CATEGORIES
15.6.2020

TREENI & RUOKAPÄIVÄKIRJA

Body

Poikkeusolot aiheuttivat kyllä varmasti kaikille aikamoista taistelua treenin ja säännöllisen ruokavalion parissa ja pakko myöntää, että nämä ihanan hellivät kesäsäät eivät ole tuoneet siihen kyllä ainakaan kauheasti helpotusta! Jotenkin kun oli niin pitkään sisällä, niin nyt haluaa vaan olla ulkosalla ja ottaa rennosti. Motivaatio treenamiseen ei siis ole ollut ihan huipussaan, mutta nyt kehitin siihen aika toimivan systeemin, jonka ajattelin jakaa teille oman treeni/ruokapäiväkirjan muodossa! Tästä päiväkirjasta huomaa hyvin myös miten arkipäivät eroavat viikonlopusta haha.

Vaihdoin muutama viikko sitten rytmiäni niin, että teen nopean ja tehokkaan puolen tunnin HIIT treenin heti kun herään, syön sen jälkeen aamupalan, käyn suihkussa ja alan hommiin. Klo 09.00 mennessä treenit onkin näin tullut hoidettua pois päiväjärjestyksestä ja sitten on koko päivä aikaa tehdä töitä ja iltapäivästä nauttia auringosta ilman ahdistusta siitä, että pitäisi myös urheilla välillä. Kaikkihan ei tälläistä ahdistusta koe ollenkaan, mutta itse kuulun niihin ihmisiin ketkä tarvitsevat säännöllistä liikkumista oman kehon ja pään hyvinvoinnin vuoksi. Tää systeemi on toiminut nyt hyvin ja uskon, että jatkan sillä ainakin osittain kesän läpi! Lomaviikot heinäkuussa treenailen sitten ihan vaan miten mieli tekee.
Maanantai:

7.30 Lämmin inkivääri-sitruuna vesi

7.45 20min Cycling HIIT + vatsat

8.30 kaurapuuro + mustikat + maapähkinävoi + vihreä tee

12.00 vegejauhis + riisi + pinaatti

15.30 2 x kananmuna + sellerimehu

18.00 1h pilates

19.30 kana + uunivihannekset

Tiistai:

7.30 Lämmin inkivääri-sitruuna vesi7.45 20min Cycling HIIT + punnerrukset

8.30 kaurapuuro + marjat + maapähkinävoi + vihreä tee

11.00 2 x riisikakku + maapähkinävoi + banaani & sellerimehu

13.00 kanakasviswok + 1 lakutaateli

15.00 kombucha

17.00 2 x kananmuna + kauraleipä

19.30 altean pata jämät + hummus + kurkku
Keskiviikko:

7.30 Lämmin inkivääri-sitruuna vesi

7.45 20min Cycling HIIT + vatsat

8.30 kaurapuuro + mustikat + maapähkinävoi + vihreä tee

11.00 BRUNSSI = munakasta + jugurttia & marjoja + 1 x avokadoleipä + savulohi/peruna/salaatti/kastike

14.00 tennis 1h

15.00 banaani

17.00 avokadoleipä (paahtoleipä + tuorejuusto + 1/4 avokado)

19.30 vegefajitas (2 lättyä täytteillä)

Torstai:

8.30 Lämmin inkivääri-sitruuna vesi

8.45 20min Cycling HIIT + vatsat

9.45 kaurapuuro + mustikat + maapähkinävoi + vihreä tee

13.00 Vegebolognese + pasta + 1 x lakutaateli

17.00 viherpirtelö (banaani + Pakastemango + pinaatti + lehtikaali + inkivääri + kauramaito)

19.00 bolognese tortilla pizza
Perjantai:

7.30 Lämmin inkivääri-sitruuna vesi

7.45 20min Cycling HIIT + vatsat

8.30 kaurapuuro + mustikat + maapähkinävoi + vihreä tee

12.30 kanasalaatti

16.00 karjalanpiirakkas matkalla mökille

18.00 leipä voilla mökillä

20.00 lohi + peruna/pinaattimuussi + kermaviilikastike + salaatti + viini

22.00 juustolautanen + suklaata

Lauantai:

10.00 kananmunakas + avokadoleipä + jugurtti & marjoja + mehu + tee

11.00 1h pitotreeni pihalla

12.00 kananmunakas jämät + roseeta :D

14.00 makkaraa + kaalisalaatti + yrttileipää + roseeta

17.00 lisää yrttileipää

20.00 raputacoja + grilattua maissia

23.00 suklaakeksejä + maitoa

Sunnuntai:

10.00 munakokkeli + pekoni + mehu

13.00 mökkiruokien jämät lounaaksi

18.00 kotona uunifetapastaa

21.00 jäätelöä iltapalaksi

Miltä tämä näyttää teidän silmäänne? Omasta mielestä kun arkena on hyvä ja suhteellisen terveellinen rytmi päällä, niin viikonloppuisin voi hyvin ottaa rennosti. Tosin nyt kesällä myös arkena tulee tehtyä paljon ekstempore juttuja ja niidenkään suhteen en koskaan stressaa vaan menen aina sitten fiiliksen ja kehon mukaan. Kesä on nautiskelun aikaa, mutta itse nautin siitä vielä enemmän jos saan vähän urheilla ja syödä myös hyvin.

Mites teillä? Onko kesällä helpompi vai vaikeampi syödä hyvin? Entä treenata?

11.9.2019

VINKKEJÄ KUUKAUTISKIPUJEN HELPOTTAMISEEN

Body

Minun on pitänyt puhua teille kuukautisiin liittyvistä asioista jo aikoja sitten, mutta jostain syystä olen aina jättänyt tekstini kesken ja miettinyt, että onko tämä kaikki vähän ”over sharing”. Puhun kuitenkin niin paljon hyvinvointiin liittyvistä asioista ja olisi minusta siksi hölmöä jättää tämä kategoria avaamatta, varsinkin kun hormoonitoimintamme ja kuukautiset kuitenkin ovat monelle meistä niin iso tekijä hyvinvoinnissamme. Niin mielellisesti, kuin myös kehomme puolesta. Itse olen ainakin oppinut viime vuosien aikana kuuntelemaan kehoani ihan eri tavalla ja tunnistamaan sen tarpeita kiertoni eri vaiheissa, josta puhuin eilen ensimmäistä kertaa Instagram stoorien puolella. Jos tarinat menivät sinulta ohi, niin tallensin ne IG sivuni MIND -kategorian alle, joka löytyy kuvien yllä olevista highlightseista.

Sain videoihin niin älyttömän paljon viestejä teiltä kaikilta asiaan liittyen, joten tulen jatkossa avaamaan varmasti enemmän omaa ideologiaani kuukautisten yhteydestä kuun kiertoon, luontoon sekä juuri siihen, miten voimme tunnistaa paremmin oman kehomme tarpeita kierron eri vaiheissa ja siten parantaa hyvinvointiamme. Ajattelin mm. jakaa oman ”Vinkit kierron jokaiselle viikolle -postauksen”, jossa annan vinkkejä siihen miten kuunnella ja auttaa kehoamme virtamaan luonnollisesti kierron mukana sen sijaan, että sitä vastaan taistelisi koko ajan. Tämä on ainakin parantanut omaa hyvinvointiani paljon.
Nyt sitten vähän taustaa omista kuukautisistani. Minulla on aina ollut todella säännölliset ja ”normaalit” kuukautiset, jotka eivät ole juuri koskaan haitanneet elämääni sen kummemmin. Kuukautiskivuista aloin kuitenkin kärsimään joskus teinivuosien jälkeen ja ne ovat olleet sen jälkeen kyllä joka kuukautinen kehonvaiva ja varsinkin kahtena ensimmäisenä päivänä särkylääkkeet ovat ihan pakollisia. Endometrioosista ei ole kuitenkaan kyse, vaan ihan perinteisistä krampeista, todella kovasta turvotuksesta ja alavatsan säryistä.

