CATEGORIES
20.3.2019

THE KAMERAPUHELIN – NOKIA9 PUREVIEW

Lifestyle

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ DNA
Muistatteko vielä reilu vuoden takaisen DNA TESTI-kamppiksen, jossa olin mukana? Pääsin silloin testaamaan Nokia 8 puhelinta tositoimissa New Yorkin muotiviikkojen aikana ja kirjoitin omista käyttökokemuksistani ja fiiliksistäni puhelimesta erilaisten julkaisujen muodossa

Tämä oli yksi hauskimpia ja inspiroivimpia työprojekteja, jossa olen urani aikana ollut mukana, joten olin äärimmäisen innoissani, kun minulle ehdotettiin kamppikseen jatkoa nyt alkuvuodesta! Markkinoille on nimittäin tullut uusi upea NOKIA 9 PureView, jota pääsin testaamaan nyt Arizonassa ensimmäistä kertaa ja tutustumaan erityisesti puhelimen kuvaustoimintoihin. Sitä tämä puhelin nimittäin on… ihan älytön kamerapuhelin.
En ole koskaan ollut mikään tekniikan ihmelapsi, joten puhelimen tekniset tiedot kuten käyttöjärjestelmä, näytön tarkkuus, muistitilat, anturit, akun kapasiteetit snm. menevät rehellisesti aina vähän ohi ymmärryksen. Näistä voit kuitenkin lukea lisää tästä. Se mikä minulle on tällä hetkellä oman ammatin kannalta puhelimessa tärkeintä on sen kuvausmahdollisuudet ja niiden tietojen päälle onneksi kyllä ymmärrän. Nokia 9 PureView kameraominaisuuksen lukeminen saikin minut syttymään jo ihan ensivilkaisulla.

5 (kyllä 5) 12 megapikselin takakameraa (muodostavat yhdessä upeita HDR-kuvia)

f/1.8 aukko - loistava syväterävyys

Depth of field -ominaisuus ja syvyyden/tarkennuksen jälkisäätö

PRO-kameratila

Mahdollisuus kuvata RAW DNG -kuvia

Raakakuvien muokkaus suoraa puhelimella (esim. Adobe Lightroom sovelluksella)

Aito mustavalkotila

Nokia 9 PureView sisältää siis 5 yhtäaikaisesti työskentelevää 12 megapikselin takakameraa, jotka keräävät jopa 10 kertaa enemmän valoa kuin älypuhelimen yksittäinen värikamerakenno. Nämä 5 kameraa sulattaa kuvan yhdeksi huipputarkaksi HDR-kuvaksi, josta pystyt erottamaan niin valo- kuin varjokohtien yksityiskohdat. Esimerkin tästä huomaat ylläolevasta kuvasta, jossa otin kuvan Sedonan upeista Redrock vuorista todella haastavassa keskipäivän auringossa. Keskipäivän aurinko normaalisti polttaa helposti puhki kuvan valoisat kohdat ja jättää varjokohdat todella pimeäksi. Nokia9 PureViewn ansiosta kuvan kaikki yksityiskohdat näkyvät kuitenkin täydellisesti!

Tällä puhelimella on myös mahdollista kuvata valokuvat raakakuvina (RAW DNG), jolloin sinulla on kuvien täydellinen muokkausmahdollisuus. JPEG-tiedostoista katoaa paljon kuvan luontaista informaatiota, jonka takia niiden muokkaaminen on aina todella paljon haastavampaa. Varsinkin esimerkiksi valotuksen korjaamisen suhteen! Olen itse kuvannut kaikki valokuvani aina raakakuvina melkein urani alusta asti ja se on yleensä ehdoton kriteeri myös muillekin kolleegoilleni, mitä tulee laadukkaiden kuvien tuottamiseen. Ennen tämä on omalla osallani ollut kuitenkin mahdollista ainostaan järjestelmäkameralla. Ei puhelimella, niinkuin nyt.
Nokia9 PureViewn muihin huippuominaisuuksiin kuuluu myös Depth of field -syvyyskartta, jonka ansioista voit valita tarkennuksen vapaasti kuvaa muokatessasi, vaikka sen ottamisesta olisi jo aikaa. Tarkennusta ei tarvitse siis päättää kuvaustilanteessa! Tästä esimerkki ylhäällä, jossa tarkennus on ollut aluksi maisemassa, mutta halusin muokata tarkennuksen meihin, jolloin tausta jää epätarkaksi. Tarkennuksen muokkauksen jälkeen muokkasin vielä kuvan sävyjä ja valoja ennen sen tallentamista.

Tämän toiminnon ansiosta pystyt helposti nostamaan jo otetusta kuvasta esimerkiksi kasvot esille väkijoukosta tai korostaa jotain muuta kuvan elementtiä, kuten tässä tapauksessa kuvassa olevia henkilöitä. Puhelimen sumennushallinta mahdollistaa siis todella kauniit bokeh-kuvat, joista ainakin itse sytyn todella paljon. Alla olevasta esimerkistä näet valmiit kuvat molemmilla tarkennusmahdollisuuksilla, mutta kuva on muuten tismalleen sama. Oikeanpuolimmaisessa kuvassa olen siis sumentanut taustaa syvyyskartan ansiosta, jolloin me pomppaamme enemmän vielä ulos kuvasta.
Puhelimessa on myös erikseen PRO-kameratila, joka mahdollistaa valokuvan asetusten säätämisen itse, kuten ISO-arvo, suljinnopeus ja valkotasapaino. Aukko on kiinteä f/1.8, mutta syvyyskartan ansiosta tarkennuksia ja kuvan syvyyttä on helppo muuttaa muokkaustilassa. Voit myös säätää valoitusajaksi jopa 10 sekunttia, jonka avulla voit saada upeita hämärässa otettuja kuvia. Itseäni harmitti niin paljon, että Sedonan taivas oli ihan pilvessä kaikki illat kun olimme siellä. Olisin muuten testannut tätä ominaisuutta sen upean tähtitaivaan tallentamiseen.

