CATEGORIES
23.3.2016

15 MIN HIIT RUNNING

Body

Photos by Karoliina / Valoon

Vastapainoksi eiliselle baarihyppely vinkilleni voisin vinkata täällä terveyspuolella tehokkaan juoksutreenin jos pääsiäslomalla haluaa mieluummin juosta matolla, kuin baarien välillä.

HIIT eli high intesity interval training on treeni, josta innostuin jo muutama kuukausi sitten. Teen tämän noin 2-3 kertaa viikossa esimerkiksi salitreenin yhteydessä. Suomeksi HIIT tarkoittaa kovatasoista intervallitreeniä, joka juoksumatolla toteutettuna muodostuu kahdesta osasta, täysillä juoksemisesta ja paikallaan seisomisesta (tai hitaasta kävelystä). Parasta tässä juoksutreenissä on se, että sen kokonaiskesto ei ole kuin 10-15 minuuttia, mutta rasvanpolttovaikutuksen sanotaan vastaavan jopa tunnin juoksulenkkiä. Tämä on myös samainen juoksutreeni, joka vedettiin yhdessä Addu jengillä Tukholmassa.

Juoksumatolla HIIT on mielestäni helpointa toteuttaa siten, että alkulämmittelyn jälkeen nostat juoksumaton nopeuden omaan maksiminopeuteesi ja pidät sen siinä. Tämän jälkeen treeni muodostuu yksinkertaisesti 30 sekunnin sprinteistä ja tauoista. Nopeiden vaihtojen vuoksi on helpointa hyppää aina juoksumatolta maton sivuille taukojen ajaksi käsien varassa ja siitä takaisin sprintteihin. Näin välttyy nopeuden kanssa säätämiseltä ja pääsee aina nopeammin takaisin maksimijuoksunopeuteen. Käsien varassa matolle paluuta kannattaa harjoitella muutaman kerran pienemmässä nopeudessa, jos tämä ei ole tuttua. Jos tämä tuntuu liian haastavalta, niin tee treeni esimerkiksi juosten ja kävellen minuutin juoksu- ja kävelypätkissä. Muista, että sprintit pitää vetää oikeasti täysillä, että tästä treenistä saa isoimman hyödyn irti. Tämä treeni antaa esimerkiksi aineenvaihduntaan kunnon potkua!

15 min HIIT juoksumatolla:

5 min lämmittelyjuoksu

+

30 sec sprintti (oma maksiminopeus)

30 sec tauko (maton reunoilla seisten)

x 7

+

3 min palauttelujuoksu

 

//I'm in love with the HIIT running at the moment. It makes my metabolism work and really gets the sweat going. It only takes about 10-15 minutes and I usually do it on a treadmill. The whole point of this high intensity interval training is to really get your maximum running speed at least 6 times. This training has said to burn as much fat as a 1 hour basic run, so pretty efficient right!

HIIT running:

5 minutes warm up running

+

30 seconds sprint (your own maximum speed)

30 seconds break (standing on the saids of the treadmill)

x 7

+

3 minutes easy running//

4 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Seuraaja

  Oli kiva lukea esim. Tämä ja baarihyppely postaus, kun ne tuntuvat jotenkin aidoilta. Blogisi sisällössä on mielestäni melko paljon kaupallista sisältöä nykyään ja nämä ovat sitten sitä sisältöä joka antaa meille lukijoille erilaisen näkökulman ja blogillesi persoonallisuuden.

  • Kira Kosonen

   Kiva kuulla :) Olen kirjoittamassa juuri postausta blogien kaupallisuudesta ja siitä mikä niissä ärsyttää. Olisi hyvä saada avointa keskustelua tästä aikaiseksi! Laskin juuri, että uudella alustallani olen ehtinyt kirjoittaa 140 postausta, joista ainoastaan 14 ovat olleet kaupallisia yhteistöitä. Se ei minusta tunnu ollenkaan paljolta, mutta kyse onkin siitä mitä te koette. Puhutaan tästä siis lisää!

 • Laura

  Moi Kira! Kiitos tästä, testaanpas vaihteeksi tämäntyylistä HIITtiä. Itse en yleensä pysähdy kokonaan välissä. :) Ihan mielenkiinnosta kysyn; mikä sun maksiminopeus tässä yleensä on? Mietin että matelenkohan minä enkä edes tajua sitä haha!

  Mukavaa pääsiäistä!!
  -Laura

  • Kira Kosonen

   Apua paljonkohan nopeuteni olisi Km/h vauhtina… hmmm. Maton “taso” on sprinteissäni 14 kohdalla. Lämmittelyjuoksun teen 8 tasolla ja siitä sitten nostan!