CATEGORIES
15.5.2017

FOR FASHION’S SAKE

My Style

*Kaupallinen yhteistyö: EMMA

FOR FASHION'S SAKE -näyttely EMMA:ssa (Espoo Museum of Modern Art)

Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, Tapiola.

3.5.-3.9.2017

Kävin toissa viikolla Tapiolassa tutustumassa EMMA museon uuteen For Fashion's Sake (Muodin vuoksi) -näyttelyyn, joka koostuu kolmentoista pohjoismaisen nuoren muotisuunnittelijan tuotannosta. Näyttely esittelee todella mielenkiintoisella tavalla muodin sekä kuvataiteen rajapintoja ja on EMMA museon ensimmäinen muotisuunnitteluun ja sen takana piilevään inspiraatioon keskittynyt näytös. Ehkä ensimmäinen näytös, jonka teosten taakse osasin itsekin katsoa vähän paremmin. 

Minulta kysytään usein, mistä ammennan inspiraatiota tyyliini ja omaan tekemiseeni, joten minusta oli todella mielenkiintoista avata vähän omaa ajattelumaailmaa ja kuunnella suunnittelijoiden vastauksia tähän samaiseen kysymykseen näyttelyn avajaisissa. Teosten innoituksen lähteinä ovat olleet mm. metsä, vesi, sääolosuhteet, pimeys, valo sekä muut pohjoismaiset teemat. Vaikka näyttely ei olekaan virallisesti taidenäyttely, vaan edelläkäyvän designin näyttely, niin silti kutsuisin itse näitä kaikkia upeita luomuksia taideteoksiksi. Sitähän se rajapinta varmasti tarkoittaakin koko näyttelyssä. 

Tästä rajapinnan rikkomisesta sainkin idean kuvata yhden näistä teoksista päälläni, koska perinteistä taidetta ei voi normaalisti pukea päälle. Sainkin tähän sitten myöhemmin vielä erikoisluvan museolta ja kävin kokeilemassa, miltä tuntuu itse seisoa taiteen sekä muodin rajalla. Päälläni näkyvä teos on suomalaisen suunnittelijan Irene Kostaksen (ONAR) käsialaa. ONAR käyttää luomuksissaan luonnonmateriaaleja ja tuo käsityöperinteen futuristiseen kontekstiin. ONAR erikoistuu normaalisti korkealaatuisiin lammasturkiksesta valmistettuihin vaatteisiin ja asusteisiin, nahkalaukkuihin sekä unisex-asuihin. Tämä näyttelyn asu kokonaisuutena on tosiaan futuristinen, mutta silti näkisin esimerkiksi teoksen takin helposti myös käyttövaatteena monen ystäväni päällä. Jopa ehkä itsenikin oikein yhdistettynä. 

Irene Kostaksen lisäksi näyttelyssä ovat esillä Hanne Jurmun & Anton Vartiaisen, Minna Palmqvistin, Satu Maarasen, Simon Ekreliuksen, María Kristín Jónsdottirin, Maikel Tawadrosin, Anita Hirlekarin, Emilia Tikan, Maria Suomalaisen, Tilde Bay Kristoffersenin sekä Justus K:n luomukset. Näistä itselleni mieleenpainuvin oli ehkä Emilia Tikan "valkoinen puusoturi" (kolmas kuva ylhäältä), joka oli oma nimitykseni teokselle. Vaikka eettisen ja ekologisuuden arvopohja on koko näyttelyn kantava voima, niin jotenkin se korostui itselleni varsinkin tässä työssä. Myös tämä teos olisi ollut hauska testata päällä, mutta ehkä toteutuksen kannalta hieman haastavampi. 

Näyttely on ilmainen ja auki vielä 3.9.2017 asti. 

EMMA somessa /FacebookInstagram

Photos by me and Julia Toivola

0 comments

Comment

Your email address will not be published.

*