CATEGORIES
21.7.2017

Vinkkejä Comojärvelle

Como

Helpoiten Comojärvelle pääsee lentämällä Milanoon ja ottamalla Malpensan lentokentältä juna Comon kaupunkiin. Juna-asema sijaitsee Terminaali 1:ssä, johon myös esimerkiksi Finnairin suorat lennot laskeutuvat. Junamatka lentokentältä Comolle kestää noin 1,5h. Junaliput saa ostettua suoraan kentältä olevista automaateista eikä niitä tarvitse varata etukäteen. Junaa joutui vaihtamaan kerran Saronnon pysäkillä, mutta vaihto oli äärimmäisen helppo ja nopea! Yksi junalippu maksoi 13€/suunta.
Myös auton vuokraaminen suoraan Milanon kentältä on hyvä vaihtoehto (varsinkin jos auto tulee muutenkin tarpeen, mutta muista varata auto etukäteen ja varaudu pitkiin jonotuksiin ja odotuksiin varauksesta huolimatta. Automatka Comojärvelle Malpensan lentokentältä kestää n.45min - 1h, mutta ruuhkat saattavat olla alueella joskus todella pahoja. Taksimatka lentokentältä Comolle voi maksaa helposti jopa 150€. Taksimatkaan päätyessä kannattaa hinta sopia aina erikseen, vaikka pääsääntöisesti taksikuskit käyttävätkin aina mittaria.
Comojärven ympäristössä on lukuisia eri kyliä, joissa voi majoittua ja joiden välillä kannattaa myös seikkailla. Me asuimme Moltrasion sympaattisessa kylässä, johon Comon keskustasta oli matkaa taksilla noin kymmenen minuuttia. Kuitenkin vähän tunnetumpia Comojärven kyliä ovat Bellagio sekä Valletta. Näistä kahdesta varsinkin Bellagio on todella tyyristä aluetta ja ravintoloiden hinnat aika katossa. Valletta oli puolestaan kohtuullisempi ja koin, että siellä oli myös paljon enemmän valinnanvaraa, mitä tuli mm. ravintolatarjontaan.
Etäisyydet joidenkin kylien välillä voivat olla pitkiä, joten auton sijasta voi matkan taittaa julkisilla lautoilla järven yli. Moltrasion kylästä laivalautalla Bellagioon kesti 1,5h. Matka taittui kuitenkin nopeasti maisemia ihastellen ja auringosta nauttien! Lautoilla oli myös aina baareja avoinna, joista pystyi ostamaan virvokkeita. Lautalla pääsee myös varjoon halutessa. Lauttamatkojen hinnat yllättivät minut kyllä täysin ja yksi lippu mm. Bellagioon maksoi 20€/suunta. Jos kylien välillä haluaa liikkua paljon, niin suosittelen ehdottomasti ostamaan 6 päivän lauttapassin, joka maksoi muistaakseni n.80€. Siinä säästää pitkän pennin jos järven ympärillä haluaa liikkua paljon.
Jos matkassa on isompi seurue, niin suosittelen vaihtoehtoisesti vuokraamaan yhdeksi päiväksi ihan oman veneen, jolla käydä alueen kyliä läpi omien aikataulujen mukaisesti. Veneiden vuokrahinnat ovat yleensä todella kalliita, mutta isolla porukalla ovat kustannukset vielä kohtuulliset. Meidän 8 hengen Suomi-jengi maksoi 100€/henkilö yhdestä omasta venepäivästä, joka oli kyllä täysin rahansa arvoinen kokemus.
Majoitusta miettiessä suosittelen hotellien lisäksi tutkimaan erilaisia AirBnB mahdollisuuksia. Hotellien hinnat ovat alueella nimittäin aika korkealla. Ainakin jos haluaa majoittua veden äärellä. Omassa asunnossa on myös hyvät mahdollisuudet tehdä itse ruokaa kylien upeista raaka-aineista! Paras italialainen illallinen syntyikin ostamalla paikallisia leikkeleitä ja juustoja. Isoimmissa supermarketeissa joidenkin raaka-aineiden hinnat kuitenkin yllättivät ja mm. mansikat maksoivat jostain syystä ihan maltaita. Kaikki paikalliset raaka-aineet sekä viinit olivat kuitenkin todella edullisia.
Comojärven ympäristössä on paljon turismia, josta johtuen melkein kaikki paikalliset puhuvat sujuvaa englantia. Taksit toimivat alueella myös hyvin ja ovat mittareiden takia luotettavia. Uber on Italiassa kielletty, mutta Uber Black ei. Uber Black on kuitenkin paikallisia takseja kalliimpi vaihtoehto, joten suosittelisin sitä ainoastaan hätätapauksissa.
Reissuun kannattaa ehdottomasti yhdistää edes yksi päivä Milanossa! Me menimme esimerkiksi lomamme viimeisenä päivänä Milanoon pyörimään ennen iltalentoamme kotiin, mutta olisin hyvin voinut myös yöpyä Milanossa vaikka muutaman yön ajan. Comon kaupungista menee junia suoraan Milanon keskustaan, josta junat lähtevät myös Malpensan lentokentälle. Matkalaukut voi jättää päivän ajaksi Milanon lentokentälle säilytykseen, mutta jonot ovat siellä aina ihan älyttömät. Tästä syystä laukut kannattaakin säilöä juna-aseman kulman takana sijaitseviin Nanny Bag säilytyslokeroihin . Nanny Bag on muutenkin paljon reissaaville hyvä kikka tietää, jos laukut pitää saada jonnekin turvallisesti säilöön.

