CATEGORIES
8.9.2020

KUITUJEN TÄRKEYS HYVINVOINNISSANI

Food

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ VAASAN

Olen aina ollut kiinnostunut hyvinvoinnista ja muistankin miten kiinnostunut olin lukiossa erityisesti terveystiedon tunneista ja miten mm. ammattikorkeakoulussa ravintotieteiden kurssi oli ehdottomasti suosikkini. Tällä kyseisellä kurssilla yhtenä tehtävänä oli pitää viikon ajan ruokapäiväkirjaa, jonka perusteella sitten arvioitiin oma henkilökohtainen ravintoaineiden saanti viikkotasolla. Eli paljon omasta ruokavaliosta saa viitearvoihin verrattuna mm. tärkeitä vitamiineja, proteiinia, rasvaa, hiilihydraatteja sekä kuituja.

Itseltä puutteita löytyi mm. proteiinin sekä joidenkin vitamiinien saannin puolelta, mutta olin yksi harvoista oppilaista, kellä KUITUJEN saanti oli kohdillaan. Muistankin kun opettajamme tokaisi siihen, että kuitujen tarpeellinen saanti on yksi tärkeimmistä asioista mm. suoliston kunnollisen toiminnan kannalta ja sen kuntoon laittaminen voi edesauttaa paljon omaa hyvinvointia. Ja näinhän se on. Ainakin omalla kohdallani.
Kehossa on koko päivän epämiellyttävä olo jos aamuinen vessareissu ei onnistu ja huomaan, että se vaikuttaa helposti myös mielialaan. Toimiva vatsa on siis ehdottomasti yksi oman hyvinvoinnin kulmakivistä ja siihen vaikuttaa kuitujen saannin lisäksi myös ruokavalio kokonaisuudessaan, kunnollinen veden juonti, säännöllinen liikunta ja hyvät yöunet. Perusasioita, joista puhutaan aina, mutta ei niistä puhuta turhaan. Yksikin elementti näistä poistettuna voi vaikuttaa negatiivisesti oman vatsani toimintaan, epämukavaan oloon, turvotukseen sekä kireeseen mielialaan ja siksi yritänkin pitää niistä kiinni.

Mistä saa sitten kuituja tarpeeksi ruokavalioon? Hyviä kuidun lähteitä ovat mm. erilaiset täysjyvätuotteet, siemenet, kasvikset, hedelmät sekä marjat. Pyrin sisällyttämään näitä kaikkia monipuolisesti ruokavaliooni, mutta toki on päiviä kun tulee syötyä huonommin jos on vaikka kiireitä. Loistava tapa on kuitenkin aloittaa päivä aina oikein hyvällä aamupalalla, jotta vatsa saa hyvän startin päivään ja käynnistyy kunnolla! Täysjyväpuuro marjoilla ja siemenrouheella/pähkinöillä on mm. loistava valinta tähän ja sillä olenkin mennyt useat vuodet, mutta puuro ei uppoa mm. miehelleni juuri yhtään. Tai uppoaa, mutta vaihtelua siihen on pakko saada. Suurin osa suomalaisista aloittaakin aamunsa leivällä, mutta tavallinen vaalea leipä ei välttämättä sisällä kauheasti ravintokuituja, joita olisi hyvä saada kehoon päivittäin ja osalle ruisleipä ei vaan yksinkertaisesti sovi vatsan kannalta.
Nyt Vaasan on tuonut loistavan ratkaisun tähän pulmaan, nimittäin uuden 5 kuidun leivän, joka on herkullinen vaalea leipä, mutta täynnä hyviä ravintokuituja! Vaasan 5 kuidun palat sisältävät mm. vehnää, täysjyväkauraa ja -ruista, kurpitsan- ja pellavansiemeniä, omenaa, perunaa sekä mustaherukansiemenrouhetta. Eli kuituja monesta eri lähteestä.

Super helppo tapa saada päivän kuituja kehoon varsinkin heille, ketkä rakastavat vaaleaa herkullista leipää! Nämä toimivat meillä loistavana aamupalana, välipalana tai vaikka iltaleipinä kamomillateen kanssa.
Esimerkki leivän päälliseksi: Tuorejuustoa, avokadoa, kananmunaa, limemehua ja suolaa.
Rakastan hyvää ja monipuolista aamupalaa ja sellaisen saankin helposti, kun laitan Vaasan 5 kuidun leipien päälle vähän tuorejuustoa, avokadoa sekä kananmunaa. Näin saan hyvien kuitujen lisäksi kehoon myös hyviä rasvoja sekä proteiinia heti aamusta ja pystyn pitämään nälän loitolla lounaaseen asti. Ekstra makua leipiin tulee vielä limemehusta ja suolahipuista, nam!

Yksi hyvä vinkki aamuihin on myös aloittaa päivä aina ekaksi isolla lasilla vettä, eikä juoda kahvia tyhjään vatsaan. Aina ekaksi paljon vettä, sitten monipuolinen aamupala ja kuppi kahvia tai teetä jos haluaa. Vatsa kyllä kiittää. Yleensä hyvä startti päivään näyttää myös tietä loppupäivälle.

Iso suositus siis tälle uutuudelle ja oikein harmittaa, että pakkasesta löytyy tätä enää muutama pala. Olen kyllä niin perinteinen suomalainen ulkomailla, joka raahaa matkalaukussa aina kilon leipää, mausteita ja herkkuja mukanaan. Olispa täälläkin yhtä hyvää leipää. Tai no, ainakin yhtä ravintorikasta leipää!

Tutustu lisää tuotteeseen Vaasanin nettisivuilta tästä. 

1 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Julia

    Aivan tuttu tunne, tuo ruoan raahaaminen matkalaukussa :D Itse asun Saksassa ja tuon AINA ruisleipää, mustikkakeittoa, lakua ja jopa shampoota Suomesta xD Ihan kun ei täältä niitä saisi, mutta kun ne suomalaiset tuotteet maistuvat vaan paljon paremmilta :D

    Ja hei hurjasti onnea vauva-uutisista!! Meille syntyi poika maaliskuussa, on ne vauvat kyllä ihania :)