CATEGORIES
4.9.2018

KEVYESTI YRITTÄJÄKSI

Lifestyle

*KAUPALLINEN YHTEISTYÖ OP KEVYTYRITTÄJÄ -PALVELUN KANSSA
Huomenna keskiviikkona 5.9. vietetään Yrittäjän päivää, jonka kunniaksi tänään puhutaan yrittäjyydestä ja yrittäjäksi lähtemisestä. Tekstissä kerron vähän omaa taustaani siitä, miten päädyin yrittäjäksi, mikä siinä on ollut minulle mielekkäintä ja haastavinta sekä kerron myös uudesta vaihtoehtoisesta ja super helposta tavasta lähteä yrittäjäksi OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta. Jos siis oman toiminimen perustaminen on sinulle nyt ajankohtaista tai se häärii vähän takaraivossa, niin tämä postaus on ehdottomasti sinulle!
OMA TAUSTA JA MITEN PÄÄDYIN YRITTÄJÄKSI

Olen toiminut täysipäiväisenä yrittäjänä nyt hieman yli kolme vuotta, mutta tämä vaihtoehto ei missään nimessä ollut itselleni mikään itsestäänselvyys, päinvastoin. Muistan vielä erittäin hyvin restonomi-opintojeni ohella käydyn yrittäjyyskurssin aikana miettineeni, että minusta ei kyllä koskaan tule yrittäjää. Never say never right? Silloin nimittäin kaikki yrittäjyyteen liittyvät paperityöt, ALV.- ja veromaksut sekä kirjanpitoon liittyvät asiat saivat pääni niin pyörälle, että totesin (varmaan monien muiden lailla)olevan vaan helpompaa pysyä aina palkkatyöläisenä. Silloin uratavoitteet liittyivät aina seuraavan ylennyksen tai työpaikan havitteluun, mutta vähän minä silloin tosiaan tiesin, minne se elämä vielä kuljettaisi. En olisi koskaan uskonut, että jonain päivänä työllistäisin itse itteni ja kasvattaisin omaa yritystäni. Aika hullua. Mahtavaa, mutta hullua!

Urani bloggaajana alkoi ELLE-lehden alla, jonka aikana olin lehden palkattu työntekijä ja sain sieltä aina pienen kuukausipalkan ja provision tekemistäni yhteistöistä. Tämä oli ihanteellinen aloitus ja upea ponnahduslauta uralleni, mutta kahden vuoden aikana omat sosiaalisen median kanavani kuitenkin kasvoivat sen verran isoiksi, että yhteistyökyselyitä tuli koko ajan enemmän ja enemmän eikä sopimukseni ELLE-lehden kanssa ollut enää taloudellisesti minulle se järkevin vaihtoehto. Tässä vaiheessa tajusin, että minun oli käytännössä ”pakko” ryhtyä yrittäjäksi ja perustaa oma toiminimi, mikäli haluaisin kasvaa alalla.
Laskin silloin, että jos luovun pienestä (mutta turvallisesta) kuukausipalkastani ja pienen provision sijaan saankin 100% tekemistäni yhteistöistä omana yrittäjänä, niin tienaisin mahdollisesti enemmän eikä minun tarvitsisi välttämättä edes tehdä niin paljon yhteistöitä. Minulle oli myös tärkeää tehdä täysin omannäköisiä yhteistöitä, joka ei välttämättä ole aina niin helppoa ison kaupallisen alustan alla. Siellä yhteistyöt tulevat nimittäin yleensä aika valmiiksi räätälöitynä eteesi. Halusin päästä myös osaksi yhteistöiden suunnitteluprosessia sekä lähemmäksi asiakkaita ilman niin montaa välikättä. Yhteistöiden toisena osapuolena on kuitenkin aina oma nimeni ja brändini, niin haluan varmistaa, että a) teen itseni näköistä ja itselleni ominaista sisältöä, b) sisältö palvelee omaa lukijakuntaani sekä c) jätän asiakkaalle aina parhaimman mahdollisen mielikuvan yhteistyöstä kanssani. Mitä enemmän välikäsiä yhteistöissä on, sitä vaikeampaa tämä myös aina on.

