CATEGORIES
24.2.2017

PAREMMAN MUODIN PUOLESTA

My Style

*Kaupallinen yhteistyö: KappAhl

Helsinki Design Schoolista jäi monta oppia päähän, mutta muistan erityisen tarkasti kurssimme "Ekologisuus, läpinäkyvyys sekä kestävät arvot". Olin kurssin aikana ihan järkyttynyt mm. siitä faktasta, että yksien farkkujen valmistamiseen kulutetaan keskimääräisesti noin 11 000 litraa vettä. Sehän on ihan älytöntä! Tunsin kyllä sata pistoa sydämessä, kun mietin omaa vaatekaappiani. Teki mieli vajota penkin alle. Tämä kurssi oli myös yksi osasyy siihen, miksi olen viime aikoina panostanut enemmän klassisiin valintoihin ja miettinyt tarkemmin esimerkiksi materiaaleja vaatteiden hankinnassa. 

Kurssin aikana tuotiin kuitenkin myös esille esimerkkejä brändeistä, ketkä toiminnallaan pyrkivät parantamaan tilannetta ja edesauttavat ekologisia arvoja myös muodin saralla. Tänään samanlaisena esimerkkinä toimii KappAhl.

Viimeisimmän KappAhl yhteistyön jälkeen rakastuin brändin farkkuihin ja ne ovatkin sen jälkeen vilahtaneet melkein joka toisessa asupostauksessani. Käytän heidän farkkujaan nyt koko ajan. Näistä kaikista syistä onkin suuri ilo esitellä teille Kappahlin uusi More sustainable denim -mallisto, joka upeiden farkkumallien lisäksi (kuvissa EMMA farkut) on luotu myös tukemaan kestävää kehitystä! Malliston farkkujen tuotannossa on nimittäin käytetty vähintään 40% vähemmän vettä, kuin normaalisti. Kappahl kuuluu myös Better cotton Initiative (BCI) -ohjelmaan, jonka ansiosta farkkujen denim on myös valmistettu vastuullisemmin kasvatetusta puuvillasta. Iso peukku tälle! Lisää KappAhlin vihreistä arvoista voit lukea täältä.

Oman ammattini takia joudun kyllä useasti menemään peilin eteen (myös kuvainnollisesti) ja miettimään mitä asioita voisin tehdä paremmin ekologisemman muodin puolesta ja ajattelinkin listata tähän muutamia asioita, jotka ovat tarttuneet mm. HDS-kurssilta matkaan.

Keinoja toimia ekologisemman muodin puolesta:

  • Suosi hankinnoissa ajattomia ja klassisia valintoja 
  • Luo vaatteisiin uutta ilmettä DIY -tekniikalla -> leikkaa esim. vanhojen farkkujen lahkeet rikki (so hot right now!)
  • Huolla vaatteita säännöllisesti -> ota käyttöön esim. cashmere-kampa
  • Vähennä vaatteiden pesukertoja -> usein pelkkä tuuletus tai paikallinen tahran poisto riittää
  • Mieti ostohetkellä materiaalivalintoja -> hyvälaatuiset materiaalit kestävät paremmin aikaa ja pesukertoja
  • Kierrätä vanhat tai pieneksi jääneet vaatteet
  • Tee upeita löytöjä myös itse kirpputoreilta 
  • Vie vaatteita ja kankaita tekstiilikeräyspisteisiin -> mm. KappAhl antaa 5€:n arvoisen lahjasetelin jokaisesta tekstiilipussista hyvityksenä kierrätyksestä
  • Ota selvää eri vaateketjujen vihreistä arvoista -> jos tietoa ei löydy, niin voit päätellä miksi (läpinäkyvyys!)
  • Suosi vaateketjujen ekologisia mallistoja 

//Introducing the new KappAhl More sustainable denim -line! See more photos of the collection here. Simply love these Emma jeans and it makes me feel so much better knowing that that less energy, less chemicals and less water has been used to produce these jeans. Big thumbs up KappAhl!//

8 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Matilda

    Hyvä, että asiasta kirjoitetaan, sillä aihe on tärkeä. Tällaisenaan pyörivä vaateteollisuus kuormittaa maapallomme luonnonvaroja kohtuuttoman paljon ja sen lisäksi pitäisi pystyä huomioimaan tuotantoketjun eettisyys, ettei ketään riistetä. Helpommin sanottu kuin tehty. Yllä olevalla listalla pääsee alkuun ekologisempien valintojen teossa ja on hyvä ajatella ja huomioida kaikkia noita pointteja. Mutta tärkeintä kuitenkin olisi se, että oppisimme kuluttamaan ja ostamaan vähemmän ja arvostamaan hankintojamme enemmän. Voisi olla kiinnostavaa tietää, miten paljon esimerkiksi sinulla on vaatteita kaapissa ja kuinka monia oikeasti uskot tarvitsevasi. Monetko niistä ovat aarteita, jotka jäävät vähäiselle käytölle, mutta ovat rakkaita siitä huolimatta ja arvostat niitä. Toki ymmärrän ammattisi puolen tässä, mutta ajatusleikkinä se voisi olla mielenkiintoista luettavaa! Ottaa välillä kantaa tähän asiaan myös vaatteiden kunnioituksen näkövinkkelistä.

