CATEGORIES
15.1.2018

HERKULLINEN LEHTIKAALISALAATTI

Food

Jos on joskus syönyt huonon lehtikaalisalaatin, niin siihen tuskin haluaa enää koskaan palata. Lehtikaali on sitkeä kaveri, joka tarttee varsinkin salaateissa pientä tekstuurin rikkomista sekä hyvää maustamista. Tiesitkö mm., että lehtikaali kannattaa aina aluksi hieroa samalla tavalla kuin veivaisit pullataikinaa? Painelu ja puristelu pehmentää lehtikaalin rakenteen samalla tavalla kuin lievä kypsentäminen, jonka vuoksi siitä tulee huomattavasti helpompaa syödä. Lehtikaalin hierontaohjeet näet vielä paremmin esimerkiksi tästä videosta.
Lehtikaalin huuhtelun ja hieronnan jälkeen on maustamisen aika! Etikkainen dijon-sinappikastike on varsinkin ranskalaisen tätini suosikkeja ja se toimii myös loistavasti lehtikaalisalaatin salaattikastikkeeksi vahvan makunsa vuoksi. Kastike syntyy lisäämällä 1 rkl oliiviöljyä, 1 rkl omenaviinietikkaa (tai esim. punaviinietikkaa) sekä 1 tl dijon-sinappia suoraan lehtikaalien päälle, jonka jälkeen kastike hierotaan vielä kertaalleen lehtivihreiden sekaan käsillä puristellen. Kastikkeen voi myös sekoittaa erikseen kulhossa ja hieroa osan lehtikaalin sekaan ja loput ripotella valmiin salaatin päälle. Lisää halutessa sekaan vielä vähän suolaa sekä pippuria!

Salaatin täytteinä minulla on tässä ainoastaan kananmunia, avokadoa sekä ruohosipulia (koska jääkaappi tyhjänä), mutta ruokaisamman tästä saa helposti lisäämällä sekaan vielä esimerkiksi qvinoaa, kikherneitä, tonnikalaa tai esimerkiksi kanaa. Dijon-kastike sopi todella hyvin kananmunien sekä avokadon kanssa, joten suosittelen testaamaan ainakin tätä pohjaa salaatillesi.

Myös omenaviinietikka on ollut viime aikoina paljon pinnalla sen terveysvaikutustensa ansiosta ja olen ainakin itse alkanut suosimaan sitä ruokavaliossani! Se mm. vahvistaa vastustuskykyä, auttaa ruanaulatukseen, säätelee verensokeria, alentaa korkeaa verenpainetta ja edesauttaa rasvaa palamaan nopeammin. Myös Yes Girlsit suosittelevat nauttimaan aamulla sitruunavettä, johon on lisätty vähän omenaviinietikkaa esimerkiksi detoxin tai painonpudotuksen yhteydessä. Omenaviinietikka ehkäisee myös tulehduksia, jonka vuoksi siitä voi saada vähän apua esimerkiksi iho-ongelmiin. 

Suosin omenaviinietikkaa aina luomuna ja sitä onkin jo aika hyvin saatavilla kaikissa isoimmissa supermarketeissa, mutta ainakin Ruohonjuuresta sitä löytyy luomuna!

Terveellisemmän tammikuun puolesta ♥

10 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Haidi

  Testattu ja hyväksi havaittu! En aiemmin ole lehtikaalia syönyt, mutta ainakin näillä ohjeilla tuli varsin hyvää ;> omenaviinietikka täytyy kyllä hakea joku parempi kun tuo mitä cittarista ostin :D

 • nella

  omenaviinietikka on myös paras lääke vatsa/oksennustautiin, flunssaan, kurkkukipuun ja tietty nokkosen ja ötököiden puremiin ja palovammoihin!

 • Sorry

  Pidän blogistasi todella paljon mutta pakko sanoa, että sinun kannattaisi alkaa kiinnittämään enemmän huomiota siihen, milloin kirjoitat “, minkä…” ja milloin “, jonka”.
  Kyse on siis puhtaasti kielioppivirheestä, johon törmään lähes jokaisessa postauksessasi. Tässäkin postauksessasi ainakin kolmessa kohtaa olet kirjoittanut “jonka” “minkä” sijasta.
  Blogiasi lukevat varmasti monet ihmiset ja senkin takia olisi hyvä, ettet “opeta” muita tähän kielioppivirheeseen.

  Eli jos viittaat koko edelliseen lauseeseen, käytä “, minkä” ja jos vain edelliseen lauseeseen niin “jonka”.

  Esim lauseesi: sekä 1 tl dijon-sinappia suoraan lehtikaalien päälle, jonka jälkeen kastike hierotaan vielä kertaalleen.

  Tässähän viittaat koko edeltävään lauseeseen eli siihen, että kastike hierotaan lehtikaalien sekaan sen jälkeen kun ainekset on laitettu yhteen, eli sinun olisi pitänyt sanoa “minkä jälkeen kastike hierotaan vielä kertaalleen”.

  Sama juttu tässä:”Painelu ja puristelu pehmentää lehtikaalin rakenteen samalla tavalla kuin lievä kypsentäminen, jonka vuoksi siitä tulee huomattavasti helpompaa syödä”. Viittaat koko edeltävään lauseeseen eli käytä “minkä vuoksi siitä tulee huomattavasti helpompi syödä”.

  Jonka – sanaa voisit käyttää esim sanomalla:” luin lehteä, jonka sain lahjaksi”, koska silloin et viittaa koko edelliseen lauseeseen vaan vain lehteen.

  • Suvi

   Anteeksi sorry, mutta oli ihan pakko tulla tulevana luokanopena korjaamaan vielä, että “joka” viittaa kylläkin edeltävään sanaan ja “mikä” edeltävään lauseeseen :D XD

  • Kira Kosonen

   Kiitos tästä! Koitan painaa mieleen :)

 • Linnea

  Moikka!

  Mistä ostit tuon omenaviinietikan?

  • Kira Kosonen

   Ruohonjuuresta 😌

 • Linda / Revontulipalo

  Vitsit tää näyttää hyvältä! Mun on tehnyt mieli kokeilla lehtikaalia jossakin muodossa, niin tällainen salaatti voisi olla aika kiva tapa aloittaa :) Oon siis muiden kokkaamissa ruoissa kyllä syönyt, mutten oo ite kertaakaan kokannut.

 • Jade

  Olen vuosia ottanut aamuisin ruokalusikallisen omenaviinietikkaa (jo vanhan kansan oppeja). Luulen, että juuri tämän ansiota on minun niin hyvä kolesteroli ja oikea verenpaine. Tätä samaa omenasiiderietikkaa toin Jenkeistä, siinä on todella pehmeä täyteläinen maku.

  • Kira Kosonen

   Vanhan kansan opit on parhaita :D Kaikki tulee vaan uudestaan aalloittain esille trendien myötä!