CATEGORIES
26.4.2018

PLOKKAAJASTA BLOGGAAJAKSI

Lifestyle

Kaupallinen yhteistyö: Löfbergs
En ole varmaan koskaan aiemmin blogissa kertonut kunnolla urapolkuani ja sitä mitä kaikkea olen ennen bloggaamista tehnyt, vaikka monet varmaan tietävät, että taustani tulee ravintola-alalta. Nyt kuitenkin Löfbergsin - Löydä oma vahvuutesi kampanja sai minut inspiroitumaan aiheesta urapainotteisesti ja ajattelinkin kertoa teille pienen tarinan muodossa mitä reittejä pitkin löysin oman vahvuuteni.

Ihan ensimmäinen työpaikkani (ellei lasketa lastenvahtikeikkoja) oli itseasiassa Videofirma Makuunissa 16-vuotiaana. Siellä minä istuin aina koulun jälkeen, täytin karkkiastioita ja rävelsin DVD sekä VHS nauhojen kanssa. VHS!! Kelatkaa sitä. Kirjaimellisesti. Tuntipalkkaa tästä työstä sai huimat 5,50€/h. En tiedä onko noin pieni tuntipalkka enää edes sallittua. Siellä tuli kuitenkin istuttua kiltisti lähes koko lukioajan läpi. Parasta oli aina se, kun ystävät tulivat mestoille syömään hävikkikarkkia ja pitämään minulle seuraa.
Lukion loputtua minulla ei ollut vielä mitään kiinnostusta mennä jatko-opiskelemaan, joten päätin pitää välivuoden (joka venyi välivuosiksi) ja aloitin työt Privé yökerhon plokkaajana. Työnkuvaan kuului tyhjien juomalasien keräämistä, tiskaamista, tupakkastumppien lakaisua lattialta sekä tuhkakuppien tyhjennystä ja siivoamista. Siihen aikaan sai tosiaan vielä polttaa sisällä, joka tuntuu nyt aivan absurdilta! Vaikka oli selvinpäin koko yön töissä, niin aamulla oli aina ihan krapulainen olo pelkästä siitä savun määrästä. Ei sitä kuitenkaan ajatellut silloin sen enempää. Nyt minua ei saisi enää mistään hinnasta samanlaisen myrkkypilven keskelle.

Yökerho-alalla asenne ratkaisee ja jos olet ahkera sekä hyvä tyyppi, niin pääset etenemään aika nopeasti. Teinkin todella paljon töitä ja olin aina äärimmäisen tunnollinen. Sen vuoksi minut varmaan koulutettiinkin pian baarimikoksi, josta vielä myöhemmin erikoistuin pöytiintarjoiluun. Pöytiintarjoilun myötä kasvoin vielä houstiksi ja LUX-yökerhon avattua minulle tarjottiinkin sieltä paikkaa talon VIP-emäntänä.

Titteli VIP-emäntä herättää usein mielikuvia korkkareilla sipsuttelevasta povipommista, mutta ainakin minulle VIP-emännän työnkuva oli sitä, että varmistin kaiken menevän koko yökerhossa mahdollisimman hyvin SEN LISÄKSI, että huolehdin erityisesti talon VIP-asiakkaista. Tämä tarkoitti sitä, että keräsin/tiskasin laseja jos ne loppuivat, olin baarin takana rysän iskiessä tai esimerkiksi ovella ottamassa ihmisiä vastaan. Siellä missä minua tarvittiin niin siellä minä olin. Sitä se työ oli. Samana iltana saatoin heittää vitsiä Paris Hiltonin kanssa hississä ja seuraavaksi siivosin oksennuksia pois samettisohvilta.
Parasta VIP-emännän työssä olikin ehdottomasti kaikki ne ihmiset ketä pääsin tapaamaan ja keiden kanssa tutustuin koko yökerho-urani aikana. Tein tänä aikana todella arvokkaita kontakteja ihan ympäri maailmaa. Jos minun pitäisi nimetä yksi elämäni hyödyllisin työpaikka ennen bloggaamista, niin se olisi tämä. Yötöissä oppii myös ihan valtavan määrän nöyryyttä, kärsivällisyyttä sekä ihmisten käsittelytaitoja. En usko, että mikään muu työ olisi kasvattanut minua samalla tavalla, kuin tämä. Tulen olemaan siitä aina äärimmäisen kiitollinen.

