CATEGORIES
29.8.2019

RANSKALAINEN LINNA - CHATEAU DE BAGNOLS

Switzerland

Meillä oli sunnuntai-maanantai vapaata, joten päätimme lähteä taas pikaiselle reissulle pois Lausannesta, kun kerran tuli mahdollisuus! Viime vuonna vastaavia kahden päivän vapaita oli muistaakseni vain 3-4 ja silloin teimme reissut mm. Zermattiin, Luganoon sekä Ranskan puolelle Annecyyn. Annecy oli muuten ihan mieletön paikka ja sitä kutsutaankin mm. Ranskan Venetsiaksi. Siltä se kyllä näyttikin. Pitää tehdä siitä vielä kunnon postaus, jotta näette mitä tarkoitan.

Tällä kertaa mietittiin lähdemmekö taas ylös vuorille, menemmekö Italian puolelle syömään vai Ranskan puolelle jonnekin viinitilalle. Ranska vei voiton siinä vaiheessa, kun poikaystäväni näytti minulle kuvia tästä upeasta linnasta puhelimeltaan. En tiedä mistä hän sen löysi vai saiko vinkin siitä joltain, mutta se meni heti vaihtoehtojen ykköseksi! Halusin nukkua linnassa, syödä ranskalaisia juustoja, juoda hyvää viiniä ja nauttia viinitarhojen upeista maisemista. Ei muuta kuin yökassi autoon ja menoksi.
Chateau De Bagnols Hotel & Spa sijaitsee Itä-Ranskassa Lyonin lähellä ja Lausannesta sinne oli ajomatkaa n. 2,5 tuntia. Ei paha siis ollenkaan. Melkein sama kuin ajaisi Helsingistä Tampereelle. Pääsimme kohteeseen yhden pysähdyksen taktiikalla aika aikaisessa vaiheessa sunnuntaina ja silmät kyllä kiilui, kun ajoimme isojen rautaporttien läpi linnan pihaan. Olin niin innoissani.

Meidän huoneemme ei ollut siinä vaiheessa vielä valmiina joten menimme linnan ravintolan terassille nauttimaan lounaasta ja upeista maisemista. Tilasimme vielä roséeta sekä vähän juustoja jälkiruoaksi ja nautittiin vaan hetkestä. Linna on ollut pystyssä jo vuodesta 1217 saakka ja siinä sitten pohdiskeltiin mitäköhän kaikkea muurien sisällä (ja ulkopuolella) on tapahtunut 800 vuoden aikana. Olemme katsoneet todella koukuttuneesti Game of Thronesia sekä Vikings -sarjaa, josta johtuen linnan historia kiinnosti jotenkin vielä ekstra paljon.
Kello kolmen aikaan saimme avaimet huoneeseen ja käytiin heti vaihtamassa uikkarit vaan päälle ja menimme uima-altaalle viilentymään. Asteita ulkona oli +32 ja sen kyllä tunsi terassilla lounastaessa. Pienen uinti/lukuhetken jälkeen aloimme tekemään illallissuunnitelmia ja meille kävi ilmi, että hotellin oma ravintola oli täyteen buukattu. Tai ilmeisesti pöytiä ja paikkoja olisi ollut vapaana, mutta ravintolassa oli uusi kokkitiimi, joka pystyi palvelemaan vaan X määrän vieraita ja siitä pidettiin kiinni. Todella outo juttu, joka laski kyllä fiilistä siinä hetken aikaa. Ei oltaisi haluttu lähteä yhtään minnekään muualle hotellin alueelta eikä varsinkaan siksi koska se sijaitsi aika syrjäisellä alueella.

Noh, vaihtoehtoja ei ollut ja saimmekin suosituksen paikallisen kylän ravintolasta, johon oli autolla reilu 10min. matkaa. Ei siis niin paha. Toiveena olisi ollut nauttia auringonlaskusta ja illallisesta linnan maisemissa, mutta näillä mentiin. Ravintolaan päästyämme ihmettelin kyllä suuresti alkuun hotellin antamaa suositusta, mutta loppujen lopuksi ruoka oli ihan jees, vaikka miljöönä ei kovin kummonen paikka. Sellainen pieni paikallinen kyläravintola muovimenuilla ja -tuoleilla. Super symppis noin muuten, mutta silkkimekon olisin kyllä voinut jättää pukematta päälle haha. Onneksi päästiin testaamaan ravintolaa edes lounaiden muodossa.

Vähän oudonkurisen illallisen jälkeen palasimme linnalle ja otimme vielä drinkit ravintolan terassilla. Kello oli 21.30 ja koko ravintola oli lähes tyhjä, joten ihmettelimme taas suuresti sitä, miten se oli voinut olla ”niin täynnä”. Tämä säätö oli kuitenkin koko paikan ainoa miinus, koska muuten kokemus oli minusta aivan ihana. Nukuimmekin todella makoisat unet, nautimme ihanasta aamupalasta, kävimme upean ja modernin span puolella ja lounastimme ennen kuin lähdimme takaisin kotia kohti. Täydellinen vaihtoehto 24 tunnin minilomalle. 

