CATEGORIES
20.8.2018

TOISTUVA PAINAJAINEN

Lifestyle

Olen aina ollut todella hyvä nukkuja ja nukkuminen onkin yksi tärkeimmistä asioista oman hyvinvointini kannalta. En ole siis koskaan kärsinyt minkäänlaisista uniongelmista, mutta tottakai jotkut yöt ovat levottomampia, kuin toiset ja joskus kierrokset ovat niin kovilla, ettei unen päästä meinaa mitenkään saada kiinni. Se on normaalia ihan meille kaikille.

Yksi asia, joka on kuitenkin häirinnyt omia uniani on sama toistuva painajainen, jota olen nähnyt elämäntilanteesta riippuen enemmän tai vähemmän jo yli 10 vuoden ajan. Tämä uni ei ole vaivannut minua nyt taas todella pitkään aikaan, mutta jostain kumman syystä se palasi kummittelemaan minua vähän aika sitten.
Painajainen alkaa siten, että olen lukiossa ja tiedostan, että koulun päättymiseen ja valmistumiseen on enää muutama viikko aikaa. Kaikki ystävät suunnittelevat päättäjäisiä ja vertailevat kirjoitusten (tai joidenkin kokeiden) tuloksia, kunnes minä alan laskemaan sillä välin omien kurssieni keskiarvoa kunnes tajuan, että minulta on jostain syystä jäänyt kokonaan pakollinen ruotsin kurssi käymättä läpi. Minulle iskee paniikki, mutta en sano mitään kellekään ystävistäni vaan marssin hiljaa ja hädissäni rehtorin kansliaan.

Siellä minulle selviää, että kurssi on tosiaan käymättä, enkä ehdi suorittamaan sitä enää mitenkään kahden viikon aikana. Minulle ilmoitetaan, että en siis pääse vielä valmistumaan ystävieni kanssa ja että omat opintoni jatkuvat vielä ensi syksyn puolella. Se tunne aina siinä hetkessä on häpeä, ahdistus ja epätoivo. Miten olinkaan voinut hoitaa asiani niin huolimattomasti? Mitä sanoisin vanhemmilleni? Miten palaan yksin takaisin lukioon syksyllä, kun muut ystävät ovat jo poissa?
Heräsin useamman vuoden ajan välillä tähän ahdistavaan tunteeseen, että jotain on tekemättä, enkä alkuun edes tiennyt mistä se johtui. En muistanut unta, kunnes joskus jossain vaiheessa heräsin kesken sen kaiken ja kirjoitin ylös mitä unesta muistin. Seuraavana aamuna pengoin kaikki paperini läpi ja tarkistin, että olen tosiaan valmistunut, kaikki kurssit on käyty ja lakki on tullut kouraan. Tässä vaiheessa taisin olla myös valmistunut myös jo AMK:sta, joten nekin paperit tuli tarkastettua pariin otteeseen, kunnes sain rauhan.

Papereiden tarkastusoperaation jälkeen uni katosi eikä tullut enää pitkään aikaan takas, kunnes nyt. En ole nähnyt sitä enää vuosiin, mutta jostain syystä se nosti nyt uudelleen päätään ja heräsin taas ahdistuneena. Onneksi tällä kertaa muistin heti aamulla unen hyvin ja tiesin, mistä ahdistus johtui. Se miksi se nosti päätään nyt on minulle täysi mysteeri, sillä asiat ovat tällä hetkellä enemmän kuin hyvin. Jonkinlaisesta stressistä tämä kuitenkin minulla aina kumpuaa.

Minulla on kotona Tamara Maunosen Suuri Unikirja, josta aina välillä katson unissa esiintyvien esineiden ja asioiden merkityksiä alitajunnassa, mutta tälle unelle en ole saanut vielä oikein mitään järkevää selitystä. Tai ainakaan sille, miksi se tulee minulle toistuvasti, varsinkin nyt kun luulin jo selättäneeni sen täysin. 

Oletko sinä koskaan kärsinyt toistuvasta painajaisesta?

