CATEGORIES
2.9.2019

PAINOPEITOSTA APUA RAUHOITTUMISEEN JA PAREMPAAN UNENLAATUUN?

Lifestyle

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: CLAS OHLSON & CURA OF SWEDEN
Nukkuminen on ollut itselleni aina todella tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointiani. Ihan jo vauvasta asti olen nukkunut huomattavasti enemmän, kuin esimerkiksi siskoni ja se on jatkunut samanlaisena ihan tähän päivään asti. Pystyn nukkumaan melkein kellon ympäri mahdollisuuden tullen, nukkumaan pitkiä päiväunia menettämättä yöuniani sekä pystyn myös nukkumaan melkein missä vaan. Riittävä unen määrä on itselleni jopa tärkeämpää välillä kuin syöminen! Tai minusta tuntuu, että pystyn kyllä toimimaan vähäisellä ruokamäärällä tarvittaessa, mutta en vähäisellä unimäärällä. Se on aina ollut minulle todella tärkeää.

Tiedän, että hyvät unenlahjat eivät missään nimessä ole itsestäänselvyys ja toki minäkin kärsin välillä lyhyistä sekä unettomista öistä, mutta uniongelmiksi sitä ei voi sanoa. Se on ihan oma asiansa. Alkuillan levottomuus on kuitenkin asia, josta olen kärsinyt tässä viime vuosien aikana ja voin kuvitella sen olevan aika liitännäinen epäsäännölliseen työrytmiini, puhelimella olemiseen ja aika vilkkaaseenkin sosiaaliseen elämään. Sveitsissä olen saanut näihin asioihin kyllä paljon helpotusta, mutta varsinkin Suomessa tuntuu välillä siltä, että koko ajan pitäisi olla menossa jonnekin. Minulle onkin tullut koko ajan tärkeämmäksi rauhoittua kunnolla aina kotona ennen nukkumaanmenoa unenlaatuni takaamiseksi ja sen avuksi olenkin nyt testaillut Clas Ohlsonin valikoimassa olevaa CURA Pearl -painopeittoa.
MIKÄ ON PAINOPEITTO?

Painopeittoja ollaan käytetty Ruotsin terveydenhuollossa jo yli vuosikymmenen ajan, mutta nyt ne ovat rantautuneet myös kotioloihin! Painopeitto on sanansa mukaan painavalta tuntuva peitto, jonka tarkoituksena on edesauttaa nukahtamista ja parantaa unenlaatua rauhoittamalla kehoa.

Peiton paino valitaan aina suhteutettuna oman kehon painoon ja Clas Ohlsonilta peittoja onkin saatavilla 3, 5, 7, 9 sekä 11kg:n painoisena. CURA of Sweden suosittelee, että peiton painon tulisi olla noin 10-15% omasta painostasi, josta syystä valitsin itse kokeiluun tuon 7kg painavan peiton, kun oma paino noin 55-56kg.

MIHIN PAINOPEITTO AUTTAA?

Painopeiton on tutkittu edistävän aivojen hyvän olon hormoonien, kuten serotoniinin ja oksitoniinin erittymistä sekä vähentävän mm. stressihormoni kortisolin tasoa. Loistava siis esimerkiksi kiireellisestä elämäntyylistä kärsiville, ketkä tarvitsevat apua rauhoittumiseen. Painopeitto nostaa myös unihormoni melatoniinin pitoisuutta kehossa, joka edesauttaa itse nukahtamista. Se voi myös pidentää syvän unen määrää nukkuessa, joka edesauttaa koko yön unenlaatua. Äärimmäisen tärkeä tekijä hyvinvoinnin kannalta!

Painopeitto myös tasaa hengitystä, vähentää yleistä levottomuutta ja luo turvallisuudentunnetta kehoon painon tunnulla. Vähän niinkuin joku halaisi sinua. Peittoja onkin hyödynnetty Ruotsissa juuri näistä syistä mm. autisten lasten hoidon tukena.

MITEN PAINOPEITTOA KÄYTETÄÄN?

Painopeiton voi rullata oman peruspeiton päälle lisäpainoksi illalla, kun haluaa rauhoittua esimerkiksi iltalukemisen aikana tai käyttää sitä ihan tavallisena peittona läpi koko yön. Painoa voi käyttää myös vaan tiettyjen kehon osien päällä, kuten vaikka jalkojen tai hartioiden päällä, omien tuntemusten mukaan.

