CATEGORIES
12.3.2020

SE SIITÄ – TAKAISIN SUOMEEN

Switzerland

Täällä odotus loppui, kun ilmoitus kauden loppumisesta pahamahti puhelimeen. Sveitsissä ei pelata enää jääkiekkoa tämän kauden aikana, joten meidän aikamme täällä Lausannessa tulee päätökseen odotettua aikaisemmin. Asiasta on molemmilla ristiriitaiset tunteet, mutta tämä oli mielestäni ainoa oikea päätös. Terveys ennen kaikkea.

Odotamme vielä täällä ohjeita muutamista käytännönjärjestelyistä, mutta pakkaamisen ja asunnon tyhjennyksen voi varmaankin aloittaa heti. Sitä mukaan mitä virustartuntojen käyrät nousevat Euroopassa haluaisin itse ainakin ehkä kotiin mahdollisimman nopeasti. Koko Italia on jo eristetty sekä myös Sveitsin italiankieliset alueet, jotka ovat vain muutaman tunnin ajomatkan päässä meistä. Viruksen leviessä nopeasti on myös täysin mahdollista, että joudumme tänne karanteeniin. En aio kuitenkaan panikoida asiasta, vaan odotetaan tässä rauhassa ohjeita samaan aikaan kun aletaan laittaa kämppää kasaan. Meistä ei kumpikaan ole riskiryhmässä, mutta tuntuu hurjalta jos Sveitsissä ajaudutaan Italian tilanteeseen ja kaikki täällä menee kiinni. Sama kohtalo voi tosin odottaa myös Suomessa pian.
Yksi asia mikä minua tässä onkin ihmettänyt suuresti on Suomen löyhät otteet virustorjuntaa vastaan. Sveitsi oli ensimmäinen paikka Euroopassa, jossa yli 1000 ihmisen tapahtumat kiellettiin ja se näkyy viruksen tartuntojen kasvukäyrissä. Saksa, Ranska sekä Espanja ovat Sveitsiä selvästi edellä mitä tulee levimäisen kasvuun. Miksi ihmeessä Suomessa ei olla vielä kielletty siis esimerkiksi massatapahtumia? Täällä kielto laitettiin käytäntöön kun tartuntoja oli vasta 8. Suomessa niitä on jo kohta 100.

Sanotaan, että henkilö X on matkustanut epidemia-alueella ja tulee Suomeen oireettomana, mutta kantaa virusta ja osallistuu vähän flunssaisena vaikka juuri jääkiekko-otteluun ja tartuttaa siellä useita ihmisiä kerralla. Nämä ihmiset eivät osaa enää silloin sanoa, mistä/keneltä tartunta on heille tullut sen itäessä useamman päivän ja silloin viruksen alkuperän jäljittäminen varmasti katkeaa. Suomen pitäisi ehdottomasti oppia muiden maiden tilanteista ja ottaa järeämmät keinot nyt käytäntöön. Suomi tulee vaan perästä siihen mitä täällä nyt tapahtuu.

Myös siskoni puhuu samasta aiheesta tänään blogissaan ja siellä olikin aika iso Koronavirus-säikähdys tällä viikolla, jota meidän koko perhe jännitti. Suosittelen lukemaan hänen Melkein koronakaranteenissa postauksensa.

Ollaan koko perhe täysin sitä mieltä, että pelkästään epidempia-alueilta tulleiden varominen ei enää riitä. Kaikkien tulisi välttää nyt massatapahtumia, noudattaa todella perusteellista käsihygieniaa, yskiä/aivastaa aina käsivarsien suojaan ei käsiin, tehdä mahdollisuuksien mukaan etätöitä ja varsinkin kipeänä pysytellä kotona. Vaikka suurin osa esim. omista lukijoistani ei ehkä iän puolesta kuuluu riskiryhmään, niin huoli onkin vanhemmista sekä muista riskiryhmiin kuuluvista. Minullakin on rakkaita Suomessa, keillä on esimerkiksi riskiryhmään kuuluva sairaus taustalla. Tämä tilanne tulee koskettaa meitä kaikkia tavalla tai toisella, joten otetaan se vakavasti pitäen kuitenkin päät kylminä. Kaikkien tulee tehdä yhdessä töitä tätä vastaan.

0 comments

Comment

Your email address will not be published.

*