CATEGORIES
8.12.2015

What it takes to blog

Lifestyle

Vaikka ammattikseen bloggaaminen ei ole tänä päivänä enää mikään uusi uutinen, niin silti vastailen usein haastatteluissa kysymyksiin siitä, mitä työ oikein sisältää ja miten sillä pystyy elää. Olin toissa viikolla puhumassa asiasta vanhassa koulussani Haaga - Heliassa ja kävin näitä asioita läpi opintonsa alottaneiden opiskelijoiden kanssa. Presentaation jälkeen mietin, että voisin hyvin kertoa samoista asioista myös täällä. Aika moni oli nimittäin yllättynyt siitä, mitä kaikkea bloggaaminen itseasiassa vaatiikaan. 

Valokuvaaminen / Photography

Tänä päivänä blogit keskittyvät yhä enemmän valokuviin ja visuaalisuuteen. Ihmiset eivät välttämättä edes lue blogeja yhtä paljon, kuin niitä selataan. Valokuvaaminen ja siinä kehittyminen ovat siis todella keskeinen osaamisalue ammattibloggaamisessa. Tätä varten kannattaa panostaa kuvausvälineisiin, lukea paljon valokuvauskirjoja ja katsoa opetusohjelmia netistä. Valokuvaamiseen kannattaa olla ehdottomasti kiinnostusta jos bloggaamista haluaa tehdä ammatikseen, sillä valokuvaaminen ja kameran kanssa kulkeminen tulee osaksi jokapäiväistä elämää. 

Kuvien käsittely / Photo editing

Toinen iso osa-alue valokuvissa on jälkityö eli kuvien käsitteleminen. Tämä vie todella paljon aikaa, jos kuvia tekee ammattimaisella tasolla ja valokuvaa esimerkiksi kaikki kuvat RAW -raakatoiminnolla. Se tarkoittaa sitä, että jälkikäsittelyssä pitää tuoda itse esille mm. tarkkuus, värit, sävyt, valot sekä varjot. Tämä yleensä poikii ne kaikista parhaimmat valokuvat. En tiedä yhtäkään ammattivalokuvaajaa, joka kuvaisi esimerkiksi kameran automaattiasetuksilla pelkästään perinteisiä jpeg -kuvia. Tämä on selvästi siirtynyt nyt myös bloggaamiseen, joka nostaa heti ammatin tasoa. Myös kuvien käsittelyyn on huimasti kaikkia hyviä tutoriaaleja esimerkiksi Youtubessa!

Mallina oleminen / Modeling

Tämä osa-alue koskee lähinnä muoti/lifestyle -bloggaajia. Muotibloggaajien arkea on kuitenkin oman tyylinsä esittely asukuvien myötä. Luonnollisuus kameran edessä ei ole kaikille itsestäänselvyys ja se vaatii todella paljon harjoittelua. Itse aristin todella paljon kameraa ennen blogivuosiani. Harjoittelun myötä ei linssi kuin linssi saa minua enää tutisemaan samalla tavalla. Se on hieno tunne.

Videoiden tuottaminen / Video making

Uusin osa-alue bloggaamisen kentällä on videoiden tuottaminen. Yhä useammat lukijat ja mainostajat haluvat enemmän videosisältöä blogeihin ja tähän kysyntään kannattaa vastata. Se tarkoittaa sitä, että valokuvaamisen ja kuvien käsittelyn lisäksi pitää oppia kokonaan ihan uusi osaaminen. Videoiden kuvaaminen ja editointi vie valokuviin nähden todella paljon aikaa, mutta omasta mielestäni se on erittäin tervetullut elementti blogisisältöihin. Pitää homman mielenkiintoisena.

Kirjoittaminen / Writing

Kaikkeen bloggaamiseen kuuluu luonnollisesti myös kirjoittaminen. Jotkut taitavat tämän lajin huomattavasti paremmin kuin toiset. En esimerkiksi itse pidä itseäni kovin lahjakkaana tekstin tuottajana kirjallisesti (suullisesti jopa ehkä liikaa) ja siksi keskityn omassa blogissani enemmän juuri valokuviin. Sujuva teksti ja kielioppi ovat kuitenkin todella tärkeitä elementtejä ammattibloggajan työssä vaikka ei tässä mikään novellisti tarvitse olla. Epäselvä teksti saattaa kuitenkin tiputtaa heti lukijoita matkasta ja parhaimmillaan loistava kirjoittaja koukuttaa lukijat palaamaan blogiin uudestaan ja uudestaan. 

PR -suhteet & Myyntityö / PR and marketing

Tätä osa-aluetta ei hirveän moni tule ehkä ajatelleeksi. PR -suhteet bloggaajan työssä ovat kuitenkin äärimmäisen tärkeitä. Tämän vuoksi on todella tärkeätä käydä erilaisissa alan tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Ne ovat paikkoja verkostoitumiselle ja kontakteille. Näiden suhteiden myötä bloggaajat pääsevät myös mainostajien ja asiakkaiden tietoisuuteen. Aina siis ihmetellään, miksi kaikki bloggaajat juoksevat eri kestityksissä, mutta totuus on se, että isoimmat mahdollisuudet päästä esimerkiksi isoihin kampanjoihin mukaan on eri PR-toimistojen ja mediatalojen kautta. Kaikki bloggaajat ovat oman brändinsä edustajia ja brändiä tulee promota jos haluaa poikia alalla pitkälle. Alan tapahtumat toimivat siis parhaimmillaan eräänlaisina blogin myyntitapahtumina. Itsenäisten bloggaajien arkea on myös ihan konkreettinen myyntityö, tarjoukset ja neuvottelut eri mainostoimistojen kanssa. Tämä vie todella paljon aikaa varsinkin sähköpostirumban osalta. 

