CATEGORIES
4.1.2016

MY FOOD PHILOSOPHY

Food

Some thoughts about food and why I eat what I eat

En tiedä olenko koskaan kunnolla avannut ruokafilosofiaani, niin ajattelin nyt hieman kerrata perusasioita ruokavaliostani ja miksi minä syön mitä syön. Tämänkaltaisia juttuja lukiessa pitää aina muistaa, että kaikki ovat yksilöitä. Ei ole mitään yhtä oikeaa ruokavaliota, vaan kaikkien täytyy syödä juuri siten miten tuntuu itsestä parhaimmalta. Usein minulta kuitenkin kysytään, miten painoni pysyy vuodesta toiseen samanlaisena, vaikka useimmiten syön juuri sitä mitä tekee mieli. Tässä oma teoriani asiaan. 

Joskus varhaisteininä olessani äitini innostui terveellisestä ruokavaliosta ravintsemusasiantuntija Paula Heinosen myötä. Paula opetti äitiäni jättämään ostoskasseista kaikki kevyttuotteet (joissa paljon keinotekoisia makeuttajia), kevyt levitteet, valkoisen viljan ja prosessoidut ruoat pois. Tilalle tuli oliiviöljy, pähkinät, avokado, vihreät vihannekset, täsjyväriisi- ja pasta, kunnon voi ja muut luonnonmukaisemmat taloustuotteet. Ruokavaliooni on myös aina kuulunut liha- sekä maitotuotteet, vaikka aikuisena nämä ovat vähentyneet huomattavasti. Nämä opit ovat kantaneet pitkälle aikuiselämääni, vaikka muistan siskojeni kanssa itkeneeni esimerkiksi valkoisen riisin perään oikein antaumuksella. 

Olen siis syönyt jo todella pitkään "puhtaasti" ja tällä tarkoitan prosessoitujen ruokien ja einesten pois jättämistä perusruokavaliostani. Tottakai syön silloin tällöin hampurilaisia, pizzaa, suklaata, karkkeja ja muita herkkuja ihan kuten kuka tahansa. Ne eivät vaan vaikuta kehooni niin paljon, kun normaali arkiruokavalio on kunnossa ja kroppa ei ole rasittunut kaikilla lisäaineilla. Tunnen, että kehoni toimii ja enkä edes saa yleensä mitään älyttömiä herkkuhimotuskohtauksia. Uskon, että tähän vaikuttaa myös psykologisesti se, että en kiellä itseltäni mitään. En ole koskaan uskonut esimerkiksi täysin maidottomaan, gluteenittomaan (ellei ole keliaakikko) tai sokerittomaan ruokavalioon. Uskon, että keho tarvitsee kohtuudella vähän kaikkea. En edes halua totuttaa kehoani olemaan esimeriksi täysin maidottomalla ruokavaliolla, vaikka uskon myös liiallisen maitotuotteiden käytön haittavaikutuksiin. Tästä syystä käytän edelleen ihan normaalia maitoa kahvissani, vaikka olen jättänyt esimerkiksi rahkat ja muut ns. "ylimääräiset" maitotuotteet pois. 

Sama pätee lihaan. Olen huomannut, että esimerkiksi punainen liha pihvinä ei vaan enää sovi vatsalleni. Kuitenkin esimerkiksi jauheliha on vielä ihan ok ja siksi käytän sitä edelleen esimerkiksi makaronilaatikoissa ja pastakastikkeissa. Katsoin myös paljon puhuttaneen Cowspiracy dokumentin (jota suosittelen vahvasti kaikille) ja dokumentin myötä haluan ehdottomasti vähentää lihansyöntiäni vielä entisestään. En aio kuitenkaan ryhtyä täysin vegaaniksi. Aion kuitenkin suosia enemmän kasvisvaihtoehtoja myös ravintoloissa, koska tiedän niiden olevan enemmän hyväksi itselleni sekä maapallolle. Jos joku miettii mistä koko Cowspiracy dokumentti kertoo, niin se ei kerro karjatuotannon oloista ja teurastuksesta, vaan keskittyy karjatuotannon järkyttävään ekologiseen vaikutukseen. Kun esimerkiksi kaikki maailman liikenne yhteensä (autot, junat, lentokoneet) ovat vastuussa 18% maapallon kasvihuonekaasujen päästöistä, niin karjatuotanto aiheuttaa 52% näistä päästöistä, ollen yksin kaikista pahin ekologinen uhka maapallollemme. Dokumentti selittää ja avaa sitä, miten pelkästään lihansyöntiä vähentämällä voidaan pelastaa maapallo. Katsokaa tämä dokumentti, se oli todella vaikuttava. 

