuna niin suosittelen tekemään oman tomaattikastikkeen esimerkiksi tomaattimurskasta, paaseeratuista tai tuoreista tomaateista. 

¨¨¨

Siinä kolme juustoista kasvisreseptiä! Oletko testannut näistä jo jotain? Mitä tykkäsit ja meneekö näistä joku vielä kokeilulistalle? Lisää resepti-ideoita ihaniin kasvisruokiin löydät myös Apetinan nettisivuilta tästä. 

#apetina #ahmikasviksia