CATEGORIES
4.6.2020

PALSTERNAKKARANSKIKSET + VAAHDOTETTU APETINA-JUUSTO

Food

Kaupallinen yhteistyö Apetina

En tiedä tiedättekö, että asuntoni kuului ennen isovanhemmilleni ja on itseasiassa isäni sekä tätini vanha lapsuudenkoti. Tuossa ovessa on lukenut Kosonen jo useamman vuosikymmenen ajan ja taidetaankin itseasiassa tällä hetkellä olla koko rakennuksen vanhimmat asukkaat sen puolesta. Täällä kävin aina pikku lapsesta saakka mummolassa kylässä, mutta nyt se on oma kotini jo toista vuosikymmentä. On siis sanomattakin selvää, että tähän asuntoon liittyy todella paljon muistoja ja tunnearvoa. Tulee olemaan varmasti vaikeaa luopua tästä jonain päivänä jos/kun asumistilanteemme muuttuu.

Koska asunnossa on asunut perhettä niin pitkään, niin välillä täältä tekee aika mielenkiintoisiakin löytöjä vintiltä ja varastoista. Muutama vuosi sitten kävin jotain varaston kätköjä läpi ja löysin sieltä isoäitini vanhat reseptikirjat pölyttymästä! Mikä aarre! Rakastin tulla aina mummolaan isoäitini patojen äärelle ja hänen tekemistään ruoista onkin ihan parhaat muistot. Varsinkin korvapuustit ja storganoff olivat hänen bravuurinsa. Hän teki myös paljon erilaisia keittoja, mutta niistä löytyi pienenä kyllä myös paljon inhokkijuttuja, kuten kaalia ja palsternakkaa. En voinut sietää palsternakkaa pienenä ja halusin aina poimia sen keitoista pois, mutta nyt aikuisiällä olen oppinut rakastamaan sitä. Tämä muuttui sen myötä, kun joskus maistoin uunivihanneksia fetalla ja seassa oli palsternakkaa. Se olikin ihan älyttömän hyvää ja siitä sitten otinkin sen takaisin omiin kasvissuosikkeihini. Onko teillä käynyt vastaavasti jonkun kasviksen kohdalla? Joku tietty annos vaan yhtäkkiä muutti mielipiteen? Tätä muutosta odotan edelleen mm. sienien kohdalla, haha.
Palsternakkaa pidetään usein talvijuureksena ja juuri keittoihin hyvänä lisänä, mutta oletko koskaan kokeillut tehdä siitä ranskalaisia? Ihan älyttömän hyvä vaihtoehto perunalle sekä bataatille ja toimii loistavasti myös kesäruokana! Tässä näytänkin teille maailman helpoimman reseptin palsternakkaranskalaisiin sekä dippiin, joka on pääasiassa pelkästään vaahdotettua Apetina -juustoa. Niiiiiin hyvää! Välimerellinen juusto tuo lähes kaikkiin kasvisruokiin täyttävyyttä, makua sekä tekstuuria, josta syystä se on kyllä ihan vakiokalustoa omassa keittiössä.

Palsternakkaranskalaiset

Lämmitä uuni 200c ja kuori sekä pilko 3-4 palsternakkaa. Pyri tekemään ranskalaisista mahdollisimman samankokoisia. Laita ranut uunipellille ja lisää päälle n. 1rkl oliiviljyä sekä suolaa. Sekoita kunnolla niin, että seos levittyy kauttaaltaan ranskalaisten päälle. Voit halutessa lisätä tähän myös muita mausteita, kuten paprika/chilijauhetta tai vaikka grillimaustetta! Paahda uunissa n. 20-25min. kunnes ranskikset ovat paahtuneet kultaisenruskeiksi.
Vaahdotettu Apetina-juusto

Lisää 1 paketti Apetina Original juustoa joko monitoimikoneeseen tai blenderiin ja raasta sekaan 1/2 valkosipulinkynsi. Lisää mukaan myös 1/2 sitruunan mehu, pieni liraus oliviiöljyä (n.1rkl) sekä vähän pippuria. Sekoita massa tasaiseksi, mutta älä vatkaa liian pitkään! Jos dippi tuntuu liian paksulta, voit sekoittaa mukaan myös vähän tuorejuustoa, joka tuo tähän vähän pehmeyttä. Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan suolaa tai vaikka hunajaa jos kaipaat dippiin vähän makeutta suolaisuuden tasapainoksi!

Se siinä! Muuta ei tarvita. Niin helppoa ja yksinkertaista ja lupaan, että tämä menee kuumille kiville. Sain itse jopa taistella, että sain edes oman osuuteni ranskalaisista. Tämä annos voi toimia hyvänä lisukkeena tai välipalana sellaisenaan. Ihan loistava snack esimerkiksi leffailtaa ajatellen. 

Olisi mummi varmaan ylpeä, kun täällä hehkutan palsternakkaa ihan innoissani pikkutyttönä nirsoilun jälkeen. Aion kyllä tästä oppineena antaa muillekin ”inhokki-kasviksille” useamman yrityksen. Myös sienille. Pitää vaan täyttää ne ekaksi varmaan juustolla. 

ARVONTA

Mikä on oma kasvissuosikkisi/inhokkisi? Liittykö sinulla jokin muisto tiettyyn kasvikseen? Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 4 kpl 100€:n K-lahjakortti seuraavan kuukauden aikana (1 per viikko)! Osallistumisaika kisaan on 11.6. saakka. Arvonnan säännöt löydät tästä.

86 comments

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*