Sain särkyihin apua hormonaalisen ehkäisyn myötä (mm. eri pillereitä ja Nuvaring testattu), mutta hormoonit sekoittivat lopulta niin paljon omaa mieltä sekä kehon muita toimintoja, että päätin lopettaa ne kokonaan jo noin 5 vuotta sitten. Sen jälkeen olen turvautunut hormoonittomiin ehkäisymenetelmiin, jotka ovat muuten aivan kiven alla, joista viimeisempänä nyt kuparikierukka. Omalla kohdallani kuparikierukka valitettavasti tosiaan lisäsi vuotopäiviä + määrää sekä pahensi kipuja vähän entisestään, josta ko. kierukka onkin aika tunnettu. Kaikki ovat kuitenkin yksilöllisiä ja tiedän henkilöitä, keillä kuparikierukka ei ole tehnyt mitään muutoksia, joten aina kannattaa kokeilla. Itse kuuluin valitettavasti enemmistöön, mutta silti se on tällä hetkellä varmin ja helpoin ehkäisymenetelmä jos ei halua käyttää hormooneja. Gynefixin (uudempi kuparikierukka) sanotaan aiheuttavan paljon vähemmän sivuoireita, mutta sen asentaminen itselleni ei valitettavasti ainakaan onnistunut taakse kallistuvan kohdun takia. Gynefix poikkeaa perinteisestä kierukasta nimittäin niin, että se asennetaan vielä kohdun seinämään kiinni. Auts, mutta tekisin kyllä tämän jos sivuoireet olisivat helpommat.

Kuparikierukalla kuitenkin nyt mennään ja koska se on vaan pahentanut kuukautiskipujani, niin olen alkanut lukemaan enemmän ja enemmän siitä, miten niitä voi helpottaa muuten kuin syömällä särkylääkkeitä. Se määrä buranaa, jota yhdessä vaiheessa vedin, ei voinut millään tavalla olla nimittäin hyväksi minulle. Äitini mm. linkkasi minulle tämän tekstin holistisesta ravintoterapiasta ja siitä miten voimme ruokavaliolla ja erilaisilla lisäravinteilla helpottaa kuukautiskipuja. Ihan uusi maailma jotenkin avautui minulle tämän myötä. Miten en ole tullut edes ajatelleeksi sitä, että ruokavalio voisi vaikuttaa, varsinkin kun puhun ruokavalion yhteydestä tulehdustiloihin ja kipuihin aina muutenkin. Sain tästä artikkelista monta hyvää vinkkiä ja tässä jaankin ne, jotka ovat toimineet itselläni plus muita kipuja helpottavia asioita, joita olen havainnut todella hyväksi. Toivottavasti näistä on teillekin apua!
Don Quai (kiinankarhunputki)

Don Quai on kiinalainen yrtti, jota saa lisäravinteen muodossa erilaisista hyvinvointiliikkeistä. Yrtin sanotaan tasapainottavan yleisesti naisten homoonitoimintaa, lieventävän PMS-oireita sekä vähentävän kuukautiskipuja. Tämä on ollut itselläni ehkä se isoin helpottaja kaikista artikkelin vinkeistä ja suosittelenkin sitä lämpimästi kaikille, ketkä kärsivät joko pahista PMS-oireista tai kovista kuukautiskivuista. PüR hyvinvointiliike myy ainakin Wild Nutritionin Premenstrual Complex -lisäravinnetta, joka sisältää ko. yrttiä ja itse olen löytänyt sitä ihan omana lisäravinteena myös täältä Sveitsistä.

Omega 3 -rasvahapot

Artikkelissa viitattiin tutkimukseen, jossa sanottiin, että 1000 milligrammaa hyvälaatuista kalaöljyä päivässä tehoaa kuukautiskipuihin tehokkaammin kuin esimerkiksi särkylääke ibuprofeeni. Syön viikottain lohta ja avokadoa sekä nautin päivittäin pähkinöitä, mutta aloin tämän myötä syömään myös päivittäin Omega 3 -kapseleita, jotka ovat myös minulla vähentäneet mm. veren hyytymiä, joka on varmasti positiivinen merkki.