VIP-emännän työstä kasvoin vielä ko. ravintolaketjun avainasiakaspäälliköksi, mutta tein silti paljon emännöintikeikkoja eri tapahtumissa lisätyönä sekä kiersin mm. yhden vuoden ulkomailla pokeriemäntänä. Tässä vaiheessa koulukin tuli mukaan kuvioihin ja aloin jongleeraamaan restonomin opintojen, yötoiden sekä keikkatöiden kombon kanssa. Rytmivaihtelut koituivat kuitenkin nopeasti kohtalokkaaksi, kun yhdestä paikasta pääsi kotiin vasta 05 ja toisessa paikassa piti olla 08. Eihän sitä hullukaan jaksanut ja aika piippusuoralla oltiin. Päätinkin sitten saattaa koulun kunnialla loppuun ja lopettaa 6 vuotta kestäneet yötyöni.

Jotain töitä oli kuitenkin tehtävä, joten siirryin opiskeluideni ajaksi Sushibar + Wine ravintolaan tarjoilijaksi. Siellä ehtikin sitten neljän vuoden aikana muodostua ihan oma urapolkunsa ja loppuvuodet teinkin siellä töitä ravintolapäällikkönä opiskeluideni ohella. Tämä oli minulle jotenkin todella rentoa ja hyvää aikaa elämässä, vaikka paljon tekemistä riittikin. Sain nimittäin vihdoin nauttia kunnollisesta päivärytmistä ja välillä jopa vapaista viikonlopuista! Se oli herkkua se.

Tein myös lopputyöni Sushibar + Wine ravintoloiden henkilöstöjohtamisen keskeisten prosessien kehittämisestä ja valmistuin lopulta restonomiksi. Paperit käteen saatuani olin taas jotenkin aivan pihalla siitä mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. Olin ollut ravintola-alalla jo niin pitkään, että virta oli vaan vienyt mennessään. Tiesin kuitenkin jo silloin, että aito vahvuuteni olisi jossain muualla.
Sitä vahvuutta sai kyllä hakea vielä yhden isomman mutkan kautta, sillä päädyin takaisin vanhaan organisaatiooni töihin, jossa olin tehnyt yötöitä 6 vuotta, mutta tällä kertaa siirryin suoraan yrityksen toimiston puolelle tekemään jälleen avainasiakaspäällikön hommia sekä vastaamaan tapahtumamyynnistä- ja tuotannosta. Tästä päätöksestä lähti varsinainen lumipalloefekti käyntiin ja parin vuoden päästä olinkin jo aivan burn outin partaalla. Näistä vuosista kirjoitin muutamia vuosia sitten postauksen Työuupumus - Irti oravanpyörästä, jonka voit lukea tästä. Ei sitä kirkkainta aikaani työmaailmassa, mutta todella iso oppi.

