CATEGORIES
21.6.2018

VEGAANINEN KAHVIJÄÄTELÖ

Food

*Kaupallinen yhteistyö:Löfbergs Lila
Olen nyt pitkin aikuisikää tehnyt koko ajan enemmän ja enemmän pieniä parempia valintoja oman hyvinvointini ja elämäni kannalta. Näitä juttuja on ollut mm. maitotuotteiden vähempi käyttö, aikaisemmin nukkumaan meneminen, oman ajan ottaminen, liiallisen sokerin välttäminen ja muita tälläisiä perus wellbeing juttuja. Myös liiallinen kahvinjuonti on itselleni ollut sellainen tietynlainen pahe, josta olen pyrkinyt pääsemään eroon ja hyvin siinä olenkin onnistunut viime vuosien aikana. Nyt kahvihetket ovat itselleni enää satunnaisia luksushetkiä.

Rakastan palavasti kahvin tuoksua ja makua, mutta olen huomannut ettei se sovi enää keholleni jokapäiväisenä valintana. Haistelenkin usein ystävieni kahvikuppeja ihan friikkinä kaupungilla, jos oma kahvikiintiö on tullut jo täyteen. Löfbergsin tummapaahtoisten kahvien ideologia sopii omiin kulutustottumuksiin tällä hetkellä siksi todella hyvin, koska siellä liputetaan laadun eikä määrän puolesta. Jos juon kahvia, niin sen on sitten parasta olla hyvää kahvia. Sen verran harvinainen herkku itselleni juuri nyt.
Tätä herkkuhetkeä lähdinkin nyt jalostamaan vähän kesäisempään muotoon, nimittäin kahvijäätelöön! Minulla on aina ollut jäätelöiden suhteen jotenkin sellainen "aikuinen" maku ja valitsenkin aina ulkomailla jäätelökiskasta joko kahvi-,pistaasi-, tai esimerkiksi suolakaramelli vaihtoehdon. Varsinkin cappuccino gelato mm. Nizzassa viime kuussa oli ihan uskomatonta. Ehkä siitä sitten sainkin idean tähän viileään kahvijäätelöön.

Koska olen nyt ollut vähän vege/vegaanipäissäni, niin päätin lähteä testailemaan kahvijäätelön tekemistä täysin maidottomana ja sokerittomana, vaikka ei minulla mitään ehdotonta NO MILK/ NO SUGAR -politiikka edes ole. Ajattelin vaan, että olisi ihana keksiä jäätelöresepti, jota voisi nauttia vähän useamminkin kesällä hyvällä omallatunnolla ja sellainen tästä tosiaan tulikin! Ihan sairaan hyvää, vaikka itse tässä sanonkin.

Tähän reseptiin et tosiaan tarvitse mitään muuta, kuin pakastettuja banaanipaloja (tämä tärkeä seikka koostumuksen kannalta), kahvijääpaloja, vähän vaniljauutetta sekä taateleita ja hunajaa tuomaan makeutta. Hunajan voi myös jättää kokonaan pois, jos ei tykkää kovin makeasta. Taatelit hoitavat sen puolen jo itsessään todella hyvin. Kahvijääpalat kannattaa tehdä valmiiksi vaikka edellisenä iltana ja niitä varten keitin itse yhden todella vahvan kupin Löfbergsin tummapaahteista Crescendo kahvia (paahtoaste 5) ja valutin jääpalamuottiin. Kahvi saa olla kunnolla vahvaa, jotta maku potkaisee banaanien ylitse, joten saat keittää tätä varten vähän tujumman satsin.

Kun kahvijääpalat ovat jäätyneet, niin kaikki ainesosat vaan blenderiin (itselläni Vitamix toimii tähän ainakin loistavasti) ja kevyellä teholla aluksi pyöritystä, seosta koko ajan vähän sauvalla painellen. Seoksen on tarkoitus pyöriä alkuun vähän huonosti, jotta koostumus jäisi paksuksi. Älä siis heti heitä nestettä sekaan. Kahvijääpalojen hajottua nestettä tulee seokseen koko ajan enemmän ja enemmän. Jos seos ei kuitenkaan yhtään lähde pyörimään niin heitä sekaan esimerkiksi liraus mantelimaitoa. Toinen vaihtoehto on unohtaa kokonaan kahvijääpalat ja heittää muiden ainesosien sekaan vaan puolikas kuppi kylmää vahvaa kahvia. Silloin koostumus ei kuitenkaan ole ihan niin jäätelömäinen. 

Toivottavasti joku muukin tykkää tästä reseptistä!

Lisää Löfbergsin kahvimaailmasta pääset lukemaan tästä.

31.1.2018

ARKISAFKA

Food

Ruoanlaiton ei missään nimessä tarvitse olla monimutkaista ja tässä onkin yksi TODELLA perus arkisafkani, joka on varmasti jo monella muullakin käytössä vähän erilaisissa versioissa. Tämä kanapasta/salaatti on sellainen ruoka, jota varten pyrin aina varautumaan kauppareissuilla. Tämä on siis sellainen "en jaksa miettiä tarvitsen ruokaa" ruokani. Ei tarvitse muuta, kuin keittää pasta ja paistaa kanapalat (tai käyttää kikherneitä tilalla) ja heittää kaikki ainekset vaan sekaisin keskenään. Kunnon sekamelska, joka maistuu aina yhtä hyvältä.

Oliiviöljy/balsamico toimii tässä todella hyvin, eikä annos tarvitse niiden ansioista mitään muuta erityistä kastiketta. Annos pysyy näin myös todella freesinä! Jos haluat välttää pastaa, niin teen tätä samaa settiä jatkuvasti myös kikhernepastaan. Näin siitä saa todella terveellisen ja hyvän kasvisversion.

Mikä on sinun go to arkisafka? Sellainen, joka ei vaadi juuri mitään ajattelua tai tekemistä?