Magnesium

Magnesium on ollut minulla käytössä jo muutenkin, mutta ehkä joku toinen voi saada tästä myös lisäapua. Magnesium nimittäin rentouttaa lihaksia (myös kohtulihasta) ja edesauttaa siten myös nukahtamista, joka voi olla kuukautiskipujen aikaan hankalaa. Itse olen huomannut, että lisäntyneen vuodon myötä olen alkanut kärsimään myös vähän raudan puutteesta, jonka sivuoireena on mm. levottomat jalat, johon olen saanut apua magnesiumista sekä rautalisistä.
Lämmin yrttitee/ kurkumajuoma

Kuukautisten aikana pyrin juomaan useamman kupin lämmintä päivässä, koska se yksinkertaisesti vaan helpottaa oloa. Kahvia ja kofeiinia kannattaa kuitenkin välttää, koska sen sanotaan vaan lisäävän kipuja. Sen sijaan pyrin juomaan paljon yrttiteetä (helpottaa myös turvotusta) ja iltaisin esim. lämmintä kurkumajuomaa. Juomaan tulee kattilassa lämmitettyä kauramaitoa, hunajaa, kurkumaa, kanelia, kardemummaa, kookosöljyä sekä vähän neilikkaa tai vaniljajauhetta. Löysin tämän juomareseptin Food Pharmacyn kirjasta alkukesästä ja se on ollut lemppari siitä saakka. Ihana unimaito, joka maistuu varsinkin kuukautisten aikaan.

Ruokavalio

Olen alkanut kiinnittämään vielä tarkempaa huomioita ruokavaliooni ennen kuukautisia ja kuukautisten aikaan ja olen huomannut, että varsinkin viljan, sokerin sekä kofeiinin välttäminen kuukautisia edeltävällä viikolla ja niiden aikana on todella suotavaa. Kuukautisten aikaan minua helpottaa erityisesti myös erilaiset lämpimät ruoat, keitot, muhennokset sekä runsas veden juonti. Kaikki mikä hellii kehoa ja tuo lämpöä on plussaa.
Kuumavesipullo

Vanha klassikko, joka ei petä. Kuuma auttaa kuukautiskipuihin niin sisäisesti, kuin myös ulkoisesti ja täytänkin aina pahimpien kramppien aikaan aina jonkun tyhjän vesipullon (perinteinen vanha muovipullo käy hyvin) kuumalla vedellä ja pidän sitä vatsaa vasten kramppien ajan. Joskus menen myös nukkumaan lämmin vesipullo mahan päällä, joka rentouttaa ihanasti kuukautisten aikana. Myös saunan lauteilla makaaminen auttaa tai kuuma kylpy jos siihen on mahdollisuus!

Kevyt kävely & jooga

Kohdun alueen verenkierron lisääminen voi auttaa kuukautiskipuihin, mutta kovaa liikuntaa en kyllä ainakaan itse suosittele. Se vaan pahentaa itselläni kramppeja. Varsinkin kovat salitreenit, kyykkääminen ja lantionnostot ovat isosti omalla NO NO -listalla. Sen sijaan esimerkiksi kevyt kävely vilkastuttaa hyvin lantion alueen verenkiertoa ja rentouttaa lihaksia. Myös kevyellä joogalla saa kotona hyvin helpotusta kuukautiskipuihin ja suosittelenkin katsomaan läpi Virta Wellbeing tyttöjen postauksen Joogaa kuukautiskivuille.

Piikkimatto

Yksi nopea ja tehokas keino edesauttaa kohdun alueen verenkiertoa on myös piikkimatto. Itse testasin tätä nyt ensimmäistä kertaa täällä Sveitsissä ja se auttaa kyllä todella tehokkaasti saamaan verenkierron liikkeelle, lievittää välittömästi kramppeja sekä auttaa myös alaselän särkyihin. Iso suositus siis tälläisellä kotipiikkimatolle, jos kärsit kuukautiskivuista. Piikkimatolla makaaminen voi lievittää myös päänsärkyjä, jotka on monilla osa kuukautisia sekä PMS-oireita.

Toivottavasti näistä on hyötyä <3 Näiden vinkkien lisäksi sain eilen teiltä vinkkinä kokeilla myös seleenin lisäämistä ruokavalioon, jota kokeilen myös seuraavaksi. Kaikki muutkin vinkit otetaan vastaan jos jotain tulee vielä mieleen!