Kiteytettynä uskon, että itse tehty puhdas kotiruoka on avain tasapainoiseen ja terveelliseen ruokavalioon. Suosin salaatteja, kasviksisia, kalaa, kanaa, täysjyväleipää, -pastaa, -riisiä, papuja, ituja, hedelmiä, marjoja, voita, kermaa, marjoja sekä pähkinöitä. Vältän kevytrahkoja, -jugurtteja, vaaleata viljaa, valmiita kastikkeita ja einesruokia. Joskus kuulen, että aina ei yksinkertaisesti ehdi tekemään ruokaa, mutta terveellisiä pika-aterioita on tuhansia. Pidän yleensä aina huolen, että jääkapista löytyy täysjyvänuudeleita, chiliä, valkosipulia ja inkivääriä, joiden avulla voin tehdä nopean wokin tai keiton. Smoothiet ovat myös terveellisen pikaruoan aatelia ja siksi pakkaseen on myös hyvä varata aina esimerkiksi marjoja. 

Koska pyrin tänä vuonna vähentämään lihansyöntiä entisestään ajattelin, että tammikuussa reseptit voisivat olla kasvispainotteisia pikaruokia? Itsekkin ihan turhan usein teen vielä illallakin liha/kanaruokia. Jos esimerkiksi lounaalla valitsee lihavaihtoehdon ei illalla välttämättä tarvitse enää edes sitä eläinproteiinia, vai mitä olette mieltä? Ostoskassit täyteen vaan kevyitä hyvän olon juttuja, niin johan nousee energiat. Uskon, että tämänkaltaisilla ratkaisuilla myös muutama ekstrakilo saattaa pudota hyvänä lisänä, mutta ei oteta siitä stressiä. Keskitytään voimaan vaan hyvin. 

// Ok this became sooooo long that its quite hard to translate. In a nutshell I've always believed in a healthy balanced diet that consists of fresh home made food. I use real butter, cream and other organic products in my cooking. I also always have berries, peanuts, avocado and other salad ingredients at home. You can make super quick and healthy dishes really easy, if you just make it available to yourself. Thats why I always think what I'm missing at home when I'm in the store. I also always have to have chili, garlic, and ginger at home if I want to make a healthy wok or soup or something.

I have never believed in these no dairy, no gluten, no sugar diets. I think that the human body needs a little bit of everything. This is why I don't have any cravings almost ever, cause I don't deny anything from my body. If I feel like having a hamburger, I'll go for it. Most of the time my body screams for greens and berries so it's not a problem to indulge from time to time. For example I eat candies on the weekends just like everybody else. 

After seeing the documentary Cowspiracy I do want to cut down the meat in my diet. Red meat has not really been good for my body anyhow so I think I'll start concentrating on a plant based diet more and more. However I don't want to became vegan for the same reason I still use dairy. I just don't want to make limits for myself like that. I think it's purely a psychological thing, but this just works for me. I do wish everyone would see this document though so you could think about how much you use meat products. For example I'm definitely going to start cooking more veggie stuff at home from now on.//

 

12 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Johanna

  Jee!! Täällä tuuletetaan (äänettä) pikaisten kasvisruokien puolesta! Odotan innolla :)

  jouhaas.blogspot.com

 • Suvi

  Minulla on aikalailla samantapainen ajatus ruuasta, vaikka syönkin aika usein punaista lihaa (n.3-4 krt/viikko). Mahdollisimman puhdasta ja “tavallista” kotiruokaa vaan. Minulla myös pysyny vuosia paino samana. Titysti kolme raskautta välissä on tuonut kiloja, jotka on lähteny itsestään ajan kans.

 • suski

  Joo nopeat ja hyvät kasvisruokareseptit ovat kullan arvoisia! Itse juuri sorrun lihaan kun on kiire, se on niin helppoa juosta kaupasta se kanapaketti ja keittää riisit.

 • primrose

  Olipa kiva postaus ja todella upeat kuvat! Satuin juuri tänään juttelemaan ystäväni kanssa ruokailutottumuksista ja siitä mikä olisi kropalle hyvä. Itse koitan juuri vähentää maitotuotteita, koska haluaisin nähdä, vaikuttaisiko se ihon kuntoon parantavalla tavalla. Söin tänään juuri ekaa kertaa soijajogurttia ja vaikka se maistuikin hiukan erilaiselta kuin aika tavallinen luonnonjugu, uskon tottuvani makuun nopeasti. Olen syönyt jo parin vuoden ajan tuoretta inkivääriä flunssantorjuntatarkoituksessa ja ainakin mulla se toimii kivasti. Olen samaa mieltä siitä, että jokaiselle voi toimia eri jutut. On vaan kiva etsiä niitä itselleen toimivia ruoka-aineita ja on kiva lukea, mistä joku muu on löytänyt apua tai hyvää oloa. :)

 • Ilona

  Joku sun mielestä kivoimpien reseptien kokoelma viimevuodelta vois olla kiva! :)ja hyvältä kuulostaa sun ruokavalio!!

