CATEGORIES
16.12.2018

DIGIARKI HALTUUN

Lifestyle

*Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Telian kanssa.
Me elämme isoa digiaikakautta ja lähes kaikille meille erilaiset digilaitteet ovat osa jokapäiväistä elämää puhelmista tietokoneisiin ja tabletteihin. Oma työni pyöriikin kokonaan tämän maailman ympärillä ja vaikka se on mahdollistanut itselleni elinkeinon ja paljon kaikkea upeaa, niin silti koen siitä välillä myös ahdistusta ja isoa tarvetta irtautua. Välillä tuntuu, että ote lipsuu vähän kaikesta jos ei ole oikeasti läsnä ympäröivässä hetkessä. Puhelimen jatkuva tuijottaminen onkin jotain, johon olen tänä vuonna yrittänyt kiinnittää erityisesti huomioita ja arvioida vähän uudelleen itseäni mm. puhelimen käyttäjänä ja someammattilaisena. Esimerkiksi se, että teen somea työkseni ei tarkoita sitä, että minun pitäisi olla aamusta iltaan puhelimella. Se on työtä missä kaikki muukin ja sillekin voi asettaa rajat. Tiedän myös, että liiallinen puhelimen käyttö ei missään nimessä ole pelkästään ammattivika, vaan samasta asiasta kärsii melkein me kaikki.
Telian uusi DOT -liittymä pyrkiikin nyt parantamaan ihmisten digihyvinvointia helpottamalla näiden rajojen asettamista ja haastamalla ihmisiä arvioimaan itseään uudelleen digikäyttäjänä. Kaupallisessa yhteistyössä Telian kanssa haastoin myös itseni tämän tiimoilta! Tiedätkö mm. kuinka paljon käytät tunteja päivästäsi puhelimella tai millainen olisi päiväsi kokonaan ilman puhelinta? Telia DOT -sovellus auttaa sinua miettimään näitä kysymyksiä erilaisten haastekokonaisuuksien myötä, jotka antavat sinulle todella konkreettisia esimerkkejä siitä, miten voit parantaa omaa digihyvinvointiasi ja sitä kautta myös esimerkiksi koko perheesi hyvinvointia.

Oletko esimerkiksi saanut ystäviltä tai kumppaniltasi palautetta, että puhelin vie liian ison osan yhteisestä ajastanne? Lataa silloin ilmainen Telia DOT -sovellus ja testaa liittymän palveluita sekä haasteita 30 päivän ajan ja selvitä voisitko parantaa omaa digihyvinvointiasi. Sovelluksesta löytyy mm. Digivanhemmuuden ABC -haastekokonaisuus, jota isosiskoni Hanna testaa nyt parhaimmillaan, mutta olen itse keskittynyt nyt muutaman viikon Digiarki haltuun -haasteiden suorittamiseen. Tässä pientä päiväkirjaa ja ajatuksia näiden omien haasteiden tekemisestä.
SÄÄNNÖT SELVÄKSI

Pohdi millaiset on omat sääntösi digiarkeen? Tämä oli ensimmäinen haaste ja tajusin, että kaikenlaisia ”sääntöjä” sitä aina itselleen laatii, mutta olenko oikeasti noudattanut niitä täysin. Olen esimerkiksi varmaan sata kertaa sanonut, että en ala selaamaan puhelinta enää sängyssä, mutta kas kummaa aina siihen vaan jotenkin sortuu. Minulla on myös aamuisin yleensä aika huono tapaa avata mm. sähköpostit ja Instagram heti ennen kuin nousen edes ylös… huono minä. Yksi sääntö jota olen kuitenkin noudattanut on se, että en pidä puhelinta ruokapöydällä! Otan yleensä ruokailun alkuun muutaman kuvan pöydästä, mutta sitten laitan puhelimen laukkuun ja keskityn nauttimaan ruoasta sekä seurasta. Tämä tuntuu ihanalta ja osoittaa myös kunnioitusta muita kohtaan, kun olet läsnä. Sama pätee ihan kaikkiin keskustelutilanteisiin ja siksi yleensä laitankin puhelimen aina äänettömälle, kun olen vaikka kaverin kanssa kahvilla.

