CATEGORIES
21.7.2017

Vinkkejä Comojärvelle

Como

Helpoiten Comojärvelle pääsee lentämällä Milanoon ja ottamalla Malpensan lentokentältä juna Comon kaupunkiin. Juna-asema sijaitsee Terminaali 1:ssä, johon myös esimerkiksi Finnairin suorat lennot laskeutuvat. Junamatka lentokentältä Comolle kestää noin 1,5h. Junaliput saa ostettua suoraan kentältä olevista automaateista eikä niitä tarvitse varata etukäteen. Junaa joutui vaihtamaan kerran Saronnon pysäkillä, mutta vaihto oli äärimmäisen helppo ja nopea! Yksi junalippu maksoi 13€/suunta.
Myös auton vuokraaminen suoraan Milanon kentältä on hyvä vaihtoehto (varsinkin jos auto tulee muutenkin tarpeen, mutta muista varata auto etukäteen ja varaudu pitkiin jonotuksiin ja odotuksiin varauksesta huolimatta. Automatka Comojärvelle Malpensan lentokentältä kestää n.45min - 1h, mutta ruuhkat saattavat olla alueella joskus todella pahoja. Taksimatka lentokentältä Comolle voi maksaa helposti jopa 150€. Taksimatkaan päätyessä kannattaa hinta sopia aina erikseen, vaikka pääsääntöisesti taksikuskit käyttävätkin aina mittaria.
Comojärven ympäristössä on lukuisia eri kyliä, joissa voi majoittua ja joiden välillä kannattaa myös seikkailla. Me asuimme Moltrasion sympaattisessa kylässä, johon Comon keskustasta oli matkaa taksilla noin kymmenen minuuttia. Kuitenkin vähän tunnetumpia Comojärven kyliä ovat Bellagio sekä Valletta. Näistä kahdesta varsinkin Bellagio on todella tyyristä aluetta ja ravintoloiden hinnat aika katossa. Valletta oli puolestaan kohtuullisempi ja koin, että siellä oli myös paljon enemmän valinnanvaraa, mitä tuli mm. ravintolatarjontaan.
Etäisyydet joidenkin kylien välillä voivat olla pitkiä, joten auton sijasta voi matkan taittaa julkisilla lautoilla järven yli. Moltrasion kylästä laivalautalla Bellagioon kesti 1,5h. Matka taittui kuitenkin nopeasti maisemia ihastellen ja auringosta nauttien! Lautoilla oli myös aina baareja avoinna, joista pystyi ostamaan virvokkeita. Lautalla pääsee myös varjoon halutessa. Lauttamatkojen hinnat yllättivät minut kyllä täysin ja yksi lippu mm. Bellagioon maksoi 20€/suunta. Jos kylien välillä haluaa liikkua paljon, niin suosittelen ehdottomasti ostamaan 6 päivän lauttapassin, joka maksoi muistaakseni n.80€. Siinä säästää pitkän pennin jos järven ympärillä haluaa liikkua paljon.
Jos matkassa on isompi seurue, niin suosittelen vaihtoehtoisesti vuokraamaan yhdeksi päiväksi ihan oman veneen, jolla käydä alueen kyliä läpi omien aikataulujen mukaisesti. Veneiden vuokrahinnat ovat yleensä todella kalliita, mutta isolla porukalla ovat kustannukset vielä kohtuulliset. Meidän 8 hengen Suomi-jengi maksoi 100€/henkilö yhdestä omasta venepäivästä, joka oli kyllä täysin rahansa arvoinen kokemus.
Majoitusta miettiessä suosittelen hotellien lisäksi tutkimaan erilaisia AirBnB mahdollisuuksia. Hotellien hinnat ovat alueella nimittäin aika korkealla. Ainakin jos haluaa majoittua veden äärellä. Omassa asunnossa on myös hyvät mahdollisuudet tehdä itse ruokaa kylien upeista raaka-aineista! Paras italialainen illallinen syntyikin ostamalla paikallisia leikkeleitä ja juustoja. Isoimmissa supermarketeissa joidenkin raaka-aineiden hinnat kuitenkin yllättivät ja mm. mansikat maksoivat jostain syystä ihan maltaita. Kaikki paikalliset raaka-aineet sekä viinit olivat kuitenkin todella edullisia.
Comojärven ympäristössä on paljon turismia, josta johtuen melkein kaikki paikalliset puhuvat sujuvaa englantia. Taksit toimivat alueella myös hyvin ja ovat mittareiden takia luotettavia. Uber on Italiassa kielletty, mutta Uber Black ei. Uber Black on kuitenkin paikallisia takseja kalliimpi vaihtoehto, joten suosittelisin sitä ainoastaan hätätapauksissa.
Reissuun kannattaa ehdottomasti yhdistää edes yksi päivä Milanossa! Me menimme esimerkiksi lomamme viimeisenä päivänä Milanoon pyörimään ennen iltalentoamme kotiin, mutta olisin hyvin voinut myös yöpyä Milanossa vaikka muutaman yön ajan. Comon kaupungista menee junia suoraan Milanon keskustaan, josta junat lähtevät myös Malpensan lentokentälle. Matkalaukut voi jättää päivän ajaksi Milanon lentokentälle säilytykseen, mutta jonot ovat siellä aina ihan älyttömät. Tästä syystä laukut kannattaakin säilöä juna-aseman kulman takana sijaitseviin Nanny Bag säilytyslokeroihin . Nanny Bag on muutenkin paljon reissaaville hyvä kikka tietää, jos laukut pitää saada jonnekin turvallisesti säilöön.