Oli siis selvää, että itsenäiseksi bloggaajaksi sekä yrittäjäksi lähteminen oli järkevin vaihtoehto itselleni ja sillä riskillä lähdettiin sitten rakentamaan seuraavaa askelta tällä uralla. Yrittäjyys on nimittäin aina riski, koska siitää puuttuu tietynlainen varmuus ja turva, mutta mikä loppu peleissä tässä elämässä ikinä on varmaa? Myös perinteisenkin työpaikan voi menettää tuosta noin vaan. Tämän takia kehotan kaikkia keskittymään aina mieluummin mahdollisuuksiin niiden uhkien sijaan. Ilman ottamaani riskiä, en olisi nyt tässä.
YRITTÄJYYDEN ALKUMETRIT

Yrittäjäksi lähteminen ahdisti alkuun, niin kuin kaikki uusi ja epävarma elämässä. Aika syviä hengityksiä pitikin ottaa, kun ekaa kertaa aloin lukemaan Y-tunnuksista, starttirahan hakemisesta, kirjanpitoon liittyvistä asioista, ALV- ja ennakkoveromaksuista sekä mm. YEL-maksuista.En ole esimerkiksi koskaan ollut hyvä matikassa ja jotenkin kaikki numeroihin liittyvät asiat aina sekoittavat heti pään, mutta näin kolmen vuoden jälkeen voin todeta, että ei hei mitään hätää. Yrittäjyys ei todellakaan tarvitse hyvää matikkapäätä, se vaati vaan vähän oma-aloitteisuutta, tarkkuutta ja vastuuta. Ja tietty hyvän kirjanpitäjän. Sitä ilman en kyllä varmaan pärjäisi. Oma kirjanpitäjä auttoikin minua heti alkuun kaikkien paperihommien selvittämisessä sekä käytännön asioiden hoitamisessa, mitä tuli oman toiminimen pystyyn laittamisessa. Sain tätä varten myös paljon apua mm. TE-palveluiden yrittäjäinfosta.

Ekojen kuukausien ja ekan vuoden aikana pommitin kirjanpitäjääni ihan kaikesta (sori Noona <3), mutta niin kuuluukin tehdä. Mieluummin kysyt ja selvität, kun kadut myöhemmin. Tiedän monia tapauksia, milloin laskut ovat alkaneet kasaantumaan, kun alv.- ja ennakkoveromaksuja ei olla selvitetty heti alusta lähtien kuntoon ja ehkä näiden huonojen esimerkkien takia olinkin alkuun niin paniikissa. Oma hyväksi havaittu taktiikkani onkin yrittäjänä se, että minulla on erillinen TMI Kira Kosonen pankkitili, jonne minulla ei ole korttia, vaan siirrän sinne aina heti kaikista sisään tulleista laskuista ALV. osuuden sekä 50% palkastani. Tältä tililtä maksan sitten aina ALV:it sekä ennakkoverot joka kuukausi. Näin vältyn aina tilanteelta, että tilini olisi tyhjä, kun on laskujen maksun aika.

Toinen vinkkini on se, että arvioi aina vuositulosi mieluummin vähän yläkanttiin ja maksa pitkin vuotta mieluummin liikaa ennakkoveroja, kuin liian vähän. Itse tarkistan nykyään aina 2-3 kertaa tilivuoden aikana sen, paljon olen arvioinut vuoden tuloikseni ja paljon olen siihen mennessä vuotta jo laskuttanut. Sen mukaan sitten yleensä aina vähän nostan tai lasken tulorajaani, jonka mukaan ennakkoveromaksulaskut tippuvat sitten postiluukusta sisään.
NYKYÄÄN VAIHTOEHTONA OP KEVYTYRITTÄJÄ -PALVELU

Itse perustin siis oman toiminimeni todella perinteisen kaavan mukaisesti kolme vuotta sitten, mutta nykyään hommaan on myös paljon helpompi ja yksinkertaisempi vaihtoehto, nimittäin OP Kevytyrittäjä -palvelu. Ja heti alkuun huomio, että sinun ei tarvitse olla OP-pankin asiakas, jotta voit hyödyntää tätä palvelua. Se on tehty ihan kaikille 18-vuotta täyttäneille yrittäjyydestä haaveileville henkilöille.