Päädyin lopulta downshiftaamaan itseni takaisin Sushibaarin tarjoilijaksi ja muistan ikuisesti sen puhelun, jonka tein vanhalle pomolleni, joka on myös nyt rakkaimpia ystäviäni. Itkin uupumuksesta ja kysyin, että pääsisinkö takaisin hänelle tarjoilijaksi. Sanoin etten halua olla ravintolapäällikkö, en edes vuoropäällikkö, vaan ainoastaan tarjoilija, kenellä ei ole mitään muuta vastuuta kuin oma työvuoronsa. Vanha pomoni vastasi empimättä ”koska haluat/pystyt aloittamaan”.
Sushibaarin rakkaassa ja turvallisessa ympäristössä sainkin sitten kerätä taas rauhassa itseni kasaan. Palkkani oli yli puolet vähemmän aiempaan palkkaani verrattuna, mutta sillä ei ollut minulle enää mitään merkitystä. Muistan myös miten minua aluksi hävetti, kun tuttuja tuli käymään ravintolassa ja jouduin selittelemään miksi olen yhtäkkiä siirtynyt kovapalkkaisesta "jakkupuku työstä" takaisin tarjoilijaksi. Pian kuitenkin tajusin, ettei muiden mielipiteillä ollut mitään merkitystä vaan tärkeintä oli huolehtia omasta hyvinvoinnistani. Aika paljon siinä saikin tehdä töitä, että sain kehon ja mielen takaisin tasapainoon. Vasta reilu vuoden jälkeen päässä oli tilaa ajatella jotain muuta ja silloin se bloggaamisen lamppu sitten syttyi.

Olin seurannut tässä vaiheessa jo vuosia isosiskoni Hannan blogiuraa, mutta omassa mudassa räpiköinnin aikana ei tullut mieleenkään, että se voisi olla myös minua varten. Jotenkin elämä (ja tietty siskoni) ohjasi minua kuitenkin enemmän ja enemmän bloggaamisen suuntaan ja aloin uuden vapautuneen energian myötä innostua ihan kunnolla hänen valokuvaamisesta ja kaikesta siitä mitä hän teki.

Aika nopeasti koko homma veikin sitten yhtäkkiä mennessään ja siskon lukijoilta tulleen kannustuksen myötä päätin pitkän odottelun ja pähkäilyn lopputuloksena perustaa oman blogin ja Blond Rivets sai syntynsä. Nyt melkein 5 vuoden jälkeen blogi kulkee omalla nimelläni Kira Kosonen, mutta Blond Rivetsistä se kaikki tosiaan lähti. Kuinka moni teistä on ollut muuten mukana ihan alusta saakka? En voi edes käsittää, että tätä matkaa on kestänyt teidän kanssa jo kohta 5 vuotta!
Bloggaaminen ja kaikki sen mukana tullut on muuttanut elämääni ihan perusteellisesti. Olen saanut elämääni niin valtavan kasan upeita ihmisiä ja kokemuksia, että kaiken sen ajatteleminen vetää pään ihan täysin pyörälle. En olisi KOSKAAN voinut kuvitella, että olisin päässyt tekemään kaikkia näitä juttuja, mitä tässä onkaan ollut. Enkä olisi koskaan osannut kuvitella, että olisin pystynyt yhdistää oppeja kaikista vanhoista työpaikoistani tähän ammattiin, joka on tänä päivänä myös oma yritykseni. Olen aina kokenut vahvuudekseni työmoraalini sekä ihmissuhdetaidot työelämässä, mutta vasta nyt olen päässyt hyödyntämään niitä tavalla, joka palkitsee minua ihan äärimmäisen paljon.

Kaikki mitä teen, niin teen sen nyt itselleni. Kaikki se työ ja aika, jota panostan, hyödyttää itseäni. Olen aina paahtanut töitä ihan hikihatussa pääsemättä kuitenkaan kovin paljoa eteenpäin, mutta vasta nyt olen ymmärtänyt, että vahvuuteni olikin koko ajan yrittäjyydessä ja omassa tekemisessä. Asia, jonka tyrmäsin mm. täysin opiskeluaikoina. En koskaan nähnyt työllistävän itse itseäni, mutta tässä sitä ollaan. Ja vitsit miten vahvan tuntuisena. Kaikki on tapahtunut jonkun syyn takia ja en osaa sanoa missä sitä ollaan seuraavan viiden vuoden kuluttua, koska tämä ala muuttuu niin nopeaa tahtia. Toivottavasti kuitenkin vielä vahvempana ja varmana siinä omassa jutussa, oli se sitten mitä tahansa. Mitään muuta en voi toivoa.