Voin siis ehdottomasti suositella tätä paikkaa kaikille alueelle matkaaville! Muistakaa vaan tarkistaa ravintolan tilanne heti varauksen yhteydessä.

24.8.2019

INTOHIMONA VAELTAMINEN

Switzerland

Olen aina tykännyt liikkua luonnossa, mutta vasta viime vuosina on innostukseni siihen kasvanut ihan radikaalisesti. Rakkaus vuoria kohtaan syttyi myös isosti tuossa reilu vuosi sitten kun olimme kolleegoideni kanssa täällä työreissulla ja pääsin ensimmäistä kertaa kokemaan Sveitsin upeat vuoristomaisemat sekä vaeltamisen aiheuttaman positiivisen energiavirtauksen kehossani. En unohda sitä koskaan.

Itselleni hyvä fiilis ei tule pelkästään siitä liikkumisesta ja upeista maisemista, vaan myös itse vuorien energiasta. Jotenkin tunnen vuorten päällä aina sen miten keho oikein latautuu. Tunnen miten luonnon voima siirtyy omaan kehooni ja olen taas läsnä. Läsnä kaikessa minua ympäröivässä. Se on ihan mieletön fiilis. Varsinkin vuorten huipulla pääsen jotenkin todella positiiviseen tilaan, jolloin mietin aina mistä olen tällä hetkellä kiitollinen ja mitä haluan tulevaisuudessa vielä saavuttaa. Parasta meditointia, jota voisi toivoa.
Torstain vaellusreitti oli 45 min. ajomatkan päässä Lausannesta ja vaelluspaikan tukikohtana toimi Lac de Taney -järvi, jonka ympäriltä lähtee useampi eri reitti sen ympäröiviä vuoria pitkin. Järvelle itsessään on myös pitkä ja jyrkkä kävelymatka, ellei omista neliveto autoa. Silloin järvelle saakka voi myös ajaa autolla, mutta muussa tapauksessa pelkästään järvelle pääsy on jo aikamoisen treenin takana.

Vaihtoehtoina on siis joko jättää auto alas merkityille parkkipaikoille, kävellä jyrkkää ylämakeä pitkin järvelle (kunnosta riippuen 1/2 -1h matka) ja viettää päivä ihan vaan järven ympärillä tai ajaa nelivetoinen auto ylös järvelle saakka ja lähteä sieltä vaeltamaan vuoristoreittejä pitkin ylöspäin. Me valitsimme tämän tokan vaihtoehdon, koska halusimme ihan vuorten huipulle saakka. Toki voi kävellä myös ylös järvelle ja sieltä vielä ylös vuoren huipulle jos kunto riittää! Itselleni riitti kyllä hyvin 4 tunnin vaellus järveltä ylös vuorille ja takaisin. Poikaystäväni onnistui vielä huijaamaan minut kävelemään koko järven ympäri, jonka seurauksena reitti oli yhteensä melkein 5 tuntia! More then enough I say :D Olin kyllä aivan rikki tämän jälkeen.
Vaikka olin pitkän ja rankan vaelluksen jälkeen ihan rikki, poikki, väsynyt, niin olin todella innoissani siitä, että ylipäätään jaksoin kävellä ylös huipulle saakka ilman ongelmia! Vaikka en treenaa minkään ohjelman tai tavoitteen mukaisesti, niin kyllä huomasi, että jotain tässä on tullut tehtyä. Jopa vähän yllätyin siitä, miten hyvässä kunnossa olen ainakin aerobisessa mielessä. Sain siitä ihan sairaan paljon lisäpuhtia lähteä valloittamaan vaan lisää vuoria. Olin paljon enemmän hajalla esim. vuosi sitten vastaavissa nousuissa.

Täällä huipulla otimme taas hetken meditoinnille, mietimme mitä elämältä haluamme ja sen jälkeen sanoimme kaiken vielä ääneen koska... universumi. Se on kuullut minua täällä aikaisemminkin.

Seuraavien vuorien valloitukseen tarvitsen kyllä ainakin yhden asian, kunnon kengät. Yritin pakata tänne Sveitsiin mahdollisimman vähän turhaa tavaraa mukaan, jonka takia otin mukaan vain yhdet juoksukengät. Nämä valkoiset (nyt entiset valkoiset) lenkkarit ovatkin parhaimmat juoksukenkäni ja siksi ne valikoitui myös tälle reissulle mukaan. Huomasin kuitenkin nyt tuolla, että tarvitsen ihan oikeat vaelluskengät, jotka a) pysyy kuivana b) on helppo puhdistaa ja c) tukevat jalkaa. Oli nimittäin todella hasardia kävellä tuolta vuorelta alaspäin, kun koko ajan meinasi jalka lipsua sorakivien päältä. Pludasin myös täysin yhteen mutakasaan, jonka lopputuloksen näette tässä vikassa kuvassa. R.I.P white sneakers.

Olisiko kellään siis suosituksia hyvistä vaelluskengistä? Tai muutenkin vaellusvaatteista? Perus jumppakamoilla pärjää satunnaisesti, mutta tätä tulee tehtyä täällä nyt sen verran paljon, että haluaisin kyllä ehdottomasti kunnon kamat. Innostus vaeltamiseen nousee varmasti vaan lisää sen myötä.