OP Kevytyrittäjä -palvelu mahdollistaa yrittäjyyden alussa ”avaimet käteen” paketin, sillä rekisteröitymällä palvelun käyttäjäksi OP Kevytyrittäjä hoitaa puolestasi kaikki tominimen perustamiseen liittyvät paperityöt, saat Y-tunnuksen, automaattisen kirjanpidon,pystyt lähettämään laskuja kätevästi suoraan palvelun kautta sekä ALV- ja ennakkoveromaksut hoidetaan puolestasi. Lokakuusta lähtien OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta voit hankkia myös yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) sekä vapaaehtoiset vakuutukset, kuten tapaturma- ja vastuuvakuutuksen, saat nekin helposti OPlta. Kaikki yrittäjyyden alkuun tarvittavat asiat löytyvät yhdestä palvelusta. Jos palvelu olisi ollut saatavilla silloin kolme vuotta sitten, niin olisin erittäin todennäköisesti aloittanut yrittäjäurani sen kautta.
Palvelusta ei ole myöskään mitään kiinteää kuukausi- tai käyttömaksua, vaan maksat aina 5% palvelumaksun (+24% alv.) jokaisesta lähettämästäsi laskun laskutettavasta summasta. Laskusta pidätetään myös samalla kaikki lakisääteiset maksut kuten juuri ennakkoverot ja arvonlisäverot. Sinun ei tarvitse siis miettiä näitä lainkaan, vaan voit rauhassa keskittyä yrityksesi toimintaan! Palvelun kautta voit myös lisätä liiketoimintaasi liittyviä menoja, joilloin ne vähennetään automaattisesti liiketoimintasi verotuksessa, kuten YEL-maksut, matkakulut ja erilaiset hankinnat. Itse vähennän mm. aina kaikki kameratarvikkeeni.

Palvelu sopii parhaiten n. alle 30 000€/vuodessa tienaaville yrittäjille, joten tämä palvelu on täydellinen yrittäjyyden alussa oleville henkilöille tai se voi olla loistava vaihtoehtoinen tapa laskuttaa esimerkiksi erillisiä projekteja tai toimeksiantoja palkkatyön ohella! Tiedän esimerkiksi monia henkilöitä, ketkä tekevät täyspäiväisesti palkkatyötä, mutta tarvitsisivat myös keinon laskuttaa erillisiä projekteja oman työnsä ohella. Palvelu ei myöskään sido sinua yhtään minnekään ja voit hyvin tehdä vaikka ihan yhdenkin laskun sen kautta tai siirtyä pois Y-tunnuksesi kanssa siinä vaiheessa, kun yritystoiminta laajenee.

Tällä hetkellä 40% Suomen toiminimistä perustetaan OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta ja OP Kevytyrittäjiä on jo yli 5000 ihmistä. En ihmettele tätä yhtään, sillä palvelu tarjoaa kyllä todella mutkattoman vaihtoehdon yrittämiselle. OP Kevytyrittäjä -palvelu tarjoaa myös palvelun käyttäjille ilmaisen chat-tuen, mikäli sinua ikinä askarruttaa jokin asia yritystoimintaasi liittyen.
MIKSI LÄHTEÄ YRITTÄJÄKSI?

Vaikka alkuun yrittäminen jännitti ja se toi mukanaan myös paljon epävarmuutta ja kysymyksiä, niin voin silti käsi sydämellä sanoa, että en ole koskaan eläessani ollut yhtä onnellinen, kuin tällä hetkellä. Yrittäjyys toi minulle vapauden kasvattaa omaa toimintaani,tehdä asioita omilla ehdoillani ja olen sen myötä kasvanut myös hurjan paljon itsevarmemmaksi sekä rohkeammaksi ihmiseksi.

Yrittäjänä päätän mitä teen, missä työskentelen, milloin työskentelen ja kenen kanssa työskentelen. Tämä rajattomuus on samalla myös vapauttanut ihan uudenlaisia mahdollisuuksia ja olen päätynyt tekemään asoita, joista olen aiemmin vaan uskaltanut unelmoida. Teen tällä hetkellä työtä, jota rakastan ja minulla on tunne, että voin viedä sitä ihan minne suuntaan itse haluan. Kehitykseni on ainoastaan itsestäni kiinni ja toki se on välillä myös aika stressaavaa, mutta samalla todella motivoivaa. On hurjan voimaannuttava tunne seistä omilla jaloilla olla oman itsensä pomo. Välillä sitä on kyllä pakko pitää myös aikamoisia kehityskeskusteluja itsensä kanssa, mutta se kuuluu vaan asiaan. Kaikilla meillä on hyviä sekä huonoja vaiheita työelämässä ja ihan samat aallot kuuluvat myös yrittäjyyteen.