 • Marianne

  Olipa mielenkiintoinen postaus! Itse olen myös vähentänyt punaisen lihan syöntiä ihan vaan siksi, että tunnen oloni paremmaksi. En halua kuitenkaan rajoittaa itseltäni mitään ja syön kyllä silloin tällöin myös kunnon pihviä :)

 • Sanna/Beauty Box

  Olen itsekkin ajatellut vähentää lihan syöntiä, varsinkin punaisen lihan. Koen kuitenkin, että saan lihasta/kalasta parhaiten sen kylläisen olon, joten en voisi jättää kokonaan pois isoilta aterioilta. Kalaa pitäisi yrittää syödä viikossa sen 3-4 kertaa.

  http://www.beautyboxblog.com/

 • Ilona

  En yleensä kommentoi sun blogia (tai oikeastaan kenenkään blogia), mutta nyt kun sattui olemaan aikaakin niin halusin tulla vain sanomaan, että oli kiva lukea tälläinen blogikirjoitus ruoasta, jossa ei tuputeta sitä omaa henkilökohtaista ruokavaliotaan toisille ihmisille ainoana oikeana vaihtoehtona.
  Tykkäsin tästä sun postauksesta, koska olen itse aikalailla samoilla linjoilla sun ruokafilosofian kanssa :) Henkilökohtaisesti minusta on hirveän ärsyttävää kun useat bloggaajat kirjoittelevat pelkästään jostain erikoisruokavaliojutuista joita itse noudattavat ja esittävät asian siten, että kaikkien muidenkin pitäisi syödä kuten he. Siksi oli ihana lukea täältä sun blogista tälläinen hieman normaalimpi postaus, johon voi itsekkin samaistua ja nuo mainitsemasi asiat, joita vältät ruokavaliossasi ovat sellaisia joiden syömistä voi kuka tahansa helposti vähentää tai jopa lopettaa :)
  Nyt kun aloitin kommentoimaan, niin tähän loppuun vielä sanon, että sun blogia on kiva lukea sen laadukkuuden vuoksi. Tykkään siitä, kun kaikki kuvat voisivat olla jostain muotilehden sivuilta ja vaikutat äärimmäisen fiksulta ihmiseltä :) Eksyin aikoinani blogiisi siskosi blogin kautta, joka on yksi suosikkiblogeistani :)

 • heidi

  Hei Kira! Kiva lukee aina näitä sun juttuja! :) Mä haluisin nyt huomauttaa kuitenkin ku oon lukenu näitä juttuja aika paljon tästä cowspiracy dokkarista. Aina pitäis muistaa olla kriittinen näitä juttuja kohtaan. Nää ei oo aina ihan niin mustavalkosia kuin näissä dokkareissa annetaan ymmärtää. Henk. koht. en nyt haluu esittää mitään näkökantaa tähän asiaan, koska sitä pitäis tutkia enemmän ja yrittää ettiä faktoja eri lähteistä, jossain niissä välissä piilee totuus ja tää cowspiracy ei välttämättä ole absoluuttinen sellainen. Mun opintoihin kuuluu osana tällänen ekoympäristö taloudessa(en varsinaisesti tiiä miten suomennetaan), joten oon jonkun verran näitä asioita tutkinu. Pointti lyhyesti kaikkee mitä julkaistaan on julkaistu tukemaan jotain tiettyä agendaa ja siten tietyistä asioista saadaan näyttämään halutulta loppu tuloksen kannalta, joten kriittinen pitää olla! En nyt mitenkään sano et on huono dokkari tai mitään ja mun mielestä on kiva, että ihmiset on pikkuhiljaa alkaneet valvaeutumaan, mutta usein unohtuu lähdekriittisyys, jota ite joutuu harrastamaan hyvin usein etsiessä tietoa.
  Ihanaa uutta vuotta sulle!

 • Haidi

  Kasvisruokareseptejä olisi kiva saadaa lisää! Iitse menen melko samalla mentaliteetilla, vaikkakin lihaa menee helposti päivittäin. Olisi kiva saada näille vaihtiksia ja koittaa itsekin auttaisiko se lihan vähennys olossa :)

 • Kia

  Moi! Hyvillä linjoilla menet, mulla on kanssa tänä vuonna ns. uuden vuoden lupauksena vähentää lihan syöntiä merkittävästi. En halua kuitenkaan kieltää itseltäni mitään, mutta täytyy kyllä myöntää, ettei sitä lihaa tai kanaa himoitse enää oikeastaan ollenkaan. Kala ja äyriäiset sen sijaan on mun heikkous…

  Vinkkinä myös toinen aivan uskomattoman hyvä dokkari tästä aiheesta; Racing Extinction. Tää oli niin vaikuttava ja pysäyttävä, että meinas tulla tippa linssiin. Sanomana on muuttaa elämästään edes yksi pieni asia – esimerkiksi kerrottiin, että jos kaikki Yhdysvaltojen kansalaiset viettäisivät viikossa yhden lihattoman & maidottoman päivän, olisi sillä sama vaikutus ympäristölle kun jos planeetaltamme häviäisi yli 7 miljardia autoa.

 • Möörve

  Hyvä postaus! Jos kaipaat inspiraatiota kasvisruokiin, kannattaa katsoa Chocochili-blogista. Suomen suosituin vegaaniruokablogi, jonka reseptit maistuvat myös ei-vegaaneille :)