Photos Juuli Rönkä

18 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Lilyyy

  Aina kun elämässä tapahtuu jotain uutta, joku muuttuu niin nään unta mun edesmenneestä ukista <3 Ukki edusti mulle sellasta kalliota ja tukea ja sitten kun turvallisuuden tunne katoaa syystä tai toisesta niin ukki tulee muistuttamaan, että en oo yksin. Viimeksi näin unta, että hän kuoli ja se liittyi varmasti vanhemmuuden ristiriitaisiin tunteisiin kun lapset kasvaa. Tavallaan kun joku elämänvaihe tai tunne "kuolee" niin se heijastuu mulla ukkiin. Unien tulkinta on kyllä super mielenkiintoista ja se voi antaa tosi paljon. Oma äitini on psykoterapeutti ja käynyt myös unien tulkinnan kursseja, joten meillä on välillä mahtavia keskusteluja <3

  • Kira Kosonen

   Voi että <3 <3 <3 Kunpa omat isovanhemmat tulisivat useammin omiin uniin. Kauhea ikävä heitä <3

 • haidiina

  Tiedätkö, kun tämä sun unesi on kuin lukisin omaa kokemustani. Minulla tosin kyseessä on ollut lukion matikan kurssi, joka on unessani jäänyt käymättä ja koko valmistumiseni siirtyy vain sen takia. En tosin ole nähnyt tätä unta nyt moneen vuoteen, mutta näin tätä usein lukio aikoina sekä amk aikoina ja monesti amk aikoina kun heräsin tästä unesta, luulin oikeasti että jotain kursseja oli käymättä. Jouduin tarkistamaan asiaa monta kertaa. Joku stressi sen täytyy laukaista. Toinen näkemäni painajainen esiintyy unissani oikeastaan joka kerta kun tulevaisuudessa on tiedossa jokin reissu. Unessa pakkaan tavaroita ja vaatteita matkalaukkuun, mutta koko ajan jotain puuttuu enkä vain yksinkertaisesti saa niitä laukkuun. Olen unessa ahdistunut ja itken enkä joko kerkeä lennolle tai sitten juoksen itku kurkussa lennolle ilman matkatavaroita. Tämäkin on pakko olla jotain stressiä siitä mitä pitäisi pakata jne. Voi tätä ihmismieltä :D

  • Kira Kosonen

   Eikä!! Ompa jännä!! Minäkin näin pienenä heppatyttö aikoina sellaista unta, että olin myöhässä talleilta, enkä yksinkertaisesti vaan löytänyt kaikkia ridauskamoja kasaan kotoa ja olin super stressissä aina kun heräsin :D Eli ihan sama kaava tässäkin! Ihmismieli on kyllä niin jännä… Olisi super mielenkiintoista selvittää näiden alku ja juuri.

 • Paula

  Mulla on ollu samantyyppinen uni, mutta ei oo tullut pitkään aikaan. Semmonen että, parista kurssista, pari koetta tekemättä ja en saa papereita.. ja mietin että pitääkö mun mennä sit ensvuonna uudestaan kouluun tekemään kokeet.

 • Pia

  Moikka,

  Täällä vielä yksi painajaiskollega lisää – olen nähnyt myös samankaltaista lukion keskeneräisunta ties kuinka monta vuotta ja omasta lukioajasta on jo 15 vuotta. :D
  Enpä ole sen juurisyitä koskaan miettinyt, mutta stressiin liittynevät niinkuin täällä moni kommentoinut.

 • Elkku

  Hei!
  Mistä noi ihanat unisilmälaput on? :)

  • Kira Kosonen

   Moikka! Ne tuli itseasiassa jonkun lähetyksen mukana (samoin tuo aamutakki), enkä nyt yhtään muista mitä merkkiä! Tai oliko edes mitään merkkiä..

 • Sara

  Minä näin pitkään painajaista siitä, että en saanutkaan graduani tehdyksi enkä valmistunut yliopistosta. Välillä taas näin painajaisia siitä, että kansantaloustieteen tentti jäi suorittamatta. No, molemmat roikkuivat pitkään. Nyt en ole nähnyt näitä painajaisia vuosiin. Toivottavasti sinun painajaisesi loppuvat kokonaan!

  • Kira Kosonen

   Ah joo itsekin näin kyllä opparin aikaan vaikka mitä vastaavia painajaisia, mutta onneks ne eivät jääneet kummittelemaan sen pidemmäksi aikaa! Tästä lukio jutusta kun pääsisi vielä eroon.