Kahvibrändi Löfbergs kannustaakin nyt meitä suomalaisia löytämään oman vahvuutensa elämässä sekä myös kahvin juonnin kannalta. Brändi on erityisen tunnettu tummapaahtoisista kahveistaan ja tämä kuvissa näkyvä Crescendo onkin esimerkiksi paahtoasteeltaan tasoa 4. Se sopii ainakin omiin makunystyröihini ihan äärimmäisen hyvin. Kahvi ei ole minulle itseasiassa edes mikään jokapäiväinen juttu, vaan enemmänkin satunnainen nautintohetki tai apu silloin kun tarvitsen lisää vahvuutta päivääni. Kahvihetket olivatkin esimerkiksi juuri ravintola-alalla itselleni ihan henkireikä, koska muita taukoja ei ehtinyt pitämään. Tästä syystä minulla onkin varmaan ikuinen rakkaussuhde kahvitaukoihin, vaikka olenkin siirtynyt jokapäiväisestä kahvin nautiskelusta satunnaisiin herkkuhetkiin. Pieni pala vahvuutta ja poweria silloin kun sitä tarvitsen.

Find your strength. 

Photos of me Hanna Väyrynen

30 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Have an Ice Day

  Ihan ekasta postauksestasi lähtien olen roikkunut mukana <3

  • Kira Kosonen

   Kiitos siitä!! <3 :)

 • Miia

  Mäki tulin Hannan kautta. Käyn silloin tällöin lukemassa hänen blogiaan ja muistan kun hän linkkasi blogisi, mietin että taas yks joka tulee mukaan “jonkun siivellä” ja et saapa nähdä. Muutaman postauksen luin eikä silloin napannut. Ehkä noin puolen vuoden-vuoden päästä tulin kurkkaamaan uudestaan ja sillä tiellä ollaan! Olet yksi suosikeistani ja vaikutat ihanalta ihmiseltä, kerran tapasinkin sinut Stokkalta ja olit super ystävällinen! :)

  Kiva kuulla myös sun aikaisemmista töistäsi. Tehnyt itse myös yökerho-ja ravintolahommia niin tunnistan samoja kokemuksia!

 • Jessi

  Kiitos ajatuksia herättävästä postauksesta. Kävin myös lukemassa tuon 2014 tehdyn postauksen. Itse painin myös “urani” kanssa. Olen viime syksynä mennyt töihin erittäin isoon firmaan, jossa työtahti on itselleni yksinkertaisesti kiian kova. Toimistohommaa, jossa tuntuu että 8h ei riitä kaikkeen. Olen syksystä asti ollut iltaisin tosi uupunut, liikunta on minimissä ja ei jaksa nähdä kavereita. Haluisin myös luovemman työn ja että voisin käyttää vahvuuksiani paremmin hyödyksi. Täytyy tosiaan alkaa miettiä omia tulevaisuuden suuntia uusiksi, että saisin tilalle jotain parempaa ja arki muuttuisi kivemmaksi :)

 • Reetta

  Muistan kun luin Hannan blogista että sisko on alkamassa bloggaamaan ja oikein odotin että milloin se ensimmäinen postaus tulee, ja kun se linkki sitten oli Hannan blogissa niin siitä asti olen lukenut. Muistan myös sen, että blogisi kolahti ihan alusta asti: sun tyyli on ihana ja niin vaihteleva, rakastan myös boheemia mutta kuitenkin sellaista rockia mitä sulla on! Ja nykyään kun on enää muutama blogi mitä seuraa ja jaksaa lukea niin sun on kyllä siellä huipulla pysyny aina <3

 • Rimpula

  Hei! Täälläkin yksi, joka on ollut alusta asti mukana! :)

  Todella mielenkiintoinen postaus. Parasta lukea tälläisiä rehellisiä ja avoimia postauksia.