Yrittäjyyden ehkä huonoin puoli (varsinkin tässä ammatissa) on taas sitten siinä, että työn ja vapaa-ajan raja on yleensä aika häilyvä, mutta siihenkin olen näin kolmen vuoden aikana oppinut tekemään paljon selkeämmän eron. Pidän omana työnantajanani nykyään myös paremmin huolta työhyvinvoinnistani sillä, että rauhoitan viikosta vähintään yhden päivän pelkälle levolle, enkä mieti töihin liittyviä asoita. Tänä vuonna olen pitänyt myös ekaa kertaa kunnolla lomaa some-vapaiden viikkojen myötä ja jo pelkästään siitä saanut ihan uudenlaista puhtia tekemiseen. Nämäkin asiat tulee opittua vaan virheiden ja kokemuksen kautta, joka sekin on osa yrittäjyyttä. Sitä oppii ainoastaan tekemällä, tekemällä itse ja oppimalla itse. Sekin on aika hiton siistiä.

Jos sinulla on siis haaveena jonkun oman jutun aloittaminen, niin rohkeasti vaan tuumasta toimeen! Mikään ei muutu, ellet itse tee sitä muutosta. Tänään on loistava päivä ottaa se ensimmäinen askel.

Mikäli sinulle on mitään kysymyksiä liittyen yrittäjyyteen tai OP Kevytyrittäjä -palveluun niin antakaa palaa! Lisätietoa palvelusta löydät myös op-kevytyrittaja.fi sivuilta. ​

*OP Kevytyrittäjä -palvelun tarjoaa Pivo Wallet Oy, joka on osa OP Ryhmää.

11 comments

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 • Noona

  Kira, kaikkien niiden kysymysten ansiosta opit itsekkin alusta asti yritystoiminnan kiemurat, ja oot tänä päivänä yksi mun “helpoimmista” asiakkaista koska tiedät itse niin paljon, ja oot aina kartalla sun yrityksen asioista :)
  Sulla on homma hanskassa ;) Hyvää yrittäjän päivää sulle upea rohkea nainen!<3

  • Kira Kosonen

   Noona!! <3 <3 <3 Ihana oot!!

 • iduska

  Voiko palvelua hyödyntää Suomessa asuva EU-kansalainen? Pitääkö olla suomalainen henkilötunnus /onko muita rajoitteita? Kiva että kirjoitit tästä, asia on itselle ajankohtainen.

  • OP Kevytyrittäjä

   Hei! Palvelu vaatii suomalaisen henkilötunnuksen ja osoitteen Suomessa.

  • Kira Kosonen

   Hei! Laitoin tästä OP:lle kyselyä ja palaan heti, kun saan vastauksen! :)

 • Jessica

  Kiitos!
  Huippu postaus ja tosi selkeesti kirjoitettu :)

  • Kira Kosonen

   Kiitos Jessica! Ihana jos oli hyötyä :))

 • Minni

  Oletko siis itse käyttänyt tuota op kevytyrittäjä-palvelua?

  • Kira Kosonen

   Moikka! En ole itse käyttänyt, koska oma toiminimi on ollut siis pystyssä jo yli kolme vuotta (ennen palvelun olemassa oloa) ja minulla on vakiintuneet rutiinit yrittäjänä jo sen myötä. Oma liiketoiminta on myös kasvanut jo sen verran, että seuraava askel on jo osakeyhtiöksi siirtyminen. Tämä palvelu on tarkoitettu yrittäjyyden alussa oleville henkilöille ja itse samassa tilanteessa 3+ vuotta sitten olisin varmasti hyödyntänyt sitä silloin. Varsinkin siinä vaiheessa, kun olin vielä esim. palkkatyöläinen, mutta minun piti laskuttaa muutamia erillisiä projekteja ja yhteistöitä. Postauksen tavoitteena on rohkaista ihmisiä yrittäjyyteen ja antaa siihen myös vaihtoehtoisen idean/väylän tämän palvelun myötä jos perinteinen kaava tuntuu alkuun vielä liian haastavalta. :)

 • katja

  Hei,
  Minkä merkkiset silmälasit on? Etsinnässä uudet :)

  • Kira Kosonen

   RayBanit!! Ostettu Amsterdamista pari vuotta sitten…