 • Mintsu

  Minulla on sama vakipainajainen kuin sinulla :) Tulkitsen sen liittyvän jollain tavalla suoriutumiseen ja suoriutumattomuuden pelkoon hektisessä arjessa. Toinen vakipainajainen on ettei autossa jarrut toimi ja auto aina lipsuu vaikka kuinka jarrua painan. Tämäkin ehkä liittyy jonkinlaisen kontrollin menetyksen pelkoon. Omia “ristejäni” kun ovat suoriutuminen ja kontrolli. Mitään koulutusta unien tulkinnasta minulla ei ole, tämä vain omaa pohdintaa :)

  • Kira Kosonen

   Sain myös instan puolella tosi mielenkiintoisia tulkintoja tästä unesta! Esim. uni voi liittyä riittämättömyyden tunteeseen (olen joskus tämän kanssa kamppaillut) sekä kontrollin menettämiseen. Hyvää pohdintaa siis puoleltasi! Jostain alitajunnan lukoistahan nämä tämänkaltaiset unet aina syntyvät joten olet varmasti todella oikeilla jäljillä <3

 • Kepa

  Mulla jäi ensimmäiseltä amk-vuodelta rästiin iso kirjoitustehtävä (5op), vähän niin kuin opparin harjoittelu teoriaosio. Sain sen sitten hyväksyttyä opparini teoriaosuudesta. Näin pari vuotta valmistumiseni jälkeen useasti unta, jossa minun pitäisi valmistua pian mutta se kirjoitustehtävä on tekemättä opparia myöten. Niiiiin ahdistava uni koska siinä myöskin aika ei anna periksi enää yhtään!!! Nyt olen onnistunut varmaan uskottelemaan itselleni tarpeeksi että olen todellakin valmistunut kun kyseinen uni ei ole hetkeen vaivannut :D

  • Kira Kosonen

   Eikä!! :D Niin ahdistava ja tuttu tunne. Itsekin luulin, että sain painajaisen selätettyä tutkintopapereita katsomalla, mutta näköjään jotain alitajunnasta haluaa vielä muistuttaa itsestään. Joku käsittelemätön asia siis vielä ehkä…

 • Suvi

  Mulla myös toistuu ajoittain lukioon liittyvä uni! Siinä on aina niin, että olen jostain syystä aina ihan hukassa siitä missä mun pitää olla ja myöhästyn aina. Lisäksi mulla siinä unessa aina lukujärjestys hukassa ja häpeän sitä kun en ikinä tiiä, että mitä kursseja mulla on jne… Siis tiiän sen ahdistuksen ja häpeän tunteen! Usein on myös niin että olen joutunut tulemaan vuosien päästä kertaamaan jonkun kurssin ja olen ihan yksinäinen siellä! Mulla siis lukiosta aikaa se 10 vuotta. Luulen, että tämä johtuu itselläni osittain siihen, että lukiossa ekaa kertaa joutui ottamaan opinnoista vastuun ja se oli silloin tiedostamatta iso juttu. Ja ajoittain elämässä vastuu omista kolmesta lapsesta ja arjen pyörittämisestä tuo unen takaisin.. ainakin näin olen päätellyt :D

  • Kira Kosonen

   Hei todella hyvää päättelyä! Niinkuin sanoin tuossa aikasemmin, jostain alitajunnan lukosta/pelostahan nämä unet aina tulevat. Varmasti tuollainen elämäntilanne laukaisee ne uudella tavalla käyntiin!

 • Anni Vilmi

  Siis apua! Olen nähnyt tismalleen samaa unta aika-ajoin viimeisen 7 vuoden aikana. 7 vuotta sitten siis valmistuin lukiosta. Välillä on pitkiä aikoja, etten sitä näe, välillä se nostaa taas päätään. Ainut painajainen, mikä minulla on toistuva. En ole saanut selitystä sille. Vanhempani miettivät, että oliko kirjoitukset niin stressaava elämänvaihe, mutta en itse koe näin.

  • Kira Kosonen

   Eikä!! Kirjoitukset oli minulle kyllä stressaavat, mutta en jotenkin siltikään liitä tätä suoranaisesti siihen… Olisi kyllä todella mielenkiintoista “kräkätä” tämän pohjimmainen syy ja tutkiskella sitä tarkkaan. Joku pelko alitajunnassa se nimittäin selvästi on.