Jos tulee mitä tahansa muuta mieleen josta haluaisitte mahdollisesti lisätietoa, niin pyrin vastaamaan kaikkeen omien kokemuksieni perusteella! Iso suositus kyllä tälle kauniille matkakohteelle. 

//Some of my travel tips if you're visiting the beautiful lake Como. Best way to get there is to take a train from Milans Malpensa airport or rent a car. Taxis are really expensive so I recommend public transportation. You should also definitely check out the AirBnB choices before booking any hotels! I loved staying at our own little flat with the entire gang. Otherwise I just recommend you explore all the cool little towns of lake Como by using the ferrys or by renting your own boat for a day. We stayed at the very cute town of Moltrasio, but I think my favorite spot was Valletta! So many nice restaurants there. I also recommend you combine a day or two in Milan to your Como experience. We went to Milan on our last day just to do some shopping and walk around before heading out to the airport. Next time would also love to stay in Milan a little bit longer! //

19.7.2017

DINNER BY THE LAKE

Como

TWINSET Dress

STEVE MADDEN Shoes

SAINT LAURENT  Bag

Asuimme Comojärvellä Moltrasion sympaattisessa kylässä, jossa sijaitsi myös tämä maisemien ja miljöön puolesta sykähdyttävä ravintola Imperial! Teimme ravintolaan varauksen heti lomamme alkumetreillä, koska olimme kuulleet ja lukeneet sen suosiosta. Niin kaunis paikka ja pelkästään tunnelman puolesta odotukset olivat kyllä korkealla. Valitettavasti odotukset eivät ruoan puolesta täyttyneet kyllä yhtään ja koko illallinen kääntyi melkein jopa vitsin puolelle. Niin huono taso odotuksiin ja hintoihin nähden! Mm. poikaystäväni tilaama alkupala maksoi hulppeat 38€ ja annos sisälsi vain muutaman keitetyn ravun ja pari koristekukkaa. Siinä sitten kaikki vähän naureskeltiin ja pyöriteltiin silmiä. Ryöstöä sanon minä! Pääruuatkaan eivät tehneet kehenkään mitään erityistä vaikutusta, mutta onneksi maisemat, viini ja erityisesti seura olivat mitä parhainta. Oli ainakin näkemisen arvoinen paikka, mutta uudelleen en täällä ehkä illastaisi. Pöydässä oli ihan ikävä kundien päivällä tekemää bolognesea. 

Muiden päivien ravintolavalinnat onnistuivat kyllä paljon paremmin, mutta en silti sanoisi, että mikään annos olisi jäänyt erityisesti mieleen tältä lomalta. Parhaimmat ruoat tuli syötyä varmaan talolla meidän porukan itse tekemänä! Olen muutenkin viime aikoina kuullut, että aika monesti ihmiset pettyvät Italiassa ravintolatarjontaan? Onko siellä vastaavia kokemuksia? 

//One nights dinner look at lake Como last week. What a gorgeous place. This restaurant was so pretty, but the food didn't match up to the place at all... Quite a low blow actually. Maybe the chef had a bad night or something, but from my own experience I wouldn't dine here again, but would definitely go for drinks! Hands down one of the prettiest restaurants we visited.//