    • Kira Kosonen

      Ymmärrän täysin mitä haet takaa! Näistä kaikista syistä olenkin alkanut enemmän lainailemaan kuvausvaatteita, enkä aina osta sitä uusinta trendijuttua joka roikkuu rekillä… Olen myös vähentänyt huomattavasti kaikkia muita vaateostoksiani viimeisen kahden vuoden aikana. Kierrätän vaatteita myös useamman kerran vuodessa. Tottakai kaapissa on paljon turhaakin tavaraa, mutta olen koko ajan menossa parempaan suuntaan! :) Sanon sen käsi sydämellä <3

  • Janina

    Tärkeä aihe, mutta pakko sivuta silti aiheesta ja kysellä ton paidan alkuperää. Aivan sairaan ihana paita!

    • Kira Kosonen

      Se on myös H&M tulevista mallistoista!! :)

  • Henna

    Heeei kiva Kira!
    Ihanaa kun kirjoitat tästä asiasta(aploooodeja tein täällä kun luin tätä:D)olen itsekkin muuttanut ostotottumuksiani,ajatonta pienellä tvistillä,mieluiten 100%puuvillaa jne…olen tainnut joskus sinulle kommentoidakkin vähän tähän liittyvää asiaa,kun käytät aika paljon hm:n kamppeita että todellisuudessa se lafka on aivan ihmisriistohuuhaalafka.heidän ekologisuushöpötyksetki on vain aevan turhaa imagonkiillotusta….ihanaa kiitos tästä tekstistä Kira!niin ja valitsit sitten laminaatin sijasta parketin niinku kehotinkin,peukku:)

    • kaisa

      Mua alkoi kiinnostaa mihin perustat HM:n CSR-politiikan imagonkiillotukseksi? Olen tehnyt muodin alalla sosiaaliseen- ja ympäristövastuullisuuteen liittyvää työtä, mm. käynyt tehdasauditeilla, ja mun käsitys on kyllä HM:stä hyvin toinen. Siksi kiinnostaa et miksi sulla on tämmönen käsitys? Saisko jotain linkkejä vaikka niin voin perehtyä asiaan? Tämä kiinnostaa mua tosi paljon koska yleensä ihmisillä on vaan ennakkoluuloja ko. firmaa kohtaan, eikä sen enempää faktatietoja mutta rivien välistä voisi lukea että sulla on ihan asiasta tietoa? Ja jos epäilet mua imagonpesijäksi niin en ole enkä ole ollut HM:llä koskaan töissä. :)

      • Henna

        Ai niin ja en ole luullutkaan että olisit imagonpesijä:)

      • Henna

        Anteeksi en osaa kyllä mitään linkkiä laittaa mut parisen vuotta sitten yleltä tuli ranskalaisten tekemä dokkari juurikin hennesin Bangladeshin tehtaista ja niiden työntekijöistä.Työntekijöitä haastateltiin kasvottomasti,jotka kertoivat mielettömistä työajoistansa,työoloista,tehtaat rakennetaan esim.kaksikerroksiseen taloon,johon lisätään tilanpuutteessa lisää kerroksia,jotka saattavat romahtaa(joskus on ollut näistä uutisissakin).ja jos jotku työntekijät uskaltavat jostain asiasta valittaa,niin saavat potkut ja uusia halukkaita löytyy intiasta aina lisää.Hm saa jotenki “sivutoimitoimistollansa”vältettyä senkin ettei veroja tarvitse intiaan maksaa ollenkaan vaan kaikki raha menee suoraan ruotsin päätaloon.Dokumentistit pääsivät myös ruotsissa puhumaan myös jonku hm:n edustajan kanssa mutta siitähän ei saanut mitään irti..tottakai tälläistä toimintaa voi olla myös muillakin vaatefirmoilla mutta kun katsoin tämän dokumentin päätin että siihen lafkaan en enää astu.noh yhdesti olen käynyt kun poika sai sinne lahjakortin:)..ja tuo oli myös erittäin hyvä pointti,että arvostaa sitä,mitä jo itsellä on.asusteilla saa asua muutettua jo paljon.aidot korut ovat myös ikuinen ja ajaton juttu..ihanaa kevättä ja rempparellestystä sinulle Kira!