ANALOGINEN AAMU

Analogisen aamun haasteena oli juurikin tämä edellä mainittu, että ei aloita päivää näyttöä selaamalla, vaan antaa keholle ja mielelle aikaa herätä kaikessa rauhassa. Suoritinkin haasteen todella tietoisesti yksi aamu ja laitoin ainostaan herätyskellon pois päältä puhelimesta aamulla ja makasin vaan hetken sängyssä venytellen ennen kuin nousin ylös. Jätin puhelimen itseasiassa vielä yöpöydälle ja menin aamupesulle sekä keittiöön tekemään aamupalaa. Olo oli rauhallinen ja en edes kaivannut puhelintani ennen kuin aloin syömään. Siinä vaiheessa alan jo viimeistään skrollailemaan puhelinta. Seuraava haaste voisikin olla vielä aamupalan syönti rauhassa ilman puhelimen näpräämistä.
PUOLITUNTINEN ILMAN PUHELINTA

No tämä haaste oli itseasiassa onneksi aika helppo. Minulla tulee yleensä päivittäin aina se puoltuntia-tunti ilman puhelinta täyteen kun olen esimerkiksi salilla. Laitan silloin yleensä lentokonetilan päälle ja ladatun Spotify-listan soimaan korviin. Silloin ilmoitukset, viestit yms. eivät pääse häiritsemään treeniä. Lentokonetila vielä siitä syystä, että jos vaihdan biisiä, niin ilmoitukset eivät myöskään pomppaa heti ruudulle häiriköimään, vaan vasta sitten kun treeni on tehty. Kotona tämä haaste on ehkä vähän haastavampi jos ei saa käyttää puhelinta, tietokonetta eikä katsoa esim. telkkaria. Arki-illat menevät nimittäin helposti vielä näiden asioiden parissa, mutta viikonloppusin on kiva käpertyä lukemaan vaikka kirjaa muutamaksi tunniksi. Jotenkin lukeminen vaatii minulta vaan aina tietynlaisen mielentilan ja yleensä teenkin sitä juuri sunnuntaisin. Päivittäisen mediaatiohetken voisi kyllä ottaa myös arki-iltoihin mukaan pienenä lisähaasteena. Myös yksi kokonainen päivä ilman mitään ilmoituksia on yksi Telia DOT -haasteista, mutta sitä en ole vielä ehtinyt suorittamaan. Ehkä joulupyhinä tämänkin saisi maaliin!

TYÖASIAT TYÖAJALLA

Tämä haaste on itselleni jatkuvan taistelun alla, koska myös esim. Instagram storyn päivittäminen on minulle työtä ja sitä tulee tehtyä milloin missäkin riippumatta päivästä ja kellonajasta. Muutenkin on tämä haaste ollut ehkä eniten ”tapetilla” omassa elämässäni ja siihen on ollut hyvä kiinnittää huomoita. Vielä erityisesti nyt tämän haasteen myötä. Olen mm. pyhittänyt sunnuntait kokonaan tietokone-vapaiksi päiviksi sekä sulkenut kokonaan sähköpostien kaikki ilmoitukset. Näin olen pystynyt vähän helpommin rajaamaan sitä, että tekisin töitä ainoastaan työajalla, enkä esim. koko ajan avaisi sähköposteja milloin missäkin. Olen myös pyrkinyt laittamaan arki-iltoina tietokoneen aina pois viimeistään kello 20.00, jonka jälkeen mieli ehtii vähän rentoutua ennen yöunia. Nämä asiat ovat helpottaneet ainakin itseäni jo nyt todella paljon.
SUOSIKKISOVELLUS PIILOON

Vaikka suosikkisovellus taitaa olla ainakin työn puolesta Instagram, niin silti sanoisin, että eniten minulta vie aikaa päivästä Whatsapp. Minulla on siellä niin monta eri keskusteluryhmää, että olen jo aikoja sitten hiljentänyt niistä todella monet. Usein jos olen muutamankin tunnin pois puhelimelta tapaamisissa tai vaikka joogassa, niin on minulle saattannut tulla satoja Whatsapp -viestejä eri ryhmistä. On perhe-chat, kaveriporukka-chat, tyttö-chat, duuni-chat puhumattakaan kaikista satunnaisista ”mitä tehdään viikonloppuna” -ryhmistä! Niiden purkamiseen menee helposti todella paljon aikaa. Samaan aikaan ne kuitenkin myös tuovat aina todella paljon iloa, naurua ja kanssaelämistä arkeen, joten ehkä se on sitten se suosikkisovellus. Piilotin haasteen tiimoilta Whatsappin yhdeksi vuorokaudeksi ollessani Sveitsissä ja tuntui kyllä siltä, että sai ihan täysillä keskittyä vaan olemassa olevaan hetkeen… Tätä voisi harrastaa kyllä useamminkin, mutta takaisin kärryille pääseminen vie aina vaan niin hitosti energiaa, heh.

