CATEGORIES
19.11.2020

SVEITSIN GRAND CANYON

Switzerland

Koronakaranteenit ovat ainakin tältä erää nyt onneksi takana päin ja säikähdyksellä selvittiin. Olen todella onnellinen siitä, että tauti oli meillä niin lievä eikä mitään ihmeellistä ilmennyt. Kävin myös vauvan kanssa tarkastuksessa karanteenin jälkeen ja sielläkin näytti kaikki hyvältä, joka tietysti helpotti mieltä vielä entisestään. Minulla on täällä nyt koronasta johtuen itseasiassa kahden viikon välein lääkärintarkastus vauvan kanssa, jossa tehdään kaikki ultrasta verikokeisiin, vaikka kaikki näyttikin hyvältä. Tällä halutaan vaan olla ilmeisesti ekstra tarkkoja, joka itselleni passaa tietty enemmän kuin hyvin.

Koska tilanne täällä Sveitsissä ei ole mikään parhain, niin ei ole kyllä tullut tehtyä oikeastaan nyt mitään kodin ulkopuolella. Päivät kuluvat itsellä töiden, kotitreenien ja kävelylenkkien muodossa, mutta toissapäivänä päätettiin vähän piristää arkea ja tehdä pitkästä aikaa pieni luontoretki muutaman ystävän kanssa täältä. Voin kertoa, että teki kyllä hyvää! Olin mm. tuossa kuukauden putkeen näkemättä ketään muuta kuin Petteriä ja ruokakaupan kassatyöntekijöitä. Sosiaaliset kontaktit ovat olleet siis todella minimissä.
Pakkasimme eväät mukaan ja ajoimme noin tunnin verran Bielistä kohti "Sveitsin Grand Canyon" kanjonia eli paikkaan nimeltä Creux du van. Tänne pääsi todella kätevästi autolla, josta kanjonille oli kevyt n. 300m kävely. Siitä pystyi jatkamaan vielä vähän matkaa ylemmäs, josta laakson yli näki vielä Bernin upean vuoriston horisontissa. Meille sattui vielä aivan taianomainen auringonlasku, joten ihasteltavaa riitti kyllä jokapuolella. Ihan mieletön piristysruiske kyllä arkeen! Sain tästä jotenkin niin paljon lisäenergiaa.

Olen myös todella onnellinen siitä miten hyvin on pystynyt lyhyessä ajassa tutustumaan täällä Petterin joukkuekavereiden tyttöystäviin ja vaimoihin, vaikka kovin montaa kertaa ei ollakaan ehditty tekemään asioita vielä yhdessä. Kaikki paikalliset elävät täällä myös tiukasti kotipainotteista elämää, mutta ollaan tsempattu sitten toinen toisiamme IG viestien ja ryhmächattien muodossa. Onneksi kauden alussa ehti sentään tapaamaan suurimman osan tytöistä, kun kotipeleissä sai olla vielä yleisöä. Toivottavasti tilanne palautuu taas jossain vaiheessa, mutta sen näkee sitten.

On ollut kyllä kertakaikkisen outo vuosi, mutta on ollut vaan pakko hyväksyä se, ettei tietyille asioille voi mitään. Elämä on tällä hetkellä todella epävarmaa kaiken suhteen, mutta suurta lohtua tuo se tieto, että ensi vuonna meitä odottaa varmasti niin paljon ilon ja onnen asioita. Kunhan nyt pysytään koko perhe vaan terveenä ja saadaan meidän tyttö turvallisesti maailmaan, niin kaikki ympärillä loksahtelee kyllä paikoilleen. 

Tuntuu ihan hullulta, että täällä alkoi nyt jo viimeinen kolmannes ja laskettu päivä häämöttää alle kolmen kuukauden päässä. Nyt kun tähän kolmeen kuukauteen mahtuu vielä omat synttärit, joulu ja uusi vuosi, niin aika menee varmasti kyllä super nopeasti! Pitää varmaan aika pian ryhtyä myös tuumasta toimeen kaikkien hankintojen kanssa. Isoimmat asiat saadaan täällä onneksi lainattua ystäviltä, koska emme tosiaan tiedä kauan tulemme olemaan vielä Sveitsissä vauvan syntymän jälkeen. Siksi tänne on aivan turha tässä vaiheessa haalia kauheata määrää tavaraa, vaan yritetään pärjätä ihan vaan pakollisilla jutuilla. Tätä varten sain onneksi laadittua listan siskon sekä muutaman ystävän avulla, joka oli nyt jo iso apu itsessään. Mitä kaikkea olisi teidän must have -listalla vastasyntyneelle vauvalle?

7.9.2020

OESCHINENSEE

Switzerland

Viikonloppuna tuli nähtyä yksi kauneimmista paikoista Sveitsissä ja sainkin tästä paikasta valtavan kysymystulvan Instagramin puolella, kun näytin siellä muutamia klippejä. Koska moni halusi laittaa tämän paikan muistiin tulevaisuuden reissuja varten ajattelin, että teen siitä koosteen myös blogiin, jotta tiedot löytyvät sitten kätevästi täältä! Instagram storyt kun tosiaan häviävät aina sen 24 tunnin jälkeen.