Sosiaalisen median hallinta / Social media chanels

Bloggaamisen ja siinä menestymisen tukena toimii todella isosti sosiaalisen median hallinta. Kaikki sosiaalisen median kanavat, kuten Facebook, Instagram ja Snapchat tuovat oikein käytettynä liikennettä blogin sivuille ja toimivat myös ns. käyntikorttina sivuille. Todella suuri osa uusista lukijoistani tulee blogiin esimerkiksi Instagramin kautta. Tästä syystä on todella tärkeätä, että Instagramin visuaalisuus ja ilme vastaavat myös blogin sisältöä ja koukuttaa seuraajan liikkuvan myös blogin sivuille saakka. Sosiaalisen median hallinta vie todella paljon aikaa eikä sitä pidä vähätellä jos bloggaamista haluaa tehdä ammatikseen. Yhden instakuvan käsittelyyn saatan helposti käyttää esimerkiksi kolmea eri sovellusta, jotta sen ulkoilme olisi tarpeeksi hyvä. Myös mainostajat tekevät nykyään todella mielellään Instgram yhteistöitä, jolloin kuvilta myös vaaditaan tiettyjä elementtejä. 

Stailaaminen & Visuaalisuus / Styling

Tätä osa-aluetta on mielestäni vaikein harjoitella. Jotkut omaavat luonnostaan todella hyvän visuaalisen silmän esimerkiksi sommittelulle, mutta joillakin se tuottaa pelkästään vaikeuksia ja hiustenlähtöä. Bloggaamisessa visuaalinen silmä on todella olennainen osa työtä ja sitä tulee väkisinkin harjoitettua jokainen päivä. Tämäkin taito kehittyy ajan myötä, mutta vaatii mielestäni ehkä eniten aikaa. Jos vertaan esimerkiksi tämän päivän kuviani kaksi vuotta sitten otettuihin otoksiin, niin on visuaalisuus jo todella eri tasolla. Myös siskoni kehuu "silmäni kehitystä" valokuvaamisessa ja tämäkin on onnistunut vain ja ainoastaan harjoittelemalla joka päivä. 

Tietotekniikan hallinta & Koodaaminen / Computer skills 

Sitten viimeisenä ikilempparini, tietotekniikka! Olen aina ollut maailman huonoin ihminen elektroniikan kanssa. Bloggaamisen myötä on ollut pakko ryhdistäytyä ja opetella jos jonkinmoista tietokonevelhokikkaa, kun kone jumittaa, ohjelmat ei toimi, sivut kaatuu yms. hauskaa. Muistan joskus lukeneeni siskoni opastuksella koodaamisen perusteita netistä, kun piti saada tietty linkki toimimaan blogissa. Nyt näitä taitoja tarvitsee joka päivä, varsinkin kun sivut pyörivät omalla alustallaan ilman mediatalon ATK -tukea. Muutama harmaa hius tuossa näitä  uusia sivujani perustaessa tulikin lisää, kun sivujeni koodaaja opetti minulle ylläpidon perustoimintoja. Kaikkea tämä työ vaatiikin.

 

Toivottavasti nämä asiat valottivat vähän arkea täällä blogin kulisseissa ja auttaa muita aloittelevia bloggaajia hahmottamaan ajan kulua koko hommaan. Kaikkihan eivät missään nimessä edes halua pitää blogiaan ammattimielessä, mutta monille se on tavoite, niin tässä vähän osviittaa mitä kaikkea hommaan oikeasti kuuluu. Jos alasta tai bloggaamisesta tulee mieleen mitä tahansa kysymyksiä, niin heittäkää kommentteihin ja yritän vastata parhaani mukaan!

 

//I made a list of all the things professional blogging is actually about! I held a presentation about the subject at my old school and a lot of the students were surprised what really goes on in the field of blogging and how many elements you have to master like photography, photo editing, videos, writing, PR & sales, styling, social media channels, computer skills and so on. The list is never ending and the hard part is that the profession changes its form all the time. You have to be so alert and on top of the newest new if you want to do this professionally. For some, it can be way too exhausting. Some people just get more driven. If you have any questions about the profession I'm glad to help and answer the best way I can!//

2 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Elina

    Tama oli tosi hyva teksti! Itsekin haluaisin aloittaa blogin pitamista ja etta se mahdollistaisi irtiottoja tutusta tyokuvioista. Tassa tuli hyvin listattua ominaisuuksia jotka olisi hyva olla jarjestyksessa :) Omalla alalla (viini) tuntuu etta kuvaamista ei esim pideta yhtaan tarkeana vaan kuva viinipullon etiketista napsaistaan puhelimella hamarassa ravintolasta ja sitten jauhetaan siita pitkat kappaleet. Itse halausin juurikin tuoda taman lifestyle/fashionblogien ihanan visuaalisen maailman myos tahan omaan mielenkiinnon kohteeseen. Kiitos inspiraatiosta ja viela mahtavat sivut olet saanut aikaan! Olen lukenut blogiasi ihan alusta asti ja akkia sita unohtaa kuinka paljon ehtii kehittya. Muistelisin kuitenkin etta sulla oli jo alussa ihan mahtavat kuvat ja tietty hienompaan suuntaan vaan on menty, onnittelut!

  • Kiki

    Olipa mielenkiintoista luettavaa! Usein sitä ei tule ajatelleeksikaan kuinka monipuoliset taidot ammattimainen bloggaus vaatii. Nostan hattua kyllä teille jotka osaatte ja jaksatte meitä lukijoita taidoillanne ilahduttaa! Oma blogisi on mielestäni tosi tasokas kaikin puolin, pärjää kansainvälisessä kilpailussa kyllä hyvin : )