DIGIPAASTO + HAASTE

Tämä haaste tuli suoritettua jo itseasiassa kunnolla aikaisemmin tänä vuonna, kun olin keväällä Balilla viikon verran ilman valokuvaamista tai minkäänlaista sosiaalista mediaa. Muistin virkistämiseksi voit lukaista postauksen reissusta tästä. Tämä oli itseasiassa yksi parhaista asioista, mitä olen koko vuoden aikana tehnyt ja voin suositella saman haasteen/kokemuksen tekemistä sydämeni pohjasta ihan teille kaikille! Vaikka kuinka rakastan työtäni, niin silti aivot tarvitsevat välillä kunnon OFF-tilan kaikesta ja viikon sometauko teki kyllä ihmeitä. Olo oli sen jälkeen niin latautunut ja rentoutunut, että pelkästään tuon yhden valokuvan ja tekstin lukeminen vie minut uudestaan siihen samaan tilaan, jossa olin kun palasin Balilta kotiin. Tänä vuonnahan päästään nauttimaan oikein todella pitkistä ja hyvistä joulupyhistä, joten jos sinulla on vaan vapaata, niin haastan sinut kokeilemaan edes muutaman päivän digipaastoa! Jos isomman digipaaston pitäminen ei esim. töiden takia onnistu, niin kokeile vaikka muutamaa pienempää haastetta ja huomaa, millaisen eron ne tekevät arkeen. Aion itsekin haastaa mm. siskon ja koko meidän perheen jouluaattona pieneen digipaastoon ja pitämään kännykät kokonaan pois näkyvistä. Ei ole mitään parempaa, kuin olla täysin läsnä olemassa olevassa hetkessä rakkaiden ympäröimänä. Digimaailma voi kyllä odottaa. 

Telia DOT -liittymä on myös näiden haastekokonaisuuksien lisäksi hyvä siitä, että maksat ainoastaan siitä mistä käytät. Liittymässä ei siis ole mitään kiinteätä kuukasihintaa tai pakettia, vaan maksat jokainen kuukausi ainoastaan siitä mistä käytät. Tästä johtuen liittymä on täydellinen myös esimerkiksi jonkun lisälaitteen liittymäksi. Lataamalla Telia DOT -sovelluksen pystyt myös katsomaan paljon puhelinlaskusi tulisi olemaan sekä pystyt jatkossa seuraamaan laskuasi aina reaaliajassa sovelluksen avulla.  Lisää liittymän eduista ja palveluista voit lukea täältä.

Rauhallisempaa ja läsnä olevampaa joulun odotusta sekä joulua kaikille <3

2 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Tuxu

    Hauska huomata miten eri tavalla ihmiset määrittelevät digin. Itselleni se, että kuuntelen puhelimella musiikkia (kuten sä salilla) on digiaikaa, joka lasketaan. Salilla musiikin kuuntelun ymmärränkin mutta en käsitä ihmisiä, jotka lähtevät pururadalle tai merenrantaan juoksulenkille ja kuuntelevat musiikkia. Puolet nautinnosta, eli luonnonäänet ja -läheisyys ja niiden rauhoittava vaikutus jäävät kokonaan pois.

  • Maiju

    Monissa puhelimissa on ihan “sisäänrakennettuna” ominaisuus, että voi seurata omaa puhelimen käyttöä. Esim paljonko viettää aikaa instagramissa jne. Ja voi asettaa aikarajoja esim 15min/päivä ja kun aikalimiitti on täynnä puhelin muistuttaa tästä.
    Meillä on poikaytävän kanssa sääntö, että sängyssä ei olla puhelimella vaan keskitymme silloin vain toisiimme. Mutta aina kun mulla on myöhäisempi aamu kuin hänellä, tulee kyllä avattua puhelin heti. Pitäis päästä eroon tosta tavasta.