Jos tulee mitä tahansa muuta mieleen josta haluaisitte mahdollisesti lisätietoa, niin pyrin vastaamaan kaikkeen omien kokemuksieni perusteella! Iso suositus kyllä tälle kauniille matkakohteelle. 

//Some of my travel tips if you're visiting the beautiful lake Como. Best way to get there is to take a train from Milans Malpensa airport or rent a car. Taxis are really expensive so I recommend public transportation. You should also definitely check out the AirBnB choices before booking any hotels! I loved staying at our own little flat with the entire gang. Otherwise I just recommend you explore all the cool little towns of lake Como by using the ferrys or by renting your own boat for a day. We stayed at the very cute town of Moltrasio, but I think my favorite spot was Valletta! So many nice restaurants there. I also recommend you combine a day or two in Milan to your Como experience. We went to Milan on our last day just to do some shopping and walk around before heading out to the airport. Next time would also love to stay in Milan a little bit longer! //

6 comments

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 • Mervi

  Junalla olisi tarkoitus mennä Milano Malpensa I terminaalista Comolle. Lippuja saa ilmeisesti netistä, automaatilta ja luukulta. Miten se lipun leimaus. Missä leimauslaitteet sijaitsevat asemalla? Ilmeisesti nettilippuja ei tarvitse leimata? Mitenkäs junan vaihdon yhteydessä. Onko leimausta vai voiko vain mennä Comolle menevään junaan? Vielä kysyisin viekö matkatavaroiden saanti hihnalta kauan? Eli kerkeääkö laskeutumisen jälkeen 1,5 h kuluttua junaan? Mitenkäs paikkaliput junaan? Eka kertaa junaan Italiassa menossa.

  • Kira Kosonen

   Moikka, nyt on on kyllä reissusta sen verran aikaa etten muista juurikaan yksityiskohtia muuta kuin että ostettiin liput kätevästi suoraan automaatista ja liput tuli leimata ennen junaan menoa! Laitteet sijaitsevat yleensä ratojen vieressä.. mutta en ole täysin varma! Ja myös matkatavaroiden saapuminen riippuu ihan siitä millainen trafiikki sinä päivänä kentällä on, mutta uskon että tuo 1,5h riittää enemmän kuin hyvin. :)

 • Saila

  Juuri Roomasta, Milanosta ja Comosta tulleena, kysyn erästä asiaa. Missä ihmeessä esim. Comossa olivat ruokakaupat? Olisimme hankkineet hotellihuoneeseen jotain iltapurtavaa, muttei löytynyt ainakaan keskustan liepeiltä minkään sortin kauppaa. Hotellimme oli rannalla, erittäin kaunis paikka. Kolmen kesken maksettavaksi jäi n.65 euroa/hlö. Ja Funikulaarilla ajelu korkealle Brunaten kylään oli kokemisen arvoinen. Kiitos, jos viitsit vastata tuohon kysymykseen.

 • Soila

  Hei, kiitos hyvistä vinkeistä.

  Tiedätkö patikointireiteistä jotain? Lähteekö Comosta vai täytyykö matkata muualle?

  • Kira Kosonen

   Moikka! En valitettavasti tiedä :/ Käytiin vaan kävelemässä ympäristössä!

 • Sinna

  Hei, kiitti tuosta Nanny Bag -vinkistä, ihan uusi juttu mulle! Italiassa kun ei juna-asemilla ole noita lokeroita, ja miehitetyille säilöntäpisteille on aina järkyttävät jonot.