  Mukavaa kesän odotusta! :)

 • Aino

  Täällä kans yksi ekasta postauksesta asti ilolla seurannut :) Huikea tarina, ei voi kuin ihailla työmoraaliasi ja kunnioittaa kaikkea oppimaasi! Kiitos aidosta ja kauniista blogista. Niin paljon kaikkea hyvää sulle!😍

 • Henna

  Heip!ihan alusta asti kans mukana.Ja hienosti sulla Kira menee ja vaikutat ihanan symppikseltä tyypiltä:)

 • Anne

  Täällä ollaan kanssa luettu sinun blogia alusta saakka.. Siis apua.. Onko siitä jo 5 vuotta?

 • Jaana

  Ihan alusta asti mäkin oon ollut mukana. Muistan Hannan blogista sun tyylistä kertovan postauksen ja siitä asti toivoin, että perustaisit oman blogin. 😊 Mielenkiintoinen postaus, joka osoittaa, että mikä vaan on mahdollista kun tekee kovasti töitä ja uskaltaa seurata unelmiaan.

 • Heta

  Oon lukenut alusta asti sun blogia ja seurannut sua somessa, ja pakko sanoa että oot niin ihanan aito ja inspiroiva ihminen <3 sulla on hyvä sydän ja kuulut ehdottomasti mun lempi-ihmisiin.

 • Roosa

  Mä kanssa ihan ekasta postauksesta lähtien! Jäin heti koukkuun niin viimesenpäälle hiottiin blogiin mitä oli ihana lukea ja jäädä seurailemaan. Vaikutat edelleen niin ihanalta ja jalat maassa tyypiltä, vaikka ootko päässy kokemaan vaikka mitä ja kenen kanssa. Oon niin ylpee susta ja sun kehityksestä! Katottiin mun äitin kanssa teidän Siskot jakso, ja mun mamma lataa instagramin ihan sitä varten et voi alkaa seuraa sua ja Hannaa :D <3 ei siis ollu kuullukkaan teistä ennen. Anyway, pysy just tollasena ja keep up the good work!😍

 • Annastina

  Alusta asti mukana! :)

 • laura

  Täällä on seurattu alusta asti! <3 Hyvä Kira!!! <3 :)

 • Reetta

  Minäkin olen seurannut alusta asti!! Tai itse asiassa Hannalla taisi olla sinusta joku postaus ”siskoni tyyli” ennen kuin edes perustit omaa blogia, muistan senkin hyvin :)

 • Katja

  Mukana ekasta postauksesta lähtien, johon päädyin Hannan blogista. Tykkäsin tyylistäsi heti, siinä oli särmää eikä mitään jakkupukujuttuja. Oletkin ollut minulle bloggarin esikuva eikä voi kuin ihailla, mihin kaikkialle se on sinut tosiaan vienyt! Oli kivaa lukea työurastasi, kunnianhimosi välittyi!

  Katja
  http://optimismiajaenergiaa.bellablogit.fi

 • Melisa

  Alusta asti olen ollut mukana ja Hannan blogin kautta löysin tieni tänne. Sulla oli alussa hyvin voimakas rock-asenne, joka poikkesi muista bloggaajista joita silloin seurasin. Se varmaan aluksi herätti mielenkiinnon. Alussa kommentoin ahkerasti mutta nyt on valitettavasti jäänyt, vaikka blogia aktiivisesti seuraankin. On ollut myös huippua tavata sinut pari kertaa ja huomata, että olet yhtä valloittava kuin blogissakin <3 Kiva kuulla koko urapolkusi. Jännä miten sattumukset työntävät ihmisiä eteenpäin kohti heidän vahvuuksia. Omalla kohdalla odotan vielä sitä viimeistä tönäisyä :)

 • Mmillaaa

  Tosi mielenkiintoinen postaus! Ei voi kun ihailla sun asennetta :)

 • Alisa

  Mä oon myös ollut alusta asti mukana! Välillä seurannut reaaliajassa, välillä on vietetty tunteja kerrallaan lukiessa rästiin jääneitä postauksia. Oon aina ihaillut sun tyyliä ja elämänasennetta, oot ihan huippu❤️