Jos painopeitto ei ole ollenkaan tuttu, niin sen käyttöä suositellaan kokeilemaan aluksi lyhyitä aikoja, vaikka juuri iltalukemisen ajan, ja lisäämään ajan myötä sen käyttöä porrastetusti.
OMAT KOKEMUKSET JA MIELIPITEET

Koska rakastan puhua hyvinvointiin liittyvistä asioita (sekä rakastan myös nukkumista) oli tämä minulle todella mieluinen kokeilu. En rehellisesti koskaan ollut kuullutkaan painopeitoista aiemmin, mutta sen verran mitä tutkin asiaa, niin kiinnostuin kyllä välittömästi.

Ensireaktioni peiton tunnusta päällä oli todella positiivinen ja tunsin kyllä välittömästi sen rauhoittavan vaikutuksen. Olen myös tottunut nukkumaan siten, että poikaystäväni lähes satakiloiset raajat ovat aina poikittain päälläni ja ehkä siksi painon tuntu tuntui heti jotenkin turvalliselta, heh. Yritin lukea hetken painopeiton alla, mutta nukkumatti heitteli jo sen verran kovaa tahtia unihiekkaa päälle, etten saanut luettua kun muutaman kappaleen eteenpäin ja sammutin valot. Päätinkin jättää peiton siksi päälleni heti koko yön ajaksi, koska se tuntui heti niin hyvältä.

Peittoa suositellaan testaamaan porrastetusti ja tässä teinkin varmaan heti alkuun virheen, koska heräsin sitten aika nopeasti nukahtamisen jälkeen ja aika vaistonomaisesti potkin peiton pois päältäni. Keho ei ollut selkeästi tottunut siihen ja nukahtamisen jälkeen alitajunta oli ehkä ihmeissään painon tunnusta. En tiedä. Jatkoinkin sitten peiton käyttöä vaan hetkellisesti aina ennen nukkumaanmenoa ja muutaman illan jälkeen yritin nukkua sen kanssa taas koko yön läpi, mutta silti potkin peiton kesken yötä pois ja sama juttu kävi aina tämän jälkeenkin.

Se toimii ainakin itselleni siis selvästi enemmän juuri rauhoittumiseen ennen nukkumaanmenoa, mutta ei sellaisena läpi yön peittona. Olen saanut siitä myös ihan mielettömän lisän nyt meditaatioihini, koska muistin yhtäkkiä Vilma Peltosen kertoneen minulle, että oma Ayurveda -kehotyyppini on sellainen, että se tarvitsee juuri painon tuntua aina silloin tällöin. Hän suosittelikin minua makaamaan aina välillä maassa ihan vaan selälteen ja laittavan jonkinlaisen painon päälleni hetkeksi. Tämä peittohan on kuin tehty juuri siihen tarkoitukseen ja olenkin alkanut käyttää sitä joko joogan jälkeisen loppurauhottumisen lisäapuna tai juuri meditointihetkiin! Tunne jälkeenpäin on aina ihanan syvärentoutunut ja tasapainoinen. Jooga ja meditointi toki tuovat tähän oman ison panoksensa, mutta eron kyllä huomaa. Se on selvästi tehnyt minulle hyvää. 

Jos kärsit siis levottomuudesta, sinulla on vaikeuksia nukahtaa tai haluat päästä syvempään rentoutumisen tilaan vaikka pelkästään meditaatioiden aikana, niin suosittelen kyllä ehdottomasti testaamaan peittoa! Minulla se ei korvannut omaa yöpeittoani, mutta sain siitä mahtavan lisävälineen kokonaisvaltaisen hyvinvointini parantamiseksi. Nyt mietinkin koko ajan miten saisin kuljetettua sen mukanani myös Sveitsiin, koska 7kg on kuitenkin aikamoinen osa matkalaukun painosta. En myöskään yhtään epäile sitä, että joku muu voi saada siitä apua myös koko yön mittaisen unenlaadun parantamiseen, joten myös siitä syystä kehotan kyllä kokeilemaan. 

Peitot ovat saatavilla nyt Clas Ohlsonin verkkokaupassa sekä liikkeissä.

4 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Sj

  Täytyy ehdottomasti ostaa testiin! ? mistä sun muut tyynyt ja peitot on ostettu? Ja muistatko/näetkö mistään niiden mallien nimeä:) pitäis uusia koko tyyny ja peittovarastot?

  • Kira Kosonen

   Moikka! Tyynyt ja peitto ovat Unikulmasta, mutta en valitettavasti muista mallin nimeä ja en pysty tarkistamaan koska olen täällä Sveitsissä jo :/ Mutta iso suositus Unikulmalle kyllä :))

 • Jonnz

  Een ainakaan lukenut nopealla silmäyksellä (päiväunien jälkeen), et PANOPEITOSTA ?

  • Kira Kosonen

   ??? mieletön!