CATEGORIES
31.1.2018

ARKISAFKA

Food

Ruoanlaiton ei missään nimessä tarvitse olla monimutkaista ja tässä onkin yksi TODELLA perus arkisafkani, joka on varmasti jo monella muullakin käytössä vähän erilaisissa versioissa. Tämä kanapasta/salaatti on sellainen ruoka, jota varten pyrin aina varautumaan kauppareissuilla. Tämä on siis sellainen "en jaksa miettiä tarvitsen ruokaa" ruokani. Ei tarvitse muuta, kuin keittää pasta ja paistaa kanapalat (tai käyttää kikherneitä tilalla) ja heittää kaikki ainekset vaan sekaisin keskenään. Kunnon sekamelska, joka maistuu aina yhtä hyvältä.

Oliiviöljy/balsamico toimii tässä todella hyvin, eikä annos tarvitse niiden ansioista mitään muuta erityistä kastiketta. Annos pysyy näin myös todella freesinä! Jos haluat välttää pastaa, niin teen tätä samaa settiä jatkuvasti myös kikhernepastaan. Näin siitä saa todella terveellisen ja hyvän kasvisversion.

Mikä on sinun go to arkisafka? Sellainen, joka ei vaadi juuri mitään ajattelua tai tekemistä?

15.1.2018

HERKULLINEN LEHTIKAALISALAATTI

Food

Jos on joskus syönyt huonon lehtikaalisalaatin, niin siihen tuskin haluaa enää koskaan palata. Lehtikaali on sitkeä kaveri, joka tarttee varsinkin salaateissa pientä tekstuurin rikkomista sekä hyvää maustamista. Tiesitkö mm., että lehtikaali kannattaa aina aluksi hieroa samalla tavalla kuin veivaisit pullataikinaa? Painelu ja puristelu pehmentää lehtikaalin rakenteen samalla tavalla kuin lievä kypsentäminen, jonka vuoksi siitä tulee huomattavasti helpompaa syödä. Lehtikaalin hierontaohjeet näet vielä paremmin esimerkiksi tästä videosta.
Lehtikaalin huuhtelun ja hieronnan jälkeen on maustamisen aika! Etikkainen dijon-sinappikastike on varsinkin ranskalaisen tätini suosikkeja ja se toimii myös loistavasti lehtikaalisalaatin salaattikastikkeeksi vahvan makunsa vuoksi. Kastike syntyy lisäämällä 1 rkl oliiviöljyä, 1 rkl omenaviinietikkaa (tai esim. punaviinietikkaa) sekä 1 tl dijon-sinappia suoraan lehtikaalien päälle, jonka jälkeen kastike hierotaan vielä kertaalleen lehtivihreiden sekaan käsillä puristellen. Kastikkeen voi myös sekoittaa erikseen kulhossa ja hieroa osan lehtikaalin sekaan ja loput ripotella valmiin salaatin päälle. Lisää halutessa sekaan vielä vähän suolaa sekä pippuria!

Salaatin täytteinä minulla on tässä ainoastaan kananmunia, avokadoa sekä ruohosipulia (koska jääkaappi tyhjänä), mutta ruokaisamman tästä saa helposti lisäämällä sekaan vielä esimerkiksi qvinoaa, kikherneitä, tonnikalaa tai esimerkiksi kanaa. Dijon-kastike sopi todella hyvin kananmunien sekä avokadon kanssa, joten suosittelen testaamaan ainakin tätä pohjaa salaatillesi.

Myös omenaviinietikka on ollut viime aikoina paljon pinnalla sen terveysvaikutustensa ansiosta ja olen ainakin itse alkanut suosimaan sitä ruokavaliossani! Se mm. vahvistaa vastustuskykyä, auttaa ruanaulatukseen, säätelee verensokeria, alentaa korkeaa verenpainetta ja edesauttaa rasvaa palamaan nopeammin. Myös Yes Girlsit suosittelevat nauttimaan aamulla sitruunavettä, johon on lisätty vähän omenaviinietikkaa esimerkiksi detoxin tai painonpudotuksen yhteydessä. Omenaviinietikka ehkäisee myös tulehduksia, jonka vuoksi siitä voi saada vähän apua esimerkiksi iho-ongelmiin. 

Suosin omenaviinietikkaa aina luomuna ja sitä onkin jo aika hyvin saatavilla kaikissa isoimmissa supermarketeissa, mutta ainakin Ruohonjuuresta sitä löytyy luomuna!

Terveellisemmän tammikuun puolesta ♥