CATEGORIES
28.3.2018

MIELIKUVIA AUSTRALIASTA

Byron Bay

Kolmen viikon Aussi roadtripin aikana ehti kyllä näkemään paljon, mutta koska vaihdettiin niin tiuhaan tahtiin aina paikkaa ja majoitusta, niin emme ehtineet oikein kunnolla päästä sisään paikallisten meininkeihin muuten kuin ehkä Byron Bayssa jonkin verran. Olisi kyllä ihana asua joskus vaikka muutama kuukausi esimerkiksi Sydneyssa, jotta paikallisten tavat ja aatteet tulisi vielä enemmän tutuksi! Ainakin pintaraapaisulta rakastin koko sitä vibaa mikä täällä vallitsi. Tässä kuitenkin listattuna niitä mielikuvia ja havaintoja, jota ainakin minulle jäi Australiasta.

Kaikki ovat ihan yltiöystävällisiä ja ihania. Aidosti! Ei yhtään sellaista liiallista jenkki small talkia.

Kaikki noudattavat todella tarkasti nopeusrajoituksia ja muutenkin paikallisia lakeja. Jopa roskaamisesta motarilla saa sakot.

Ausseissa on todella hyvät liikenneohjeet joka puolella ja meillä oli ainakin todella helppo ja turvallinen olo ajaa siellä.
Kaikki menevät illalliselle todella aikaisin. Melkein kaikissa paikoissa (paitsi Sydneyssa) kaikki ravintolat menivät kiinni jo 9 pintaan illalla! Oltiin Julian kanssa aina ihan hädässä lähdössä hotellihuoneesta, että ehdittiin syömään.

Brunssikulttuuri oli todella vahva ja ”all day breakfast” paikkoja löytyi aina joka nurkasta. All day tarkoittaa enimmäkseen kuitenkin vaan 15.00 saakka. En edes osaa laskea monet pannarit ja avokadoleivät vedettiin tämän reissun aikana.

En osaa paljon muuta paikallisesta ruokakulttuurista, koska söimme aina ravintoloissa. Emme siis syöneet kertaakaan kenenkään kotona, mutta uskoisin, että grillaaminen on se juttu täällä. Ainakin kaikkien kotona/parvekkeella oli aina grilli.
Varsinkin Byron Bayssa oli paljon paikkoja, joissa suosittiin paikallisten maatilojen antimia ja oli muutenkin selkeästi sellainen ”local healthy food” meininki, jota rakastin.

Ausseissa on todella normaalia kävellä ilman kenkiä vaikka ihan ruokakaupoissa ja ravintoloissa. Se oli minusta jotenkin todella ihanaa. Jalat vasten maata auttaa maadoittumaan ja uskon sen olevan yksi iso syy, miksi aussit ovat niin ”mindfullness” jengiä.

Kiinnitin huomiota myös siihen miten hyvinvoivan oloisia ja liikkuvia vähän vanhempi väestö Ausseissa oli. Aamusin rannalla kävi lenkkeilemässä ja uimassa ihan joka ikäskaalan ihmisiä.
Aussit eivät ainakaan omasta mielestäni ole kovia juopottelijoita. Suurin osa nauttii sellaisesta rennosta kaljoittelusta, mutta baarit menevät aikaisin kiinni (ainakin siellä missä me oltiin) enkä aistinut ollenkaan sellaista samanlaista humalanhakuisuutta samalla tavalla kuin Suomessa usein.

Aussien hintataso yllätti minut kovuudellaan. Melkein Suomi-hinnoissa räpiköitiin menemään koko ajan, joka tuntui kyllä kolmen viikon reissun aikana aika hyvin kukkarossa.

Uber toimi joka puolella ihan moiteettomasti ja oli aina super kätevä tapa liikkua jos emme halunneet ottaa autoa alle.
Ausseissa on koko maailman parhaimman näköiset miehet. Hands down. Ainakin niissä paikoissa, joissa olen itse reissanut. Joka nurkan takana oli toistaan komeempi kundi. Kööpenhamina tulee muuten vahvana kakkosena tässä kategoriassa.

Kundit ovat myös Ausseissa jotenkin todella kunnioittavia ja herrasmiehiä. En tuntenut kertaakaan itseäni epämukavaksi vaikka meille tultiin juttelemaan randomisti milloin missäkin. Juttelu oli aina todella ystävällistä ja hauskaa.

Minua ja Juliaa luultiin usein ikäistämme nuoremmaksi, koska meillä oli kuulemma niin hyvä iho!!! Ihanaa. Aussien kova aurinko tekee ilmeisesti aika kovaa iholle ja siksi ulkonäön vanhentuminen on siellä nopeampaa. Minua veikattiin useimmiten esimerkiksi 24-25 vuotiaaksi.

Ausseissa on paljon vaarallisia eläimiä, mutta kolmen viikon aikana meidän eteemme ei tullut mitään erikoista muutamaa liskoa ja hämähäkkiä lukuunottamatta. No paitsi yksi kenguru keskellä tietä, josta oltiin ihan hullun fiiliksissä :D

Joten kertokaas kaikki Aussi konkarit, ollaanko oltu siis ihan pilvilinnoissa koko kolmen viikon ajan vai pitkääkö nämä havainnot edes jotenkin paikkansa?

21.3.2018

WHITES BEACH

Byron Bay

Tutustuttiin Byron Bayssa ihaniin paikallisiin tyyppeihin ja saimme heidän kautta todella hyviä vinkkejä reissuamme ajatellen. Yksi Byron Bayihin liittyvistä vinkeistä oli suunnistaa pois alueen päärannoilta (jos surffaus ei ole pakollista) ja mennä Broken Head -luonnonpuiston läpi rauhalliselle Whites Beach -rannalle.

Ajoa luonnonpuiston reunalle oli Byron Bayn keskustasta ehkä 10 minuuttia ja toiset 10 minuuttia tiheää metsää ennen kuin pääsi pienelle pysäköintialueelle, josta johti kivirappuset alas rannalle. Koko rannalla oli meidän lisäksi ainoastaan kolme muuta ihmistä paistattelemassa kaunista päivää, joten yksityisyydestä ei ollut pulaa. Ihan parasta!

BIK BOK River Swimsuit

Rannan toisessa sivussa on muutama pieni luola, josta meitä myös vinkattiin. Käytiin niissä vähän pyörimässä, mutta nousuvesi tuli pian sen verran vahvasti päälle, että tutkimusseikkailu loppu aika lyhyeen. Meitä molempia on jännittänyt täällä Ausseissa myös meduusat, joista ollaan kauheasti koko ajan varoiteltu, joten ei uskallettu ottaa mitään riskejä vesileikkien kanssa. Varsinkaan näin syrjäisellä rannalla, jossa apua ei olisi nopeasti saatavilla.

Auringon ottamiseen, chillailuun ja vaikka picnicille on tämä kyllä ihan täydellinen spotti Byron Bayn lähellä! Niin iloinen, että löydettiin tämä rauhallinen ja kaunis "salaranta".

Photos Julia Toivola