Paikka on nimeltään Oeschinensee ja se sijaitsee alle tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Bernistä tai 3,5 tunnin ajomatkan päässä Zürichista. Oeschinensee on tunnettu upeasta turkoosin värisestä järvestä, jota ympyröi mahtipontiset vuoret ja kauniit vaellusreitit. Me lähdimmekin tänne vaeltamaan, mutta järvelle voi myös mennä vaan viettämään päivää.
Auto kannattaa jättää parkkiin Gondolihissin asemalle nimeltä - Gondelbahn Kandersteg Oeschinensee. Parkkipaikkoja on alueella reilusti ja mekin saimme auton hyvin parkkiin, vaikka menimme tänne lauantaina puolen päivän aikaan, joka on yleensä viikon kiireisin ajankohta. Parkkipaikka on maksullinen ja muistaakseni maksoi 4,5 tunnin ajalta n.10 frangia.

Myös hissi ylös on maksullinen ja edes takas kulkeva lippu maksaa 30 frangia per henkilö. Toki hissin voi skippaa ja kävellä ylös järvelle, mutta me päätimme ottaa hissin ja säästää voimat sitten järveä ympäröivää vaellusta varten. Hissiin oli pientä jonoa alhaalla, mutta se liikkui onneksi todella nopeasti, vaikka jonkin verran porukkaa olikin meidän kanssa menossa tänne samaan aikaan.
Gondoolihissin asemalle ylös tultaessa on tosiaan vaihtoehtona kävellä lievää alamäkeä suoraan järvelle, joka kestää n.20min. Todella helppo esimerkiksi lasten kanssa ja täällä näkyikin paljon myös lapsiperheitä eväsreppujen ja vilttien kanssa.

Toinen vaihtoehto on lähteä kiertämään järveä erilaisten vaellusreittien muodossa, jotka vaihtelevat 45 minuutista 3 tunnin vaelluksiin. Näitä reittejä varten gondooliasemalta löytyy iso karttataulu sekä myös mukaan otettavia karttoja.
Me olimme jo ennalta päättäneet, että lähdetään vetämään se korkein 3 tunnin Scenic view point hike, jota varten olimme saaneet suosituksia paikallisilta täällä Bielissä. Tätä varten olimme pakanneet hyvät eväät, paljon vettä, lippikset sekä aurinkorasvaa reppuun.

Järveltä löytyy myös muutama ravintola, mutta korkeimmilla vaellusreiteillä niitä ei ole. Ainostaan muutama taukopaikka ja reittien lopussa muutama pieni mökkikahvila, josta sai juotavaa ja jotain pientä välipalaa, joten omat eväät vaelluksia varten on todella suotavaa!
Vaellus oli alkuun aika rankkaa nousua ylöspäin, mutta katsokaa nyt mitkä maisemat meitä sitten odotti! Kaikkien hikipisaroiden arvoista! Nyt, kun olen raskaana, niin pidettiin vaan paljon enemmän taukoja ja edettiin todella rauhallisella tahdilla koko matka. Tästä johtuen 3 tunnin arvioitu vaellus kestikin meiltä melkein 4,5 tuntia.
Tässä kyykin maassa, että sain jollekin pariskunnalle ihanan kuvan maisemia vasten. <3
Ja tässä minä samassa kohdassa Petterin kuvaamana :D
Korkeimman kohdan jälkeen reitti alkoi pikku hiljaa laskea takaisin turkoosille järvelle. Reitit eivät siis kierrä järveä ympäri vaan kulkevat sen toista rinnettä pitkin. Toisen puolen vuoristo vaatisikin aikamoista extreme-henkeä.
Luulin, että tälläistä vettä löytyisi vain Malediiveilta! Kauneimmillaan väri on ilmeisesti poutaisena päivänä, joten suosittelen valitsemaan vierailun tänne kyllä sään mukaisesti jos mahdollista. Tai ainakin heti, kun aurinko meni pilven taakse, niin järvi näytti minusta huomattavasti tummemmalta.
Reilu 4 tunnin vaelluksen jälkeen teki niiiiin hyvää pulahtaa vielä viileään veteen, kun pääsimme alas takaisin järvelle. Kannattaa siis pakata myös uikkari ja pyyhe reppuun mukaan! Kroppa tuntui heti paljon virkeämmältä, vaikka aika väsynyt olinkin.

Järven rannalta pystyy myös vuokraamaan soutuveneitä, jos järveä haluaa tutkiskella veneestä käsin! Ajattelinkin, että se voisi olla yksi hauska vaihtoehto tehdä vieraiden kanssa, jos sellaisia tänne joskus saadaan.

Järven rannalla on tosiaan muutama ravintola, jossa voi tankata vatsat täyteen vaelluksen jälkeen jos haluaa. Meillä oli sen verran hyvät eväät mukana, että päätimme pulahduksen jälkeen lähteä suoraan kotiin päin, niin valitettavasti en osaa sanoa minkä tyyppistä ja minkä hintatasoista ruokaa näistä paikoista sai. Jos yhtään olen oppinut tuntemaan Sveitsin nähtävyys/turistikohteita, niin röstiperunaa, pizzaa, makkaraa tai jotain sen tyylistä.

Kerta kaikkiaan aivan upea paikka ja ehdottomasti yksi kauneimmista vaelluksista, joita olen päässyt täällä tekemään. Jos intoa vaan siis riittää, niin suosittelen lämmöllä tekemään edes pienen lenkin järven rinteitä pitkin. Upea upea Oeschinensee, jonne lähden kyllä mielellään joskus toistekin. 

PSSST. Myös upea, mutta pienempi Blausee-järvi on ihan Oeschinenseen vieressä, joka muistuttaa vähän Kiikunlähdettä Suomessa. Sen näkemisen voi siis helposti yhdistää myös tähän reissuun. Postaus Blausee-järvestä löytyy tästä.