CATEGORIES
20.12.2017

VIETNAM & MUI NE RANDOM FACTS

Vietnam

Vaikka tähän astisista kuvistani voisi ajatella, että olemme upeassa puhtaassa paratiisissa, niin resorttien ulkopuolella näkymät ovat kuitenkin yleisesti jotain muuta. Kuten melkein kaikkialla Aasiassa, niin täälläkin on kaduilla paljon roskia, likaa ja härdelliä. Siihen jo aika tottuneena en roskamäärää enää hätkähdä, mutta jos matkustaa Aasiaan ensimmäistä kertaa, niin voi tämä yllättää. Varsinkin jos on katsonut pelkästään matkasivustojen kuvia.

Tässä vähän muutakin nippelitietoa, jota on tarttunut matkalla korvan taakse Vietnamista sekä vähän listätietoa Mui Nen alueesta, jossa olemme.

Vietnam on suunnilleen Suomen kokoinen maa, mutta täällä asuu 90 miljoonaa ihmistä.

1€ on suunnilleen 25 000 dongia. Täällä joutuu siis sähläämään koko ajan isojen rahojen kanssa.

Keskimääräinen kuukausipalkka täällä on n. 80€
Mopoja on maassa ihan älyttömästi, mutta kypäräpakko tuli vasta 10v. sitten.

Mopoilijat ovat yleensä vuorattu kasvoista varpaisiin mm. huiveilla ja hanskoilla, ettei aurinko ruskettaisi heitä. Täällä (kuten muuallakin Aasiassa) vaalea iho on yleisesti merkki vauraudesta.

Tämän vuoksi paikallisissa aurinkorasvoissa sekä kosmetiikassa on useasti vaalentavia ainesosia. Kannattaa tuoda siis aurinkorasvat kotoa tai olla tarkkana paikallisten purkkien valinnassa.
Rahat kannattaa ojentaa aina kahdella kädellä. Se osoittaa kunnioitusta. Tämä on tärkeätä varsinkin itseään vanhempia henkilöitä kohtaan.

Joskus kielimuurin rikkominen onnistuu helpommin englanniksi kirjoittamalla, koska paikalliset eivät välttämättä ymmärrä länsimaalaista aksenttia.

Virkamiehiä, lapsia tai rukoilevia ihmisiä ei ole yleensä soveliasta valokuvata.
Koko suku asuu täällä yleensä samassa talossa. Isovanhemmat alimmassa kerroksessa ja siitä ylöspäin nuorempaa sukupolvea kohti.

Täällä on myös todella yleistä, että suvun talojen edustalla on perheen yhteinen bisnes (ravintola, spa, kauppa yms.), jota koko suku pyörittää yhdessä. Pienet lapset avustavat usein mm. tarjoilijoina.

Paikalliset ovat kaikki yleensä todella hymyileviä ja mukavia. Täällä Mui Nen alueella on ainakin yleisesti todella positiivinen fiilis.
Takseista Mai Linh (vihreät taksit) sekä VinaSan ovat hyviä taksifirmoja. Ainakin nämä taksit toimivat mittarilla, joten erillisiä hintoja ei tarvitse sopia.

Dragon fruit on Vietnamin isoin vientituote ja sitä löytyykin joka puolelta. Sitä tarjoillaan välillä jälkiruokana asiakkaille ravintoloissa ja se on ilmeisesti todella hyvää iholle.

Tippikulttuuri on täällä vahva ja aina pitäisi pyrkiä antamaan 5-10% tippiä laskujen päälle.
Mui Nen alue on todella venäläistynyt. Alueella on paljon venäläisiä yrittäjiä sekä turisteja ja useissa ravintoloissa menut ovat sekä englanniksi että venäjäksi.

Mui Nen alue on tunnettu merenelävistään, joten testaa täällä kala- sekä äyriäisruokia. Mui Nen kalastajakylästä tulossa vielä myöhemmin lisää kuvia!

Kaikkialla Mui Nessa on todella edullista. Taksien aloitusmaksut ovat 5000 dongia eli n. 20 senttiä. Kaksi henkilöä syö hyvin ravintolassa n.15€ (ilman alkoholia) ja tunnin hieronta spassa on useimmissa paikoissa n. 10€. 

Ainakaan Mui Nen alueella ei ole paljon kulkukoiria ja koirat usein kuuluvatkin täällä jollekin omistajalle, vaikka kulkevatkin vapaana. Tämä on poikkeuksellista muihin vierailemiini Aasian maihin verrattuna. 

Mui Nessa kannattaa ruokien puolesta vierailla ainakin Dong Vuin Food Court -alueella, jossa on paljon erilaisia pieniä ravintoloita. Ravintolavalikoimasta löytyy mm. vietnamilaista, thaimaalaista, venäläistä, intialaista, grilliruokaa, kasvisruokaa ja erilaisia "bowleja". Tämä oli ainakin meidän lempimesta käydä joko lounaalla tai illallisella.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä Vietnamin reissua suunnitteleville!

 

3 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Have an Ice Day

  Olin äitini kanssa Vietnamissa v. 2000 ja silloin paikalliset tosiaan ihmettelivät kun turistit paahtoivat itseään vapaaehtoisesti rannalla. Omaa ihoakin tultiin monesti koskettamaan :)

  • Kira Kosonen

   Haha eikä! Muistan kyllä kans pienenä vanhempien työreissuilla Aasiassa, miten kaikki hämmästelivät vaaleita hiuksiani yms. :D <3

 • Hanna

  Kiitos vinkeistä! Ensimmäinen Aasian matka vie minut Vietnamiin ja se on varmaan aikamoinen kulttuurishokki, mutta toivottavasti kiva matka kuitenkin. Mielenkiinnolla seuraan sun matkaa ? Voitko kuitenkin suositella aluetta? Meidän suunnitelmat eivät ole lukossa ja voi viedä meidät minne vaan joten kaikki vinkit on tervetulleita!