Itse olen käyttänyt lähes pelkästääm kameran PRO-tilaa kuvien ottamiseen ja sen jälkeen käsitellyt kuvat suoraan Adobe Lightroom -puhelinsovelluksessa. Tämä on tismalleen sama kuvienkäsittelyohjelma, jota käytän myös tietokoneellani, mutta sen saa myös siis puhelimeen kätevänä sovelluksena. Tämä mahdollistaa minulle nyt laadukkaiden valokuvien ottamisen sekä muokkaamisen suoraan puhelimella! Ihan loistava etu esimerkiksi juuri työreissuilla, jossa minulla ei ole aikaa ladata kuvia erikseen tietokoneelle, käsitellä niitä siellä ja tuoda takaisin puhelimeen julkaistavaksi.
Puhelimessa on erikseen myös aito mustavalkotila, joka ikuistaa kuvan mustavalkoisena sen sijaan, että se muunnettaisiin värikuvasta jälkikäteen. Tämän ominaisuuden ansiosta mustavalkokuvista tulee uskomattoman teräviä ja yksityiskohtaisia!

Huomaan tässä kohtaa ihan valtavan eron otanko kuvan aluksi "normaalina" ja muutan mustavalkoiseksi vai käytänkö suoraan puhelimen mustavalkotilaa. Mustavalkotilassa puhelimen kolme f/1,8:n mustavalkokennoa työskentelevät täysillä, jolloin kaikki kuvan yksityiskohdat pääsevät tosiaan oikeuksiinsa. En kovin usein itse julkaise esim. Instagram feedissani mustavalkoisia kuvia, mutta nyt olen vähän innostunut niiden ottamisesta tämän toiminnon myötä. Tätä hyödyntämällä olen mm. alkanut suunnittelemaan erilaisten mustavalkoisten kuvien ottamista kotiin sisustusmielessä! Värikuvia minulla ei nimittäin kotona ole juuri ollenkaan esillä.

Näiden kaikkien ominaisuuksien lisäksi voisin vielä mainita, että puhelin on vesitiivis (tuli hyödyksi Sedonan sateissa) sekä siinä on sormenjälki- sekä kasvojentunnistusominaisuudet. Tuota vesitiiviyttä olisin halunnut testata myös kunnolla Sedonan uima-altaassa, mutta +5 keli ei kauheasti houkutellut hyppäämään sinne sekaan haha. Ehkä sitten seuraavalla aurinkolomalla. Toiveena olisi sellainen hauska vesihyppy video. Puhelin tallentaa myös 4K videota (30fps), joten potentiaali tälläiselle videolle on hyvä! Aina pitää olla visioita eikö niin.

Tulen ainakin Instagram storyjen puolella vielä esittelemään mm. kuvien muokkaamista puhelimella paremmin ja jakaa siihen vinkkejä, mutta jos teillä on jotain muita toiveita/kysymyksiä puhelimesta niin laittakaa ihmeessä tulemaan!

Tähän puhelimeen voit tutustua osoitteessa dna.fi/nokia tai asioimalla DNA Kaupassa.

#dnatesti #nokiamobile

6 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Saara

  Ohhoh, tuollaisella minäkin ehkä saisin hyviä kuvia :D

 • Jorma

  Puhut kuvan tarkennuksen muuttamisesta jälkikäteen, mutta ainut muutos kuvassa on että ikkunasta näkyvä kallio on sumentunut. Henkilöt eivät ole yhtään tarkempia joten tuon ominaisuuden toimivuus mietityttää.

 • Pauli

  Onko äänen tallennus mikrofonit samaa tasoa kuin edellisessä 8 mallissa. Tästä asiasta tietoa ei ole löytynyt.

 • Reetta

  Mitenkäs on etukameran laita? Harrastan itse usein ajastimella kuvaamista kolmijalan avulla niin, että selfien tai ryhmäkuvan voi ottaa vaikka kymmenen metrin päästä sijoittuen itse maisemaan. Järkytyksekseni olen havainnut, että Sony Xperia XZ-sarjan lisäksi ainoastaan Samsung Note-sarjassa on kauas tarkentava etukamera. Nokiaa en ole kokeillut. Olisi mielenkiintoista tietää, toimiiko automaattitarkennus kauemmas kuin oman kädenmitan päähän.

 • mari

  Moi! Luin jostain että kuvien prosessointi tällä on tosi hidasta, noin 20 sekunttia odottelua yhden kuvan ottamisen jälkeen ennen kuin voi ottaa toisen, ja että koko puhelin ja muiden appien käyttö tällöin hidastuu. Pitääkö paikkansa? Myös kuulemma “hukkaa” kuvia joskus – oletko kokenut tällaista?

  • Kira Kosonen

   Moikka Mari! Jos ottaa RAW DNG -raakakuvia, niin kuvien prosessointi kestää kyllä hetken normaalia pidempään (niissä on niin paljon tietoa), mutta puhutaan kyllä muutamasta sekunnista ei missään nimessä kymmenistä sekunneista! Normaalikuvien (JPEG) ottamisesta en ole huomannut mitään eroa :) En myöskään ole huomannut, että kuvia olisi kadonnut minnekään!