 • Sofia

  Alusta asti mukana, välillä toki vähemmän ja välillä enemmän! Hannan blogin kautta löysin sinut ja edelleen seuraan molempia! ☺

 • Sanna

  Täälläkin yks tyyppi joka ollut mukana alusta asti! Muistaakseni löysin Blond Rivetsin aikanaan Julian blogin kautta :) mutta tulin kirjoittamaan tähän kiitokset tästä mielettömän hyvästä postauksesta! Ja toki muistakin, harvoin tulee kommentoitua vaikka syytä olisikin. Tämäkin yksi huippunäyte siitä, kuinka täysin oikealla alalla olet! Oma amk- valmistuminen häämöttää edessä, joten on mielettömän kiva lukea erilaisia uratarinoita, etenkin opettavaisia sellaisia. Kiitos ihanasta blogista Kira! <3

 • Saskia

  Moikka Kira !

  Muistan sun blogin ihan alkuajoilta, kun siskosi Hanna sen linkkasi. Ja siitä asti olen aina välillä tänne päätynyt, mutta ikinä en ole tainut kommentoida. Viime aikoina mun mielestä sun blogin taso on jotenkin parantunut aivan huimasti, että olen huomannut eksyneeni tänne melkein päivittäin kattomaan jos olisit päivitellyt ! Olet kirjoitellut enemmän vähän syvällisempiäkin juttuja mitkä ainakin itseäni kiinnostaa paljon, sillä ne antaa jotenkin erilaista näkökulmaa asioista myös itselle. Jotenkin sun pohdiskelut on ollut monet tosi samoja mitä itse olen viime aikoina paljon mietiskellyt.

  Kivaa kevättä ! :)

 • Sara

  Olen seurannut siskosi blogia jo pidempään ja muistan siskosi postauksia siitä, kuinka oli kannustanut sinua aloittamaan oman blogin. Minä olen ollut mukana alusta lähtien ja on ollut ilo seurata blogiasi.

  • Kira Kosonen

   IHANAA!! <3 Niin siistiä. Kiitos, että olet mukana :)))

 • Elsa

  Apua, onko siitä muka jo 5 vuotta kun aloitit blogin! Muistan jostain syystä edelleen elävästi kun Hannan blogin kautta päädyin lukemaan sun ekoja postauksia, muistan ihastuneeni erityisesti kuviin. Eli ihan alusta asti oon ollut mukana! Oot kyllä kehittynyt bloggaajana ihan huimasti tänä aikana!

  • Kira Kosonen

   Elokuussa tulee 5 vuotta täyteen!!! Ensi syksynä tulee myös 3 vuotta täyteen siitä, kun http://www.kirakosonen.com tuli ulos :D Ei pysty käsittää miten nopeesti tää aika on kyl menny huh huh <3 Ja ihanaa kun olet ollut mukana! KIITOS!! <3

 • Essi/Pinossa

  Minullakin on lähes kuusi vuotta kestänyt ura baarimikkona takana ja voin allekirjoittaa kaiken, mitä siitä työstä sanoit. Olen myös sitä mieltä, että jokaisen pitäisi kokeilla sitä duunia edes kerran, sillä se jos joku kasvattaa ihmistä!

  • Kira Kosonen

   Nimenomaan!! Silloin kun rekrysin työntekijöitä, niin katsoin aina isolla plussalla jos joku oli ollut puolta vuotta pidempään yötöissä :)

 • Ann

  Hei Kira, ihan mahtava postaus! Ihailen tosi paljon sun kunnianhimoista asennetta työhösi ja on mieletöntä kuulla tarinaa sen takaa, miten olet löytänyt oman juttusi ja tasapainon elämääsi. Tykkään sun blogissa erityisesti siitä, miten onnistut samaan aikaan luomaan ammattimaista sisältöä ja tuomaan inspiraatiota ja silti pysymään jotenkin niin samaistuttavana ja aitona. :)

  • Kira Kosonen

   Ihanasti sanottu Ann, kiitos!! <3 <3